Miért nincs nálunk szabadon kapható sürgősségi fogamzásgátló?

Szabó Eszter | 2017.02.08

A döntést a használók biztonságával indokolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a szakértők pedig attól tartanak, hogy a szabadon elérhető sürgősségi tabletták szexuális kockázatvállalásra ösztönzik a nőket, azaz nem figyelnek majd annyira a rendszeres védekezésre. A kutatások egyik aggodalmat sem támasztják alá.


Felelőtlen, részeg, mindenkivel összefekvő tinik – az átlagember ezt a csoportot képzeli a sürgősségi fogamzásgátlók legnagyobb felhasználóinak, ezért aztán semmi problémát nem lát abban, hogy az esemény utáni tablettát csak orvos írhatja fel, aki remélhetőleg jól meg is dorgálja a kamaszlányokat. A valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb: amerikai adatok szerint a sürgősségi fogamzásgátló szereket:


  • főként 20–24 éves nők használják
  • a 15–19 éves lányoknak csak a 14 százaléka használt már sürgősségi fogamzásgátlót
  • kilenc szexuálisan aktív nőből egy használt már esemény utáni tablettát
  • a nők 45 százaléka vett be azért sürgősségi fogamzásgátlót, mert félt attól, hogy a másik fogamzásgátló módszere kudarcot vallott
  • 49 százalék használt ilyen szert azért, mert védekezés nélkül szexelt.


A sürgősségi fogamzásgátlás kérdését tehát már csak azért sem lehet annyival lerázni, hogy ez csak egy felelőtlen, szabados szexuális életet élő kisebbséget érint, hiszen az adatokból éppen az látszik, olyanok is igénybe veszik az esemény után szereket, akik egyébként figyelnek arra, hogy ne essenek teherbe. De akkor mégis mi az oka annak, hogy ezek a gyógyszerek Magyarországon nem szabadon hozzáférhetőek? Kockázatok és mellékhatások


A sürgősségi fogamzásgátlók, mivel zömében magas dózisú hormont tartalmaznak, mellékhatásokat okozhatnak, de a WHO szerintezek csak enyhe tüneteket okoznak.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 emberből egynél többet érint):


émelygés
rendkívüli vérzés a következő menstruáció jelentkezése előtt
alhasi fájdalom
fáradtság
fejfájás.


Gyakori (10 emberből legfeljebb egyet érint):


hányinger, hányás
rendellenes menstruáció
emlőfeszülés, hasmenés, szédülés a gyógyszer bevételét követően.


Nagyon ritka mellékhatások (10 000 emberből legfeljebb egyet érint): kiütés, csalánkiütés, viszketés, duzzanat az arcon, medencei fájdalom, fájdalmas menstruáció, trombózis, azaz vérrögképződés

Nem lehet rászabadítani a társadalomra

„Betegbiztonsági kockázatok miatt, a sürgősségi fogamzásgátló tabletta, hasonlóan más fogamzásgátló tablettákhoz eddig is vényköteles volt és ezután is az marad, ahogy az Európai Unió számos tagállamában. Az orvosi és gyógyszerészi ellátás együttes jelenléte mellett biztosítható csak a készítmény biztonságos alkalmazása” – írta az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy közleményben az okokat firtató cikkekre reagálva.


Az Emmi indoka elsőre azért tűnik furcsának, mert ha átautózunk a határon Ausztriába vagy Szlovákiába, és besétálunk egy gyógyszertárba, akkor ott recept nélkül is kiadják nekünk a sürgősségi fogamzásgátlókat. 


De miért biztonságosabb ugyanannak a szernek a használata Szlovákiában, mint Magyarországon?


„A magyar gyógyszerfelírási szabályok Európában szigorúnak mondhatók, maximálisan a biztonságra törekvők. Ez a szemlélet érvényesül a sürgősségi fogamzásgátlók használata esetében is. Igazából nem a gyógyszer használatában van a különbség más országokkal, hanem a biztonságra való törekvés mértékében” – mondta az Indexnek dr. Szőnyi György nőgyógyász, a G1 Intézet orvosigazgatója.


„Egy gyógyszert nem lehet csak úgy rászabadítani a társadalomra. Egy sürgősségi fogamzásgátlót például csak a gyógyszerészeti, gondozói hálózat és felvilágosítás fejlesztésével lehetne szabadon kaphatóvá tenni, ami egy hosszabb folyamat”  – mondta Pozsgay Csilla, a fogamzásgátlókat is gyártó MSD Pharma orvosigazgatója. Pozsgay szerint a gyógyszerészeti hálózat fejlesztésére azért lenne szükség, mert a magyarországi patikák még nem alkalmasak arra, hogy a Nyugat-Európában bevett gyakorlathoz hasonlóan egy kérdőívet vegyenek fel a sürgősségi fogamzásgátlót vásárlókkal, amit a diszkréció miatt több országban egy külön szobában csinálnak.


Abban mindkét megkérdezett szakértő egyetértett, hogy teljesen indokolt az orvosi konzultáció a sürgősségi fogamzásgátlók esetében. „Ha valaki sokkal kisebb hormontartalmú, rendszeresen szedett fogamzásgátló tablettát szeretne felíratni, teljesen természetes, hogy elmegy az orvoshoz, vért vesznek tőle, és megbeszélik, melyik készítmény a számára a legmegfelelőbb. Egy sürgősségi fogamzásgátlóban ehhez képest egy lórúgásnyi hormon van, miért pont erről ne kellene előtte orvossal egyeztetni?” – magyarázta Pozsgay Csilla. Szőnyi György pedig hozzátette, a most vénykötelesnek megtartott készítmény bizonyos esetekben nem is adható, tehát fontos, hogy orvos mérje fel a helyzetet.


Pozsgay Csilla szerint  a sürgősségi fogamzásgátlók szabad hozzáférésével az lenne a legnagyobb baj, hogy a jelenlegi rendszerben lehetetlen lenne ellenőrizni, hogy ki, milyen gyakran vesz be ilyen készítményeket, tehát előfordulhatna, hogy valaki ezzel váltja ki a többi fogamzásgátló módszert. Ennek pedig már jelentős egészségügyi kockázata lehet. Egyébként annak, aki a rendszeres fogamzásgátlást ezzel az ad hoc módszerrel szeretné kiváltani, alaposan fel kell készülnie anyagilag, egy adag esemény utáni tabletta ára ugyanis jelenleg 5-6.000 forintba kerül.

A kutatások nem igazolják az aggodalmakat


A sürgősségi fogamzásgátlás szabad hozzáférése tehát számos kérdést felvet társadalmi és egyéni szinten is. Mi van, ha majd úgy eszik a nők, mint a cukrot, mi van, ha emiatt aztán nem gondoskodnak a hosszú távon a védekezésről, és egyáltalán, mi lesz a termékenységükkel? Hasznos lehet egyáltalán a szabad hozzáférés? Csökkenti például a nem kívánt terhességek vagy az abortuszok számát?


Ezeknek a kérdéseknek a nagy részét kutatóknak már sikerült megválaszolniuk, és az eredmények nagyrészt nem támasztják alá azokat az aggodalmakat, amelyekkel a magyarországihoz hasonló szigorú szabályozást indokolják.


Skóciában például egy randomizált kísérlettel igazolták, hogy azok a nők, akik szabadon, orvosi konzultáció nélkül hozzáférhetnek a sürgősségi fogamzásgátlókhoz, nem használják gyakrabban az ilyen készítményeket, mint azok, akiknek vényre volt szükségük a szer kiváltásához. Az egy évig tartó kutatásban több mint ezer nő vett részt, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak: 553 nőnek adtak egy csomag sürgősségi fogamzásgátlót, ami helyett bármikor kaphattak egy új csomagot, míg 530 nőnek csak orvos írhatta fel a készítményt. Az első csoportba került nők 47 százaléka használt a vizsgálat alatt sürgősségi fogamzásgátlót, míg az utóbbi csoportban csak 27 százalékuk, ám abban nem volt különbség a két csoport között, hogy hány nő használt egynél többször is sürgősségi fogamzásgátlást. A kutatásból az is kiderült, hogy a nők orvosi segítség nélkül is tudják helyesen használni a készítményeket, a kutatást lezáró kérdőív kérdéseire adott válaszok szerint a nők 98 százaléka betartotta az előírásokat, és csak enyhe mellékhatásokat tapasztalt.


A kutatások alapján az sem tűnik megalapozott félelemnek, hogy ha szabadon hozzáférhetővé válik a sürgősségi fogamzásgátlás, akkor a nők nem figyelnek annyira a megelőző védekezésre, illetve többször szexelnek védekezés nélkül. Egy másik, amerikai kísérlet megmutatta, hogy sem a szexuális magatartásban (szexuális együttlétek száma), sem a fogamzásgátlás alaposságában (hányszor szexeltek védekezés nélkül, hány fogamzásgátló tablettát hagytak ki egy hónapban) nem volt különbség a sürgősségi fogamzásgátlókhoz szabadon hozzáférő nők, illetve azok között, akiknek vényt kellett kérniük.


Egy kifejezetten a fiatalokra fókuszáló, hasonló kísérleti kutatás viszont azt találta, hogy azok a lányok, akiket elláttak sürgősségi fogamzásgátlóval, kissé hajlamosabbá váltak arra, hogy kevésbé megbízható fogamzásgátló szereket használjanak egyébként. Ugyanakkor ugyanebből a kutatásból az is kiderült, hogy a kísérletbe bekerült összes nő rendszeresebben kezdte el bevenni a fogamzásgátló tablettáját, függetlenül attól, hogy volt-e nála egy csomag sürgősségi fogamzásgátló, vagy sem. 
Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről? Figyeld a Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó zárt Facebook csoporthoz!Forrás: Index

Címkék:

Hozzászólások

Ötven év felett legalább olyan biztonságos a gyermekszülés, mint negyvenen túl

Ötven év felett legalább olyan biztonságos a gyermekszülés, mint negyvenen túl

Sem az anyának, sem a születő gyerekek számára sem kockázatosabb!

Ekkor érdemes fogamzásgátlót váltani

Ekkor érdemes fogamzásgátlót váltani

Az orvos szerint néha érdemes váltani

Ez történik az anyaméhben, amikor elindul egy új élet

Ez történik az anyaméhben, amikor elindul egy új élet

Túlzás nélkül használhatjuk a "csoda" kifejezést.

Köze van az ébredés időpontjának a teherbeesés esélyéhez

Köze van az ébredés időpontjának a teherbeesés esélyéhez

Azt vizsgálták, hogy vajon a nők alvási szokásainak van-e köze a fogantatáshoz. Mint kiderült, igen.

A fogamzásgátlót szedőknek tudniuk kellene, hogy mik azok a jelek, amelyek vérrög képződésre figyelmeztetnek

A fogamzásgátlót szedőknek tudniuk kellene, hogy mik azok a jelek, amelyek vérrög képződésre figyelmeztetnek

"Tisztában voltunk vele, hogy lesznek mellékhatásai" - mondja a fogamzásgátló tabletták kifejlesztésében közreműködő doktornő.

Gyermeket szeretnétek? A tested így jelzi a peteérést!

Gyermeket szeretnétek? A tested így jelzi a peteérést!

Egyértelmű jelekből következtethetsz, mikor jött el a megfelelő idő!

Vérzés terhesség alatt  - legtöbbször semmi bajt nem jelent

Vérzés terhesség alatt - legtöbbször semmi bajt nem jelent

Az egyik legijesztőbb dolog a terhesség alatt a vérzés.

Jellemzően kik akarnak fiút, és kik lányt?

Jellemzően kik akarnak fiút, és kik lányt?

Na persze vannak kivételek, amik erősítik a szabályt. De azért érdekes fejtegetés.

Gyermeket szeretnél? Figyeld a holdat!

Gyermeket szeretnél? Figyeld a holdat!

A havi vérzés nem lehet biztos támpont a termékenység vizsgálatában, hiszen gondoljunk csak arra, hogy a terhesség alatt is előfordulhat menstruáció. Sőt egyes afrikai törzsek pedig kizárólag a havi vérzés alatt létesítenek nemi kapcsolatot, mégis születnek utódok. A Hold nőkre gyakorolt hatása a dö

Hat tévhit a fogamzásról

Hat tévhit a fogamzásról

Mindannyian hallottunk pár mendemondát arról, mi minden befolyásolhatja a termékenységet. Vajon ezeknek mi a valóságtartalma? A legismertebb vélekedések mögé próbáltunk most meg bekukkantani.