Így készítesz profi képet a kicsikről

Vastag Anikó | 2017.05.03
Ma már nem kell feltétlenül profi fényképészhez menned ahhoz, hogy újszülött gyermekedről jó képet készíttess, hiszen elég egy okostelefon is ahhoz, és te magad vagy a párod megörökítse a picit. Ha következő fotós trükköket alkalmazzátok, akkor senki nem mondja majd meg, hogy a képek nem műteremben készültek!

1. Természetes fénnyel dolgozz!
A babák fotózásához a legjobb, ha természetes megvilágítást használsz. Az ablakon beáramló napfény a legtöbb esetben tökéletes és elegendő erre a célra, és feleslegessé teszi, hogy vakuval vagy más éles, erős fénnyel világíts a baba szemébe. Ez egyébként azért sem jó, mert nyugtalanná, síróssá is válhat a baba az éles fénytől, és ilyenkor nem éppen a legédesebb arcát mutatja, másrészt pedig az ilyen fény igen kontúros árnyékot vet, és ettől általában előnytelenül jelenik meg az arc és test a fotókon.
Babafotózás házilag – így készítesz profi képet a kicsikről
A legszebb és fotózáshoz legideálisabb fényviszonyok reggel és késő délután vannak – használd ki ezeket az időpontokat! Ügyelj rá, hogy a fény a te hátad mögül érkezzen, és ne közvetlenül szemből a géped lencséjébe világítson. Ha nincs elég természetes fény, akkor állíts fel minél több lámpát a baba körül úgy, hogy több irányból világítsák meg egyszerre, és tegyél a lámpák elé egy A4-es papírlapot, mert ez szétszórja és lágyítja az éles fényeket.

2. Egyszerű hátteret adj
A sok bába között könnyen elveszik a gyerek, a túl részletes háttér előtt pedig alig látszik belőle valami. A legjobb, ha fotózáskor ezért nagyon egyszerű hátteret használsz – például egy egyszínű takarót, lepedőt vagy falat –, és ez elé teszed le a babát. A kisbabák bármit is csinálnak, nagyon cukik a fotókon, de ezt akkor emelheted ki a legjobban, ha semmi más nem vonja el róluk a képen a figyelmet (például egy kiskacsás, apró mintás pléd, ami nagyon aranyos ugyan, de a fotózás szempontjából teljesen alkalmatlan). Nagyon jó képek készülhetnek viszont úgy, ha a babát egy olyan sötétebb színű, puha anyagra fekteted – mondjuk egy ágytakaróra vagy törülközőre – amit egy egészen világos háttér elé tettél le. Különösen akkor mutatós ez, amikor fekete-fehér képeket csinálsz. Az is megoldás lehet, hogy a pucér babát hófehér környezetben fényképezed – ilyenkor viszont tanácsos valami kis kontrasztot vinni a dologba, például egy élénk színű sapka, karkötő vagy hajpánt formájában.
Babafotózás házilag – így készítesz profi képet a kicsikről
 
3. Fotózz a baba szemszögéből
Szinte mindegyik fotó jól sikerül azok közül, amelyek a baba perspektívájából készülnek. Vidd egészen le a kamerát – ha kell, feküdj te is hasra a pici mellé –, hogy szembe tudjon nézni vele, és kezdj el kattintgatni. Mosolyogj a picire és tedd játékossá a fotózást, így a legkülönfélébb arcokat vágja majd – neked pedig csak annyi a dolgod, hogy megállás nélkül fotózz.

4. Ne várd a pillanatot
Ma már szinte kivétel nélkül mindenki digitális géppel vagy a telefonjával fotóz, tehát nincs jelentősége annak, hogy hányszor kattintjuk el a masinát. Nem érdemes spórolni ezzel, főleg a babáknál nem, akik meglehetősen kiszámíthatatlanok tudnak lenni, és egyik percről a másikra könnyen változik a hangulatuk. Ha éppen megfelelőek a fényviszonyok, akkor ne várj tovább: vedd elő a gépedet, és készíts róla annyi képet, amennyit csak lehet, különféle szemszögekből és távolságokból.

5. Mutasd meg a csöppséget
Szívesen készítünk képet a babák édes kis részleteiről: az apró lábacskákról, a pisze orról vagy a dundi kis kezecskéről, máskor pedig az egész gyermeket fotózzuk az orra hegyétől a lába ujjáig. Azonban egy olyan fotó, amin a babán kívül nincs más, nem tudja megmutatni, milyen parányi is egy újszülött gyermek. Márpedig ezt is érdemes megörökíteni: tegyük például apa két tenyerére a gyereket – sokszor még az egyikben is elfér –, vagy tegyünk mellé valami más tárgyat viszonyításképpen, és így is fényképezzük le. Sok időnk nem lesz erre, mert nagyon hamar nőnek a babák, és egy-két hét múltán már „kevésbé lesz szenzációs” a termetük. Az ilyen képek egyébként fekete-fehérben mutatnak igazán jól! Forrás

Hozzászólások

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!

Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

A gyermek hazudozása legtöbbször lelki segélykiáltás!

Így lát téged a kisbabád

Így lát téged a kisbabád

Tudtad? Több hónap kell ahhoz, hogy fókuszálni tudjon a szem.

Túl sok a cukor a bébiételekben

Túl sok a cukor a bébiételekben

Az egészségügyi világszervezet figyelmezteti a kisgyerekes szülőket: el kell olvasni, mit tartalmaznak a bébiételek!

Ilyen szülő vagy  a horoszkópod szerint

Ilyen szülő vagy a horoszkópod szerint

Ha hiszel benne, mindenképpen hasznos.