Nyaralás terhesen - 7 tipp, hogy mire figyelj

admin | 2016.05.06

Terhesen mehetünk-e nyaralni és ha igen hová? A biztosítással kapcsolatban egy fontos megjegyzés a cikk végén, amire nagyon figyelj, sajnos sokan nem tudnak erről. 


A terhességre – a szerencsétlen elnevezésből fakadóan is –, nagyon sokan egy teherként tekintenek, márpedig ez az áldott állapot valóban csak egy állapot, amivel életmódunkon kell változtatnunk ugyan, de többek között például nyaralási szokásainkon nem. Ha tehát babát hordunk a szívünk alatt, nem kell megvonnunk magunktól a nyaralás örömeit, annak kényelmét, de nagyon fontos jól megválasztanunk, hogy hová, de legfőképpen hogyan megyünk pihenni.

A hová kérdés kapcsán az egyik legfontosabb, hogy mérlegeljünk. Mehetünk ugyanis akár külföldre, akár másik kontinensre is, de tervezzük meg jó előre az utazást, mert egy picivel a pocakban azért nagyobb felelősség lesz a legkisebb kirándulás is.

Nyaralás terhesen Nyaralás terhesen, fontos, hogy hova és mikor megyünk

Az első két trimeszterben a legfontosabb szempont az legyen, hogy olyan helyre menjünk, ahol legalább a közelben van egy kórház, azon belül pedig megfelelő szakorvosi ellátás, hiszen a terhesség során bármikor akadhat olyan problémánk, amikor azonnali orvosi segítségre, gyógyszerekre és beavatkozásra lehet szükségünk saját, de legfőképpen születendő csecsemőnk egészségének érdekében.

Az utolsó trimeszterben azonban már érdemes olyan távolságokat behatárolni, amelyek közel helyezkednek el otthonunktól, de legalábbis a kiszemelt kórháztól. Ha tehát fővárosiak vagyunk, a Balatonra még nyugodtan leugorhatunk, ha jól érezzük magunkat, de érdemes olyan helyet választani, ahonnan egy órán belül elérjük a saját kórházunkat. Amennyiben nincs kiszemelt kórház és nincs fogadott orvos sem, abban az esetben mehetünk messzebb is, ha nem zavar minket az, hogy ha probléma van, vagy megindul a szülés, akkor egy idegen kórházban kell megszületnie a babának.

A hová kérdés kapcsán fontos szempont még, hogy relatíve civilizált környezetbe menjünk, és kerüljük az olyan helyszíneket – például a kis erdei viskókat a világ végén –, ahol se telefon, se internet nincs. A hosszú utazás egyébiránt azért sem javasolt, mert mindenkit megvisel, hát még egy állapotos kismamát. Fontos messzire elkerülni a trópusi országokat és a fejlődő államokat is, pláne abban az esetben, ha látogatásuk védőoltáshoz kötött, ezek ugyanis jelentős többségében kismamáknak nem ajánlottak. A hová kérdés mellett ugyanakkor sokkal fontosabb dolgokról is döntenünk kell, ha terhesen szeretnénk utazgatni.

Ilyen például, hogy mikor menjünk nyaralni?

Ha nem érezzük jól magunkat, ha veszélyeztetett terhesek vagyunk, soha ne induljunk neki, de ne hagyjuk ki a nyaralgatás miatt a terhesgondozásokat és a kötelező vizsgálatokat sem. Az utazást mindig egyeztessük orvosunkkal is, és közvetlenül előtte vizsgáltassuk meg magunkat, ha ugyanis ő megerősít minket, akkor valóban nyugodtan elindulhatunk majd.

Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a legtöbb kismama számára a második trimeszterben a legideálisabb az utazás. Míg ugyanis az első három hónapban nagyon sokszor szenvedhetünk rosszulléttől, fáradtságtól vagy hirtelen hangulatváltozástól, és a harmadik trimeszterben már nagyon kímélni kell magunkat, addig a második trimeszterben a kismamák többsége igencsak elemében van.

Repülős utazás terhesen a 36. hétig

Fontos eldönteni továbbá azt is, hogy miként és mivel utazzunk! A repülő a 36. hétig engedélyezett, de nem szerencsés, sőt mi több nagyobb odafigyelést is igényel, ezen túlmenően pedig sok folyadék fogyasztása mellett célszerű gyakrabban felállni és mozogni egy kicsit. Az utazás autóval a legcélszerűbb terhesen, hiszen akkor állunk meg, amikor kell, tudunk mozogni, nyújtózkodni, enni, inni, aludni és így tovább, ami a buszos vagy vonatos kirándulás esetén nem mindig áll a rendelkezésünkre.

30 fok felett mindenképpen igyunk meg 3 L vizet függetlenül attól, hogy szomjasak vagyunk-e vagy sem.

Mit vigyünk magunkkal terhesség esetén egy kirándulásra?

Fontos például, hogy velünk legyenek addigi orvosi papírjaink, utasbiztosításhoz köthető irataink, ezen túl pedig szellős ruházat, naptej, vitaminok, fertőtlenítők és minden egyéb olyan dolgok is legyenek nálunk, amelyek saját kényelmünket szolgálják. Haspárna, nyakpárna, masszírozó – amit otthon is használunk.

Ha a fentiek velünk vannak, illetve az említett szabályokat betartjuk, kis túlzással bárhová elmehetünk nyaralni terhesen, de azért természetesen még ezt követően is nagyon fontos lesz betartani bizonyos alapszabályokat.

Napozás terhesen

Napozni például nem ajánlott – a hasat soha ne érje közvetlenül napsugárzás –, de vigyázni kell a fürdéssel is. Ha a méhszáj zárt, akkor akár a terhesség végéig is fürödhetünk tengerben vagy tavakban is, de a szennyezett vizeket érdemes kerülni, a gyógyvizeket és a termálfürdőket a nagy fertőzésveszély miatt pedig még zárt méhszáj esetében se erőltessük. Minden más – kirándulás, sportolás, városnézés és egyéb program – a kismama egészségi állapotától függően nyugodtan kivitelezhető és élvezhető a nyaralás alatt is.

Összegezve tehát az alábbiakat semmiképp ne felejtsd otthon:

    • orvosi papírok

    • utasbiztosítás (FIGYELEM! Nagyon sok biztosító NEM biztosítja a terhes anyákat, feltétlenül kérdezz rá, hogy a te biztosítód biztosít-e terhesen.)

    • naptej

    • kényelmes cipő, papucs

    • sok folyadék

    • lenge és kényelmes ruházat

    • fényképezőkép (ki ne akarná megörökíteni a pocakos képeit? :) )
Címkék:

Hozzászólások

A várandós anyukák legfontosabb bőrápolási tennivalói

A várandós anyukák legfontosabb bőrápolási tennivalói

Zsírosodás, striák, pigmentáció az arcon - ezek a leggyakoribb panaszok.

Ezt jelentik a rövidítések a magzati ultrahang leleten

Ezt jelentik a rövidítések a magzati ultrahang leleten

Segítünk értelmezni a leggyakoribb rövidítéseket!

Emberöléssel vádolnak egy nőt, mert terhesen verekedett, és haslövés miatt elveszítette a magzatot

Emberöléssel vádolnak egy nőt, mert terhesen verekedett, és haslövés miatt elveszítette a magzatot

A lövöldözés egyetlen igazi áldozata a magzat volt!

A koraszülés esélyét csökkenti a kiegyensúlyozott, egészséges étrend

A koraszülés esélyét csökkenti a kiegyensúlyozott, egészséges étrend

Az egészséges ételek rendszeres fogyasztása sokkal fontosabb, mint az egészségtelen ételek kizárása.

Vizelettartási gondok a terhesség alatt?

Vizelettartási gondok a terhesség alatt?

Nem kell megijedni!

A várandós nők az állóképesség bajnokai

A várandós nők az állóképesség bajnokai

Minderre a Tour de France kerékpárverseny elemzésével jöttek rá!

Nyáron vagy várandós? Akkor számíts ezekre a dolgokra!

Nyáron vagy várandós? Akkor számíts ezekre a dolgokra!

Nézzük, mire kell fokozottan ügyelned a kánikulában

51 évesen még egyszer anya akart lenni: 68 éves férjével várják kisbabájukat

51 évesen még egyszer anya akart lenni: 68 éves férjével várják kisbabájukat

Mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe…

Tanácsok, hogy a várandósság ne legyen terhes

Tanácsok, hogy a várandósság ne legyen terhes

Életünk legszebb időszakában annyi minden bezavarhat.

Szabad-e várandósan napozni?

Szabad-e várandósan napozni?

Már volt szó a napsütés pozitív hatásairól, illetve a kisbabák napoztatásáról, most viszont kifejezetten a pocakkal történő napozás, szoláriumozás és fürdőzés előnyeire és hátrányaira térünk ki.