A szoptatás életmentő lehet a babának is és az anyjának is

Léna | 2019.02.04
A szoptatás gyakorlata – ahogyan azt az orvosok általában ajánlják -, hat hónapig kizárólagosan, illetve mellétáplálással együtt egy évig, védi a babát is, a mamát is az idő előtti haláltól és a súlyos betegségektől. Legalább is ezt állítják az Észak-Karolinai Egyetem kutatói.
A kutatás során három csoportra bontva vizsgálták az anyák és a babák egészségét. Az egyik csoport volt az „optimális” csoport, ahol a nők döntő többsége annyi ideig szoptatott, ahogy az orvosi vélemények szerint az a legkedvezőbb. Ezt a csoportot hasonlították össze a „szuboptimális” csoporttal, ahol az anyák fél évig szoptatták a kicsiket, és a harmadik csoporttal, ahol különböző okok miatt semeddig, vagy csak pár hétig tartott az anyatejes táplálás.
A vizsgálat meglepő eredménnyel zárult:
A szoptatás megvédi a gyermeket a leukémia egy típusától, a fülgyulladástól, a Crohn-betegségtől, a a gasztrointesztinális (gyomor-bél) fertőzésektől, az alsó légúti fertőzésektől, az elhízástól, a bölcsőhaláltól.
Az anyáknál a mellrák, a menopauza előtti petefészek-rák, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívroham ellen nyújt védelmet.
A kutatók szerint a túl rövid idejű szoptatás 3340 idő előtti halállal hozható összefüggésbe az USA-ban minden évben.
„A szoptatást időtlen idők óta a gyermek egészsége érdekében forszírozzák, pedig az anyák egészségére ugyanolyan jó hatással van” – jelentette ki Dr. Eleanor Bimla Schwarz professzor, a társszerző. „A szoptatással megelőzhető a rák, a cukorbetegség és a szívbetegség, mégis, sok nőnek fogalma sincs ezekről az előnyökről.”
Címkék:

Hozzászólások

Szoptatós szobát rendeztek be a Tádzs Mahalban!

Szoptatós szobát rendeztek be a Tádzs Mahalban!

Két másik is indiai műemlék is követi majd.

Vashiányt okoz a babáknál a tehéntej

Vashiányt okoz a babáknál a tehéntej

Egy kisgyermek számára kiemelkedően fontos, hogy mindig és mindenhol a legjobb minőségű táplálékot kapja a megfelelő fejlődés érdekében. Egy néhány hónapos baba számára a legoptimálisabb táplálék természetesen az anyatej, de sajnálatos módon rengeteg olyan anyuka van, akinek vagy idejekorán elapad,