Nyaralásnál nagyon fontos: ez kerüljön be az úti patikába

Vastag Anikó | 2019.06.20

A nyaralás tervezésénél gondoljunk arra is, hogy legyen kéznél kisebb rosszullétek, sérülések ellátásához szükséges eszköz és gyógyszer.

Gyomorrontás, székrekedés, hasmenés esetére
Más népek konyhája, a strandbüfék kínálata és sok esetben már önmagában az utazás okozta stressz is kiválthat kellemetlen tüneteket. Az ilyen helyzetekben jó, ha kéznél van egy savlekötő, görcsoldó és hasfogó készítmény. A kellemetlen tünetek megelőzésére, már az utazás előtt is érdemes probiotikum kúrát tartani. Valakinél az idegen környezet székrekedést okozhat, ezért hashajtót is érdemes az úti patikába készíteni. Trópusi országba menve a háziorvos javaslatát érdemes lehet gyógyszert vinni bélbaktérium-okozta súlyosabb fertőzés esetére. Az igazán óvatosak vigyenek magukkal egy-két kis zacskóval olyan sókeveréket (patikában kapható), amely vízben feloldva egy nagyobb hasmenéses só- és folyadékvesztéskor jó szolgálatot tehet.

Sérülések ellátása
Nem kell extrém sportokat űzni ahhoz, hogy a nyaralás alatt kisebb-nagyobb sérülésekre szert tegyünk. Elég egy óvatlan mozdulat, ha a cipő feltöri a sarkunkat vagy megvágjuk magunkat. Bőrfertőtlenítő spray, sebtapaszt, gézlap és rugalmas pólya jól jöhet ilyen esetekben. Ügyeljünk a sérülések megelőzésére is, a tengerparti nyaralásra készülők – különösen a köves, sziklás partszakaszokon – de feledkezzenek meg a vízi cipő viseléséről. Ha tengeri sünbe lépnek, az állat éles tüskéi komoly gyulladást is okozhatnak, a felépülés hosszadalmas, akár a nyaralás hátralévő részét is ágyban tölthetik.


Nátha és allergiás tünetek leküzdésére
Nyáron leginkább a légkondicionálók okozhatnak kellemetlen légúti betegségeket. Ha az autóban túl hűvösre állítjuk, vagy magunkra irányítjuk, torokfájás, náthás tünetek jelentkezhetnek. Ezek kezelésében nyálkahártya lohasztó orrspray, tengervizes orrspray és torokfertőtlenítő cukorka, láz- és fájdalomcsillapító segíthet. Allergiás tünetek ellen antihisztamin tartalmú készítmények segíthetnek – akár a komolyabb viszketéssel járó, váratlanul megjelenő csalánkiütéses tüneteket is enyhíteni.

Védekezés a vérszívók ellen
Akár erdőben, akár a vízparton tervezzük a nyaralást, szúnyogokkal mindkét helyszínen nagyobb mennyiségben találkozhatunk. Szúnyogriasztó ezért mindenképp kerüljön a bőröndbe. Ne feledkezzünk meg a kullancsok elleni védekezésről sem. Velük már nem csak az erdőkben, hanem parkokban, játszótereken, de a kertben is találkozhatunk. A kullancs eltávolításához vigyünk magunkkal patikában kapható csipeszt.

Krémek és gélek
Nyaralás alatt ügyeljünk a fényvédelemre, használjunk a bőrtípusunknak megfelelő naptejet nem csak a strandon, hanem minden esetben, amikor a szabadban tartózkodunk. Ezzel együtt jó, ha van nálunk a leégés tüneteit csillapító, bőrnyugtató és napozás utáni regeneráló  krém is.

Fontos!

  • A rendszeresen szedett gyógyszereket ne felejtsük el időben felíratni!
  • Kérdezzünk rá, nézzünk utána nem okoz-e valamelyik készítmény – például bizonyos fájdalomcsillapítók, szívritmus zavarra szedett és egyes pszichiátriai gyógyszerek, antibiotikumok – fényérzékenységet! Ha a gyógyszer cseréjére nincs mód, a napsugárzást kerülni kell, vagy fokozott óvatosság – UV-szűrős ruházat viselése – ajánlott.
  • Nyáron a gyógyszerek tárolásából is adódhatnak problémák. A magas hőmérsékletet sok gyógyszer nem bírja, a több órás autóút alatt elveszthetik hatásukat. A készítményeket ezért mindig előírásnak megfelelően tároljuk hűvös, napfénytől védett helyen, szükség esetén hűtőtáskában szállítsuk.

Hozzászólások

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Így biztosan lenyeli!

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Természetes, hogy nagy az izgalom, de ne essünk túlzásokba, és ne legyünk felelőtlenek.

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

A pszichoterapeuta megfigyelését több tanulmány is igazolta.

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Csakis olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről teljesen biztosan tudható, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat.

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!