Kémiai anyagok teszik meddővé a férfiakat

Léna | 2019.06.17
 Az otthonaink és ételeink tele vannak olyan kémiai anyagokkal, amik terméketlenné teszik a férfiakat. Ez a megfigyelés nem csupán emberekre korlátozódik – egy új kutatás megállapította, hogy a házi koszton tartott hím kutyáknál is csökkent a nemzőképesség. Egy nemrégiben közölt kutatás arról számolt be, hogy egyre kisebb az Európában és a világ más, nyugatias régióiban élő férfiak spermiumszáma: 1973 és 2011 között 52,4 százalékkal csökkent az egy milliliter spermára jutó spermiumszám.
Hagai Levine, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora és kutatótársai 7518 tanulmány spermiumszámra vonatkozó adatait vizsgálták meg. Ezek közül kizárták azokat, amelyek olyan férfiakat vizsgáltak, akik terméketlenek voltak, vagy krónikus betegségben szenvedtek. Végül a tudósok 185 kutatás összesen 43 ezer férfin elvégzett, 244 spermiumszámlálásra vonatkozó adatait elemezték.
A nyugati férfiak milliliterenkénti hímivarsejtszáma a statisztikai átlag szerint 1973 és 2011 között évente 1,4 százalékkal, a spermamintánkénti spermiumszám 1,6 százalékkal csökkent. Ezek az adatok azok a férfiakra vonatkoznak, akiknél nem bizonyosodott be, hogy termékenyek. A már gyermeket nemző férfiaknál az éves visszaesés mind milliliterenként, mind mintánként 0,8 százalék volt.
A csökkenő spermiumszám azonban csak a jéghegy csúcsa. Aggodalomra ad okot, hogy egyre gyakoribbak az olyan problémák, mint a heretumor, a rejtettheréjűség és más betegségek.
A szakértőknek egyelőre nem sikerült megfejtenie, mi is áll pontosan a hímivarsejt-csökkenés hátterében, bár több lehetőség felmerült – többek között okozhatja a légszennyezés, a csecsemők által viselt túl meleg pelenka, a nadrágzsebben hordott mobiltelefon vagy az aszpirin is.

A friss tanulmány szerzőinek ugyanakkor feltűnt egy érdekes összefüggés – nemcsak az embereknek, hanem a velük együtt élő kutyáknak is rosszabb minőségűvé vált a spermája az elmúlt évtizedek folyamán.
Ellentétben a humán vizsgálatokkal, az ebeknél sikerült kideríteni, mi okozza a hímivarsejtek számának drasztikus visszaesését: két veszélyes kemikália, ami mind az otthonokban, mind a táplálékban fellelhető. Felmerült tehát a kérdés: lehet, hogy ugyanaz idézi elő a férfiak terméketlenségét, mint a kutyákét? Az eredmények alapján úgy tűnik, ez a helyzet.
A vizsgálat során 11 férfi és 9 kutya spermáját vizsgálták, az állatok és az emberek közös otthonon osztoztak. Ezt követően a szakemberek két vegyület hatását tesztelték a hímivarsejteken.
Az egyik a dietil-hexil-ftalát (DEHP), ami az egyik leggyakoribb lágyító, és főként a padlóban, szőnyegekben, ruhákban és játékokban található meg. Az anyag sajnos könnyedén bekerülhet az élelmiszerbe és az ivóvízbe.
 A másik a poliklórozott bifenil 153 (PB153), ami az ipari tevékenységből származó vegyületek egyik csoportjába tartozik és az 1960-as, 70-es évektől kezdve tartós szerves szennyezőanyagként van jelen.
A kutatás szerint a dietil-hexil-ftalát (DEHP) a férfitermékenység egyik nagy ellensége
A kutatók az említett kemikáliákat a háztartásokban általánosan megtalálható mennyiségben keverték az állatoktól és emberektől vett mintákhoz. Kiderült, hogy a vegyületek mindkét csoportnál rontották a hímivarsejtek mozgékonyságát, illetve töredezetté tették a spermiumok örökítőanyagát.
Habár jelen tanulmányban kevés mintát vettek górcső alá a tudósok, a kapott eredmények egybevágnak 2016-os és az előtti állatkísérletek konklúzióival is.
Ismert tény, hogy amikor az emberi spermiumok motilitása romlik, a DNS töredezettebbé válik és a meddőség szoros kapcsolatban áll a spermiumok örökítőanyagának károsodásával – magyarázta Rebecca Sumner, a Nottinghami Egyetem munkatársa, a Scientific Reports című tudományos folyóiratban megjelent publikáció vezető szerzője. - Most már tudjuk azt is, hogy ugyanez tapasztalható a házi kedvenceinknél, hiszen ugyanabban a háztartásban élnek, így ugyanazoknak a szennyezőanyagoknak vannak kitéve – tette hozzá.
Címkék:

Hozzászólások

Meddőség vagy secunder meddőség - sokan nem ismerik a fogalmat

Meddőség vagy secunder meddőség - sokan nem ismerik a fogalmat

Sajnos minden negyedik párt érinti a meddőség.

Szeretnéd tudni, fiú lesz vagy lány? Ez a 700 éves kínai naptár megmutatja!

Szeretnéd tudni, fiú lesz vagy lány? Ez a 700 éves kínai naptár megmutatja!

Meglepően pontos!

Egyre kevesebb gyerek születik a társkereső alkalmazások miatt

Egyre kevesebb gyerek születik a társkereső alkalmazások miatt

A megkérdezett nők harmada azért nem vállal gyermeket, mert nem talál megbízható partnert.

A férfiaknak is ketyeg a biológiai órájuk!

A férfiaknak is ketyeg a biológiai órájuk!

Az idősebb apák babáinál nagyobb a koraszülöttség, a halva születés, az alacsony születési súly kockázata,

Tippelj, legfeljebb hány gyereke születhet egy embernek

Tippelj, legfeljebb hány gyereke születhet egy embernek

Mostantól hivatalosan is tudjuk, hány gyermekünk születhet egy élethossz alatt - természetesen csak elméletben és átlagban.

Ha gyereket szeretnél, a Holdra figyelj!

Ha gyereket szeretnél, a Holdra figyelj!

A havi vérzés nem biztos támpont a termékenység szempontjából.

Az emberek akkor akarnak gyereket amikor elégedetlenek az életükkel

Az emberek akkor akarnak gyereket amikor elégedetlenek az életükkel

Egy állítás, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. A finneket hozzák fel példaként.

Három banknál biztosan lesz babaváró támogatás

Három banknál biztosan lesz babaváró támogatás

Több banknál már eldöntötték, hogy adnak babaváró támogatást júliustól, mások még a szabályozás részleteire várnak.

Egyre több nő szembesül a secunder meddőség állapotával

Egyre több nő szembesül a secunder meddőség állapotával

Azok, akik családtámogatás fejében vállalnak több gyereket, sajnos könnyen szorult helyzetbe kerülhetnek. Mit lehet tenni a secunder meddőség ellen?

Ha a baba várat magára, sokan javasolják ezt a megoldást - pedig nincs sok valóságalapja

Ha a baba várat magára, sokan javasolják ezt a megoldást - pedig nincs sok valóságalapja

Tényleg nagyobb a családalapítás esélye, ha a férfi megtartóztatja magát, és ritkább az együttlét?