Biciklizzen a gyerek! De milyen kerékpáron?

admin | 2015.04.27

Abban talán minden szülő egyetért, hogy amikor elérkezik az ideje, akkor a gyermeknek meg kell tanulnia biciklizni, hiszen ez nemcsak nagyszerű élményeket jelent majd számára, még felnőttként is, hanem közlekedési eszközként is gyakran használható. De milyen szempontokat vegyünk figyelembe a vásárláskor?


A legfőbb szempont: a biztonság


Ha kerékpárt tervezünk vásárolni a gyermekünknek, akkor mindig helyezzük előtérbe a biztonságot. A legbiztonságosabb kerékpárok pedig mindig a minőségi biciklik, melyek soha nem hagyják cserben a gyerekeket (például rossz illeszkedések, helytelen vagy gyenge rögzítések miatt) és okoznak balesetet. Éppen ezért kerüljük el, hogy bedőljünk a nagyáruházak akciós termékeinek, még akkor is, ha egy minőségi ár töredékéért megkapjuk ott a biciklit. Vásároljunk mindig kerékpáros szaküzletben vagy kerékpáros webáruházban (például a webbicikli.hu webáruházban), ahol szakemberek dolgoznak, és segítik a megfelelő kerékpár kiválasztását. A szaküzletekben kapható kerékpárok általában jobb minőségűek, és persze drágábbak is. Sokszor gondoljuk azt szülőként, hogy olyan gyorsan nő a gyermek, arra az egy-két évre, amíg használja, megteszi egy olcsóbb változat is. Higgyük el, megéri a drágábbat választani, hiszen mint már írtuk, a gyerek biztonsága múlik rajta.


A kerékpár vásárlás egyéb szempontjai között szerepel, hogy könnyen hajtható legyen, szelepes kerekekkel rendelkezzen, legyen rajta kontra- és patkófék is (gyerekkorban még hatékonyabban tudnak fékezni a gyerekek kontrafékkel, hiszen a kezük még nem olyan erős, hogy patkófékkel állítsák meg a biciklit.)


Nem mindegy a méret sem


Vásárláskor a másik nagy dilemma, ami a szülőket döntési helyzet elé állítja az a kerékpár méretének kérdésköre: mekkora biciklit vegyünk a gyermekünknek? Ebben a kérdésben hasznos mérettáblázatok segítenek minket, amelyek figyelembe veszik a gyermek korát és lábai hosszát is. A kerékpárok méreteit a kerék átmérőjében szokták meghatározni: a legkisebb kerékpár a 12 colos, majd kettesével haladva a legnagyobb méret a 28 colos, de ez már felnőtt méretnek számít.


A gyerekek első biciklije legyen 12 colos, ezt már a kétévesek is használhatják körülbelül 4 éves korig, ekkor kell eggyel nagyobb méretre váltanunk. A gyermek általában akkor nő ki egy bicikli méretet, amikor már a nyerget nem lehet följebb állítani és/vagy a lába beleakad a kormányba, vagyis kicsi lesz a kormány-nyereg közti távolság.


Általános szabály, hogy próba nélkül – ha lehet – ne vegyünk biciklit, mindig legyen ott a gyermek, akinek vásároljuk, így a helyszínen le tudjuk ellenőrizni, hogy az adott méret megfelelő-e vagy sem. Előfordulhat az az eset, hogy a 12-es méretet kinőve egyből egy méretet átugorva, választhatunk 16-osat, mert abba hamarosan belenő a gyerek, így nem kell kiadnunk egy köztes méretre. Ebben az esetben is legyünk elővigyázatosak, hiszen egy túl nagy kerékpár nem nyújtja azt a biztonságot a használójának, mint egy megfelelő méretű!


A 20-as méretű kerékpár a 6-9 év közötti korosztálynak ajánlható, általában ezt használják a gyerekek a leghosszabb ideig. Fontos, hogy ne az életkort vegyük figyelembe a kerékpár kiválasztásánál, hanem a testméretet, még akkor is, ha a gyártók vagy a mérettáblázatok a korban való meghatározást részesítik előnyben.


Sisak nélkül ne!


A legalapvetőbb biciklis felszerelés a sisak, mely mindig legyen a gyermek fején, hiszen ezzel elkerülhetők a fejsérülések az esésekkor. Törekedjünk rá, hogy megfelelő méretűt válasszunk, amely nem szorítja a gyermek fejét, így kisebb tiltakozást fog kiváltani a használata.

Címkék: kerékpár, bicikli, bringa

Hozzászólások

Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

A gyermek hazudozása legtöbbször lelki segélykiáltás!

Megdöbbentő dolgot talált egy bontatlan csomag pelenkában

Megdöbbentő dolgot talált egy bontatlan csomag pelenkában

Szerinted is megható?

Hátborzongató! Kézből etette a vad medvét a kislány, az apja pedig videózta!

Hátborzongató! Kézből etette a vad medvét a kislány, az apja pedig videózta!

Könnyen tragédia lehetett volna belőle!

Pályázat! Havi 40 ezer forint bölcsődei támogatás jár a kisgyerekeseknek

Pályázat! Havi 40 ezer forint bölcsődei támogatás jár a kisgyerekeseknek

Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

Bezárta magát a tűző napon álló autóba egy gyerek

Bezárta magát a tűző napon álló autóba egy gyerek

A tűzoltók szabadították ki!

Az ovisok jobban tudják, mit jelent a kánikula

Az ovisok jobban tudják, mit jelent a kánikula

Nagyon felkészült válaszokat adtak a kicsik :)

Milyen gyakran kell pelenkát cserélni a kánikulában?

Milyen gyakran kell pelenkát cserélni a kánikulában?

Kánikulában még a legszellősebb ruhában is izzadunk, és legyen bármennyire is hiper-szuper légáteresztő a pelenka, bizony nagyon is befülledhet benne a kicsi popsija.

16 milliós műalkotást tett tönkre a 3 éves kislány

16 milliós műalkotást tett tönkre a 3 éves kislány

A kislány kinyúlt a műalkotásért a babakocsiból, de lelökte a földre.

Így kezeld a melegkiütést!

Így kezeld a melegkiütést!

A melegkiütést az eltömődött pórusok okozzák

Nyári hasmenés? Nézd meg, mikor kell komolyan venni!

Nyári hasmenés? Nézd meg, mikor kell komolyan venni!

Könnyen kiszáradáshoz vezethet