Konyhai bakik és megoldásaik

Admin | 2013.10.18


Nincs otthon szakácskönyv



Bár sokan főznek fejből, nem árt, ha szakácskönyv is akad a konyhaszekrényben. A recepteket figyelmesen olvasd át, különös tekintettel az összetevőkre. Ne az összeállításnál derüljön ki, hogy valami hiányzik!



Pontatlanul kimért hozzávalók



Egy konyhai mérleg minden háztartásba kell. Bár sok étel van, amit érzésre is össze lehet dobni, akad bőven, amelynél nem mindegy, hogy hány deka liszt kerül bele.



Nem figyelni az órára



Néhány macerás ételnél, például szufléknál nagyon fontos, hogy pontosan mennyi időt töltenek a sütőben, de a steakeknél sem árt figyelni a mutatókat.





Túl puha tészta



A jó tészta kívül puha, belül viszont kemény marad. Ezt hívják al dentének, vagyis fogra valónak. A legjobb, ha tojásmentes változatot vásárolsz. Bőven elég, ha 10 percig főzöd.



Ízetlen, kemény, száraz rizs



A legfinomabb húst is elrontja, ha száraz, kemény rizs érkezik mellé. A rizsszemeket pörköld át egy kevés olajon, eközben fűszerezd, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a szemeket. Ha elfőne alóla, akkor pótold. Nagyon finom lesz, ha egy kevés vajat keversz bele a végén.



Kiszáradt hús



Nagyon könnyű kiszárítani a húst sütés közben. Figyelj rá, hogy ne süsd túl. Ha pedig alacsony zsírtartalmú fajtából készítesz valamit, például csirkemellből, akkor pácold be, hogy sütés után is puha legyen.



Íztelen zöldségek



Ahogyan a tésztát, úgy a zöldségeket sem szabad túlfőzni, mert vízízűek lesznek. A brokkolinak például elég 5 perc a forró vízben, a spárga fejét pedig nem is kell vízbe tenni, a gőz megpárolja.





Kemény máj



A májat nem szabad az előkészítés és a főzés során sózni, mert könnyen cipőtalpszerűvé válik. Elég a legvégén, ha már lekapcsoltad a tűzhelyet.



Balesetveszély



Az olajos, forró serpenyőbe cseppenő víz fröcsögni kezd, a kicsapó tűzforró olaj pedig megégetheti a figyelmetlen szakácsot. Ez előfordulhat olyankor is, ha magas víztartalmú ételt sütsz. Mindig légy óvatos!



Nem elég erős a láng



Vagy éppen túl erős. Míg a hirtelen sült ételeknél a serpenyőnek tűzforrónak kell lennie, addig például a szalonnát érdemes alacsony lángon pirítani, ahogyan a zsemlemorzsát is. Mindig figyelj, hogy mit írnak a receptben, különösen a tepsiben készült ételeknél.



Ha odakozmál



Ha azonban az étel odaégett, nem kell az egészet kidobni, viszont amilyen gyorsan lehet, szedd ki egy edénybe az ép részeket, és folytasd a főzést. Az eredeti lábost vagy serpenyőt pedig azonnal áztasd be, ha nem akarod órákig sikálni később.





Csomós liszt



A sütemények akkor lesznek tökéletesek, ha a lisztet átszitálod, mielőtt a tésztába kerül. A legjobb, ha közvetlenül akkor teszed ezt, amikor összeállítod, tehát például a tojásos cukorra adagolod így.



Összeesett sütemény



Jó néhány sütemény, például a piskóta és a felfújt, könnyen összeesik, ha nyitogatod a sütőt, miközben odabent készül a finomság. Ne légy türelmetlen, várd ki a receptben megadott időt, és csak a végén nyisd rá az ajtót, nehogy megfázzon.



Kóstoló



Az ételt a készítés közben és a végén is állandóan kóstolni kell, hogy elég fűszeres, elég édes-e, vagy megpuhult-e már. A fűszerezésnél előbb mindig keveset adagolj, hozzáadni mindig lehet.



 



Forrás: Femina



 



Ha netán új receptre vágysz, Varázspálca rovatunkban biztosan meg fogod találni, amit keresel! Kedvenc finomságaink:



Fűszeres kifli chips

Csokichips

Diós, csokis, mézes pite

Dinnye süti

Egészséges pizza



 



Kíváncsi vagy olyan receptekre, melyek olcsók, finomak és gyorsan is elkészülnek? Íme az ajánlatunk:



Készítsünk kis költségvetésből ebédet!

Pénztárca kímélő vacsora ötletek

Süssünk valami finomat és olcsót!

Címkék:

Hozzászólások

A gyerek folyamatosan közbeszólt… amíg meg nem tanulta ezt az apró trükköt!

A gyerek folyamatosan közbeszólt… amíg meg nem tanulta ezt az apró trükköt!

Ki mondta, hogy szülőnek lenni egyszerű?

Anyósom lakását felújították, 4 hónapra hozzánk költözött, nem volt könnyű ennyi időt együtt tölteni

Anyósom lakását felújították, 4 hónapra hozzánk költözött, nem volt könnyű ennyi időt együtt tölteni

Rég nevettem ilyen jót!

Örök küzdelem: hogy tartsak rendet?

Örök küzdelem: hogy tartsak rendet?

Egy japán hölgy összegyűjtötte a hatékony rendrakás legfontosabb elveit. Érdemes tanulni belőle!

Az én feleségem tényleg szuperanya

Az én feleségem tényleg szuperanya

Egy apa szavai arról, hogy milyennek látja azt a nőt, akivel közösen nevelnek egy háromévest.

Rémálommá vált az esti családi tévézés

Rémálommá vált az esti családi tévézés

Majdnem meghalt egy kisfiú a pattogatott kukorica miatt - az anyuka mindenkit figyelmeztet, nehogy úgy járjanak mint ők.

A babasírás fajtái - nem is olyan nehéz megkülönböztetni, melyik mit jelent!

A babasírás fajtái - nem is olyan nehéz megkülönböztetni, melyik mit jelent!

A gyerek nem azért mert rossz: így akar üzenni nekünk.

Értelmezzük a babák testbeszédét!

Értelmezzük a babák testbeszédét!

Még nem tud beszélni, de a mozdulatai mennyi mindent elmondanak...

Szilvásgombóc - készítsétek együtt az ebédet!

Szilvásgombóc - készítsétek együtt az ebédet!

Minden kisgyerek szeret segédkezni a konyhába. A szilvásgombócnál több dolgot is nyugodtan rábízhatsz.

Egy 12 éves kislány zseniális találmánya megnyugtatja a beteg kicsiket

Egy 12 éves kislány zseniális találmánya megnyugtatja a beteg kicsiket

Nincs több félelem az infúziótól a kórházban, ha alkalmazzák ezt a zseniális ötletet!

Így utazz mindenre felkészülten a kicsivel!

Így utazz mindenre felkészülten a kicsivel!

Néhány tipp a csomagoláshoz, hogy ne stresszelj az első közös nyaralásotokon a kicsivel!