Ezért ne hagyd ki a jóéjt puszit!

Léna | 2019.06.07

A simogatás, ölelés és a jóéjt puszi biztonságérzetet és bizalmi légkört teremtenek – és igazi örömet okoz az édesanyáknak és gyermekének. A gyermek életének első hat éve alapozza meg a szeretet-kultúráját, magatartását, idegrendszeri fejlődését, és mindezt alapvetően meghatározza az anyával való kapcsolata. Az anya-gyermek kapcsolat korai szakaszában a fizikai kapcsolat a meghatározó, melyben elsődleges funkciót tölt be az érintés. Mivel a gyermek életének első pár hónapjában nem tudja követni az anyukáját, a fizikai közelség, az anya láthatása teremti meg a biztonságos légkört.

Miért fontos a jóéjt puszi?

A kisgyermekek 7-8 hónapos koruktól válnak elég éretté ahhoz, hogy egyszerre kétféle vágy támadjon fel bennük: egyrészt fel akarják fedezni a világot, mindent megismerni, megérinteni, másrészt mégis igénylik egy felnőtt közelségét, amely egyet jelent nekik a biztonsággal. Maga a kötődési rendszer is e két vágy közötti egyensúlyt teremti meg. Az ideális arányoknak köszönhetően a gyermek később magabiztosabbá és együtt érzővé válik, társaságban jobban feltalálja magát, valamint képes lesz valódi érzelmi mélységgel bíró kapcsolatokat kialakítani.

Az európai kultúrkörökben szokássá vált puszilkodás eredetéről nem sok információ áll a rendelkezésünkre. Vélhetően mongol népcsoportok etetési hagyományaiból származhat, mely egyébként Európában is dívott korábban: a csecsemőt kizárólag az édesanya, vagy egy szoros hozzátartozó által előrágott falatokkal lehetett táplálni. Később már a keleti nomád népeknél a szájból-szájba adott falatokkal egymást is megjutalmazták jelképezve az üdvözletüket és a befogadást. Ennek valamivel kifinomultabb formája a levegőbe, vagy az arcra adott puszi. A huszadik századra pedig már az alvási szokások közé is beivódott jóéjt puszi formájában.

A jóéjt puszinak tehát szertartás-jellege van: lezárja a napot, mintegy búcsú az eltelt naptól és az édesanyától is. A szertartások pedig, akár napi, akár éves rítusokról van szó, mindenkinek az életében nagyon fontosak, egy család számára különös összetartó erővel bír. A jóéjt puszi a gyerekek életében a legkedvesebb első szertartások egyike, a szülő és a gyerek kapcsolatának megerősítését szolgálja. Ezzel gyakorlatilag kétszer olyan erős biztonsági rituálé, mint bármely más gesztus.

Címkék:

Hozzászólások

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!

Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

A gyermek hazudozása legtöbbször lelki segélykiáltás!

Így lát téged a kisbabád

Így lát téged a kisbabád

Tudtad? Több hónap kell ahhoz, hogy fókuszálni tudjon a szem.

Túl sok a cukor a bébiételekben

Túl sok a cukor a bébiételekben

Az egészségügyi világszervezet figyelmezteti a kisgyerekes szülőket: el kell olvasni, mit tartalmaznak a bébiételek!

Ilyen szülő vagy  a horoszkópod szerint

Ilyen szülő vagy a horoszkópod szerint

Ha hiszel benne, mindenképpen hasznos.