Így kezeld a melegkiütést!

Léna | 2019.06.11

A melegkiütés (más néven a Miliaria) az izzadságmirigyek elzáródásával létrejövő gyulladás, amelynél szerepet játszik a magas hőmérséklet és a párás levegő. Egészen szakszerűen ez egy steril bőrgyulladás. Nem tévesztendő össze a napallergiával, hiszen a napallergia a bőr reakciója az UV-sugárzásra, míg a melegkiütésnél eltömődött pórusok okozzák a jelenséget.  Ez magyarázza azt is, hogy miért lehetséges a melegkiütés télen is. Vigasztaló, hogy az esetek többségében nem viszket, és hamar elmúlik, hiszen amint megszűnik a párás meleg, újra szabaddá válnak az izzadságmirigyek.

 

Melegkiütés típusai

A legfelületesebb formáját orvosi nyelven Miliaria cristallinának hívják. Ezt sokszor akár észre sem vesszük vagy csak egy pillanatra elgondolkodunk, hogy ez vajon mi lehet A klasszikus Miliaria cristallina víztiszta telített áttetsző folyadékkal. Az egyes buborékok gombostű nagyságúak és szorosan egymás mellett nagyobb területet borítanak be és nem gyulladtak. Megtalálhatóak a derékon, a hónaljban, a vállakon, a háton, a dekoltázson és a hajlatokban. Ha erősebben lemossuk, a buborékok kipukkadnak és a pórusok újból szellőznek.
Nem szükséges gyógyszeres kezelés, kivéve, ha csecsemőről, vagy kisgyermekről van szó. Érdemes átgondolni, hogy mit kell megváltoztatni az öltözködés módjánál és mennyiségénél. Inkább a réteges öltözködést, a lenge, bő ruhákat részesítsük előnyben. Ha az átlátszó buborékok nem tűnnének el maguktól, akkor egy cink-oxidos, mentolos hűsítő ecsetelőt ajánl a szakember.

A Miliaria rubra feltűnőbb, mert piros és a vakarózás hatására a helyzet még tovább romlik. A bőr viszket, be van dagadva, esetlegesen fáj is. Ez nyomás, vakarás hatására nem tűnik el, hanem tovább romlik a helyzet. Ha a viszketés heves és a baktériumok túlontúl elszaporodnak, akkor ajánlott egy helyi antibiotikumos kezelés, amelyet általában krém formájában ír fel az orvos.

Kiknél alakulhat ki?

Leggyakrabban újszülötteknél és kisgyermekeknél jelentkezik, ha ruházatuk túl meleg és kevéssé szellőzik, a gyerek teste hamar befülled, eltömődnek az izzadságmirigyek. A kicsik azért hajlamosak rá, mert verejtékmirigyeik még „éretlenek.” Ehhez hozzájárul, hogy a meleg párás környezetben hamar megjelennek a baktériumok. Természetesen a szülő a legjobbat szeretné, de a kicsik még nem tudnak megszabadulni a túl meleg ruhától, esetleg szólni. Hiába nyűgös a gyerek, nehéz felismerni, hogy a meleg ruha az oka. Leginkább a ruhával fedett, fokozottabban verejtékező területeken, a háton, a mellkason, a nyakon, a keresztcsont-táján, deréktájon jelenik meg az elzáródás következtében a gyulladás, de a hajlatokban (hónalj, lágyék, herezacskó alatti terület, stb.) is előfordulhat a jelenség.
A probléma felnőtteket is érintheti, nőket és férfiakat vegyesen. Leginkább meleg égövi nyaralás alkalmával jelentkezik, a szoros, nem az éghajlatnak megfelelő ruházatnak köszönhetően.

Kezelése

Gyors lehűlés

A melegkiütés kezelése elsősorban a verejtékezés mérséklése: a test hűtése. Bármi, ami csökkenti bőrünk hőmérsékletét, egyúttal segít­het csillapítani a viszketést és a duzzanatot is. Ezt megtehetjük a (szoros) ruha eltávolításával, a pelenka levételével, néhány órán át hűvösebb helységben való tartózkodással. Különösen kellemes lehet a fürdés: a langyos víz nem csak nagyon jól lehűti a kicsiket, de a felülfertőződés ellen is véd. Akár naponta többször csutakoljuk, zuhanyozzuk le vagy, csak törülgessük át nedves ruhával a baba bőrét.

A varázsszer: szódabikarbóna!

Nem csoda, ha néha az a benyomásunk támad, hogy a szódabikarbóna szinte mindenre jó. Sok más baj mellett a melegkiütésre is gyógyír! Tegyünk néhány evőkanállal a fürdővízbe, és jó ideig áztassuk magunkat. Enyhíti a viszketést, és jobban érezzük magunkat tőle, amíg a bőrirritáció el nem múlik. Finomra őrölt zablisztet is szórhatunk a vízbe. Tegyük a szódabikarbónát vagy kukoricalisztet közvetlenül a kiütéses bőrfelületre, hogy magába, szívja az izzadságot. Ezt a régi módszert rengeteg idős ember ismeri vidéken. Néhányuk szerint a kukoricaliszt azért jobb, mert kíméletesebb a bőrhöz. Pár óránként öblítsük le és szárítsuk meg a bőrt, majd ismételjük a kezelést.

Kenhető simogatás

Az aloe verát régóta használják a viszketés csillapítására és a bőr gyógyulásának felgyorsítására. Naponta két-három alka­lommal kenjük a növény leveléből kipréselt zselét az előzőleg megtisztított bőrre. Használhatunk aloe vera krémet is. Alkalmazzuk a kalaminkenőcsöt. A hagyományos, napégés elleni szer a hőkiütés okozta viszketést is csillapítja. Érdeklőd­jünk gyógyszerészünknél olajos kalaminkenőcsről.
Nagyon erős viszketés, nyűgösség esetén próbálkozhatunk hűsítő ecsetelőkkel vagy hintőporral, de ne felejtsük el, hogy ha kiterjedt bőrfelületet érint vagy felmerül a felülfertőződés vagy a test túlmelegedésének gyanúja, még egy ilyen ártatlan bőrjelenség esetén is fel kell keresni a gyerekorvost.

Szabad bőrfelület

Ha a kiütés hólyagosodással jár, hagyjuk szabadon a bőrfe­lületet, a friss levegőn ugyanis gyorsabban gyógyul.

Címkék:

Hozzászólások

Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

A gyermek hazudozása legtöbbször lelki segélykiáltás!

Megdöbbentő dolgot talált egy bontatlan csomag pelenkában

Megdöbbentő dolgot talált egy bontatlan csomag pelenkában

Szerinted is megható?

Hátborzongató! Kézből etette a vad medvét a kislány, az apja pedig videózta!

Hátborzongató! Kézből etette a vad medvét a kislány, az apja pedig videózta!

Könnyen tragédia lehetett volna belőle!

Pályázat! Havi 40 ezer forint bölcsődei támogatás jár a kisgyerekeseknek

Pályázat! Havi 40 ezer forint bölcsődei támogatás jár a kisgyerekeseknek

Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

Bezárta magát a tűző napon álló autóba egy gyerek

Bezárta magát a tűző napon álló autóba egy gyerek

A tűzoltók szabadították ki!

Az ovisok jobban tudják, mit jelent a kánikula

Az ovisok jobban tudják, mit jelent a kánikula

Nagyon felkészült válaszokat adtak a kicsik :)

Milyen gyakran kell pelenkát cserélni a kánikulában?

Milyen gyakran kell pelenkát cserélni a kánikulában?

Kánikulában még a legszellősebb ruhában is izzadunk, és legyen bármennyire is hiper-szuper légáteresztő a pelenka, bizony nagyon is befülledhet benne a kicsi popsija.

16 milliós műalkotást tett tönkre a 3 éves kislány

16 milliós műalkotást tett tönkre a 3 éves kislány

A kislány kinyúlt a műalkotásért a babakocsiból, de lelökte a földre.

Nyári hasmenés? Nézd meg, mikor kell komolyan venni!

Nyári hasmenés? Nézd meg, mikor kell komolyan venni!

Könnyen kiszáradáshoz vezethet

Szopja az ujját, rágja a körmét a gyerek? Legalább nem lesz allergiás!

Szopja az ujját, rágja a körmét a gyerek? Legalább nem lesz allergiás!

Az ujjukat szopó vagy körmüket rágó gyerekek kevésbé hajlamosak az allergiára.