Mikor kezdjük el fogmosást? Hogyan? Mivel?

Léna | 2019.03.13

Egy 2-3 éves gyereknek 20 tejfoga van, de már az első kibújt fogacskákat érdemes tisztogatni. Ekkor még nem a fogkefe a legalkalmasabb eszköz erre, ezért használjunk inkább egy gézlapot, amit az ujjunkra tekerve simíthatjuk körbe a kis fogak felszínét. Ilyenkor még fogkrém és szájöblítő sem szükséges, emellett a különböző szerekkel átitatott tisztítókendőket is kerüljük.

Amikor már nagyobb a gyerek, elkezdheti használni a fogkefét. A szülő felelőssége, hogy a kicsi hozzászokjon a rendszeres fogmosáshoz. 6-8 évesen már van olyan ügyes, hogy egyedül is meg tudja tisztítani a fogait. Persze ehhez szükséges, hogy megtanítsuk neki a megfelelő technikát, hiszen - tudományos szempontból megközelítve - több mint tízféleképpen moshatjuk meg a fogunkat. Ehhez bátran kérjünk szakmai segítséget a fogorvostól vagy dentálhigiénikustól. A fogmosás végén azért leellenőrizhetjük az eredményt, és besegíthetünk, ha kimaradt egy-egy felszín.

A fluorid a fogak szempontjából nagyon fontos nyomelem, főként a szájüregben fejti ki hatását. A gyomor- és bélrendszeren keresztül a táplálékkal felvett fluorid hatása a fogakra másodlagos. Helyi hatásának köszönhetően a fogakat ellenállóbbá teszi a külső behatásokkal, szuvasodással szemben. Mindenképpen javasolt a fluoridos fogkrémek használata, már gyermekeknek is, de amíg a kisebbek lenyelik a fogkrémet, alacsonyabb fluoridtartalmú pasztát vásároljunk. Ha már megtanulták kiköpni a fogpasztát, nyugodtan váltsunk magasabb fluoridtartalmúra.

Kis korban a legfontosabb a fogkefe fejének a mérete, hiszen a kisgyerek szája kicsi, így csak kis fejű fogkefével lehet a szájüregben mindenhova elérni. A megfelelő technikát alkalmazva mindegy, hogy elektromos vagy kézi fogkefét használunk: mindkettővel maradéktalanul meg lehet tisztítani a fogakat, ha helyesen alkalmazzuk.
Címkék:

Hozzászólások

Ezért jó az olívaolaj a babáknak!

Ezért jó az olívaolaj a babáknak!

Mikor és hogyan kezdjük el az olívaolaj használatát a kisbabáknál?

Másodpercenként 3 cm-es sebességgel simogasd a kisbabádat!

Másodpercenként 3 cm-es sebességgel simogasd a kisbabádat!

A gyengéd simogatás csökkenti a kisbabák fájdalomérzetét egy új brit tanulmány szerint.

Segítség Tetves a gyerek!

Segítség Tetves a gyerek!

Újra gyakorivá váltak a fejtetű fertőzések a gyerekközösségekben.

Így kerüld el a pelenkakiütést!

Így kerüld el a pelenkakiütést!

Nincs puhább a kisbaba bőrénél, de az állandó nedvesség és a pelenka okozta dörzsölés a bőr kivörösödéséhez és irritáltságához vezet

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

A kis fogacskák sajnos nem bújnak elő könnyedén. A legtöbb baba komolyan megszenvedi a fogzást.

Gyakorlatok a könnyebb szülésért

Gyakorlatok a könnyebb szülésért

A fájdalommentes, könnyebb szülésérdekében ajánlott megtenni, amit tudunk. Mivel előre nem lehet megmondani, hogyan fog lezajlani, lesz-e komplikáció a baba világra hozása közben, így a szülést megkönnyítő gyakorlatok valóban hasznossá válnak a nagy pillanatban.

Mit tegyünk a tejfog baleseteknél?

Mit tegyünk a tejfog baleseteknél?

Bár ezek a sérülések ritkán súlyosak, a szülők számára mégis ijesztőek.

A növekedési fájdalom  éjszaka kínozza a gyerekeket!

A növekedési fájdalom éjszaka kínozza a gyerekeket!

A növekedési fájdalom általában mindkét lábban egyszerre jelentkezik, leggyakrabban a sípcsont melletti vagy vádliizmoknál és a térdhajlatban, de érintheti a comb izmait is.

Az a baj, hogy fogalmunk sincs, hogyan működik a gyerek

Az a baj, hogy fogalmunk sincs, hogyan működik a gyerek

A legtöbb felnőtt számára komoly gondot okoz a gyermeki látószög megértése, figyelembevétele,

Mit tegyünk, ha méh vagy darázs csípi meg a kicsit?

Mit tegyünk, ha méh vagy darázs csípi meg a kicsit?

Lassan itt a tavasz, és ezzel együtt a méhek és darazsak is. Mit tegyünk, ha a kicsit megcsípik?