Az első cipő - csak akkor, ha már a gyerek jár!

Vastag Anikó | 2019.02.05

Amíg a kicsi nem tanul meg járni, nem kell neki cipő, azzal csak kikapcsoljuk a talp funkcióit, mert nem tud a lábával karmoló, kapaszkodó mozgást végezni.
Ha hideg van, adjunk rá tapadókorongos zoknit, melegben lehet mezítláb is. A cipő akkor kell, ha a gyerek jár. A lakáson belüli mozgást nem nevezhetjük járásnak, ott egy kicsit szaladgál, majd felmászik valahová, aztán leül, esetleg mászik. A lakásban nem sétálgat a kicsi, oda nem kell cipő.

Arra mindenképpen figyeljünk, hogy teljes értékű lábbeli legyen a gyermeken. Zárt, kemény kérge legyen, hogy a sarkat jól tartsa.
Fontos, hogy a kicsik minden lábujja kényelmesen helyezkedhessen el benne. A zokni se legyen feszes, ne szorítsa össze a gyerek ujjait. A cipő talpa legyen egyenes. Lehet benne esetleg egy kis emelés a lábboltozat helyén, de ne magas. Ha a lábboltozatot alátámasztjuk, az izomzat nem fejlődik megfelelően, éppen ezért ma már nem tartják megfelelőnek a régebben olyan divatos, betétet tartalmazó cipőket.

Legfontosabb elvárások a gyerekcipőkkel szemben, amit mindenképpen szem előtt kell tartani:

  • Kényelmes legyen
  • Ne fülledjen be, ne izzadjon a láb - készüljön természetes anyagból
  • Könnyű legyen fel-le venni
  • Legyen strapabíró
  • Legyen puha a talpa, tartsa meg a sarkat, és semmiképp ne csússzon
  • Ne ázzon be, tartsa melegen a lábat.
A legjobb gyerekcipő márkák a gyakorló szülők szerint

Egészen kicsiknek közkedvelt márka az Elefanten és a Liliputi. Ezek mindegyikének puha talpa van, majdnem olyan, mintha a gyerek mezítláb járna, s az, – mint tudjuk – a legegészségesebb.
Nagyon sokan szeretik a supinált cipőket, azaz azt a lábbelit, melyben egy afféle kis beépített ék biztosítja, hogy a láb ne tudjon befelé dőlni. Supinált cipőket a Supy, Supi +, Szamos, Salus, Maus, Dr. Leo gyártók készítenek, a szülők legnagyobb megelégedésére. Sok ortopéd orvos ajánlja ezt a megoldást, amiről fontos tudni, hogy ezek a cipők rendelkeznek egy fajta tanúsítvánnyal, miszerint egészségvédő termékek, így az Önkéntes Egészségbiztosítással rendelkezők megvehetik ezeket a lábbeliket az egészségbiztosításuk terhére.

A babaesgyerekcipo.hu oldal szerint.legjobb gyerekcipő márkák egyike a szülők véleménye alapján a D.D. Step, mely igazán alkalmazkodik a különféle igényekhez: mind széles, mind keskeny lábfejre tudnak cipőt ajánlani, valamint a magas lábfejű gyerekek részére is tudnak segítséget nyújtani. A cipők kényelmesek, tetszetősek, gumitalpuk jól bírja az igénybevételt.

Az Asso gyerkcipő magyar gyártó, mely zömmel olasz bőrből készíti a termékeit, közkedveltek a cipőik, az egyik legjobb tulajdonságuk a tartósság.
A Siesta cipőket már több generáció is végighordta, nevük egyet jelent a minőségi gyerekcipővel, igaz ma már Richerként kerül forgalomba.
A Szamos kölyök cipői is magyar gyárban készülnek, igen jó minőségben. Fő jellemzőjük szintén a tartósság, és nem árt tudni, hogy minden Szamos cipő megvásárolható egészségpénztári keretből.
A Superfit és a Primigi gyerekcipői osztrák és olasz termékek, könnyű, puha talpú kivitelükkel kerültek be a legjobb gyerekcipő márkák táborába.
A Ponte20 termékeit is jó szívvel ajánlják az ortopéd orvosok.Egy új technológia következtében ezeken a cipőkön észrevehetetlen a szupináció, mert az 5mm szupinálást a talp belsejében helyezik el.

A Ponte20 cipők orr-része tágas és magas, ezáltal az ujjak kényelmesen tudnak elhelyezkedni. A lábbelik magas minőségű bőrből készülnek, akárcsak azok bélése.

FONTOS! Ha gyermekünk lábának valamilyen ortopédiai elváltozása van, akkor kérjük ki ortopéd orvos véleményét a cipőviseléssel kapcsolatban!

Hozzászólások

Miért nem nő a gyermekem?

Miért nem nő a gyermekem?

Ha a kicsi jóval alacsonyabb a kortársainál, és a szülei átlagos magasságuk érdemes kivizsgáltatni.

Ilyen egy jó anyuka - a gyerekek véleménye szerint

Ilyen egy jó anyuka - a gyerekek véleménye szerint

Az óvodás korú gyerekeknek már határozott véleménye van erről.

Lassan fejlődik a kicsi? Lehet hogy nem hall rendesen!

Lassan fejlődik a kicsi? Lehet hogy nem hall rendesen!

Veleszületett halláscsökkenés ezer újszülöttből egy-két csecsemőnél fordul elő, mely lehet siketség vagy súlyosabb nagyothallás

Mik ezek a foltok, pöttyök a kicsi bőrén?

Mik ezek a foltok, pöttyök a kicsi bőrén?

A baba bőre rendkívül érzékeny. Akár az anyatejre is reagálhat ilyen ijesztő bőrtünetekkel.

A hiszti nem egyenlő a rosszasággal

A hiszti nem egyenlő a rosszasággal

Kit ne idegesítene, ha hisztizni kezd a gyereke. De vajon hányan értik meg, miből is fakad.

Olcsó állami, méregdrága magánbölcsődék

Olcsó állami, méregdrága magánbölcsődék

Egy budai bölcsődében 110 ezret kérnek havonta.

50 dolog, amit 6 éves kor előtt minden gyereknek át kéne élnie

50 dolog, amit 6 éves kor előtt minden gyereknek át kéne élnie

Ezt a listát egy külföldi oldal állította össze az anyukák segítségével.

4 egyszerű dolog, ami megvédheti a gyereket a téli járványoktól

4 egyszerű dolog, ami megvédheti a gyereket a téli járványoktól

A hideg nedves időjárás nagyon kedvez a vírusok, baktériumok szaporodásának. A gyereket veszélyeztetik a fertőzéseket, főleg közösségben. Néhány tipp segítségével elkerülhetőek a megbetegedések.

Hideg van odakint? Annál inkább menj sétálni a kicsivel!

Hideg van odakint? Annál inkább menj sétálni a kicsivel!

A téli séták segítik a babák fejlődését

Ez a másfél éves kicsi lány úgy mászik a falon, mint a Pókember!

Ez a másfél éves kicsi lány úgy mászik a falon, mint a Pókember!

Ez a tündéri kislány hamarabb mászott falat, mint ahogy elindult.