Játsszon a gyermek, de mivel?

admin | 2015.09.23

Szülőként sokaknak problémát okoz, hogy egy-egy alkalomra milyen játékot válasszon csemetéjének, és ez a kérdés a gyermek szinte minden születésnapján, karácsonykor újra és újra előkerül. Sokszor szeretnénk, ha a játék egyben fejlesztene is, ugyanakkor nem tartalmaz káros anyagokat, bár ez utóbbiakat legtöbbször csak az egészen piciknél vesszük figyelembe. Körbejártuk a témát.


Játszani is engedd…


Amikor gyermek érkezik a családba, máris elhalmozzuk mindennel, köztük játékokkal is, csörgőkkel, macikkal, hiszen így (is) próbáljuk kifejezni a szeretetünket iránta. Ez a későbbiekben sem változik, ám ahogy cseperedik a gyermek, úgy változnak szokásai, érdeklődési köre, és fejlődését szülőként játékokkal is próbáljuk megtámogatni. Sokan esnek abba a hibába, hogy a játék mindig egyben fejlesztés, tanítás is, és nem hagyják a gyermeküket kibontakozni, és felfedezni az egyedüli játék örömét. Erre leggyakrabban akkor kerül sor, amikor még csak egy gyermek van a családban, akivel az anyuka otthon tartózkodik, így van idő együtt játszani. Ez azonban idővel sok esetben oda vezet, hogy a gyermek már nem tud egyáltalán egyedül játszani, mindig a szülőt nyaggatja, hogy játsszon vele, még akkor is, ha annak éppen más elfoglaltsága lenne. Nagyon fontos tehát, hogy a kezdetektől alakítsuk ki a helyes arányt: legyen játék a szülővel is és szabad játék egyedül is. Ez utóbbi már csak azért is nagyon fontos, mert ilyenkor a gyermek fantáziája szabadon szárnyalhat, és a szabad játék önmagában is remek fejlesztő erő. A belső képek kivetülnek akár a legegyszerűbb játékra is, így egy építőkocka számtalan szerepet vehet fel!


Milyen a jó játék?


Ha a legjobb játékot keressük, akkor nem kell a legbonyolultabb vagy a csillogó-villogó játékokra gondolnunk, hiszen a gyermekek általában a legegyszerűbb játékokkal játszanak a legjobbakat. Ha homokozás közben például vizet is biztosítunk számára, akkor biztosak lehetünk abban, hogy egész délutános elfoglaltságot találtunk számára, hiszen a lányok ilyenkor általában főzni kezdenek, a fiúk pedig várat építenek vízelvezető árokkal. Fontos szülőként szem előtt tartanunk azt is, hogy a gyerekek kisebb korban mindent szeretnek leutánozni a felnőttektől, így ha vasalót kapnak vasalódeszkával, akkor anyát lehet utánozni, és kivasalni a babaruhákat, míg a kisfiúk bizonyára minden autós játéknak örülni fognak, csakúgy, mint a játék barkács eszközöknek, ha apa is szeret barkácsolni.


A labda minden szempontból jó játéknak számít a gyerekek részére, hiszen számtalan változatban lehet vele játszani, és minden korosztály szereti. A legkisebbeknek a legjobb, ha először egy labdát veszünk, hiszen segítségével nagyon sokat fog fejlődni. Lehetőség van arra is, hogy egy labdával az egész család együtt játsszon, míg egyedül is remekül el lehet vele szórakozni. Nagyon jó játékok kaphatók a fajáték webáruházban is, ahol a szerepjátékoktól, a hangszereken át, az építőjátékokig minden megtalálható, a legtöbb játék természetes anyagból, fából készül.


Vigyázzunk a fejlesztéssel!


Mint már említettük a fejlesztő játékokkal mindig óvatosan bánjunk. Nem kell őket teljesen száműzni a gyermek játéktárából, de elég, ha csak egy-két ilyennel találkozik gyermekkora során. Szakemberek szerint a fejlesztőjátékok sok esetben pontosan ellentétes hatást váltanak ki, mint amit várnánk, hiszen leállíthatja a gyerek fejlődését. A gyermek ugyanis a fejlesztés közben nem élvezi a játékot, ezért nem termel boldogsághormont sem.


Nagyon vigyáznunk kell a számítógépes játékokkal is, csakúgy mint a tévében történő mesenézéssel. A gépen történő játszás ugyanis rontja a gyerekek fantáziáját, és növeli bennük az agressziót. A legjobb tehát számukra a szabad játék és a mesehallgatás, hiszen ezekben a tevékenységekben fejlődnek a legjobban. Ha pedig mindez még sokszor a szabad, friss levegőn történik, akkor tesszük a legtöbbet gyermekeink fejlődéséért. Ne feledjük, nem a játék, hanem a játszás a lényeg!

Címkék: játék

Hozzászólások

Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

A gyermek hazudozása legtöbbször lelki segélykiáltás!

Megdöbbentő dolgot talált egy bontatlan csomag pelenkában

Megdöbbentő dolgot talált egy bontatlan csomag pelenkában

Szerinted is megható?

Hátborzongató! Kézből etette a vad medvét a kislány, az apja pedig videózta!

Hátborzongató! Kézből etette a vad medvét a kislány, az apja pedig videózta!

Könnyen tragédia lehetett volna belőle!

Pályázat! Havi 40 ezer forint bölcsődei támogatás jár a kisgyerekeseknek

Pályázat! Havi 40 ezer forint bölcsődei támogatás jár a kisgyerekeseknek

Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

Bezárta magát a tűző napon álló autóba egy gyerek

Bezárta magát a tűző napon álló autóba egy gyerek

A tűzoltók szabadították ki!

Az ovisok jobban tudják, mit jelent a kánikula

Az ovisok jobban tudják, mit jelent a kánikula

Nagyon felkészült válaszokat adtak a kicsik :)

Milyen gyakran kell pelenkát cserélni a kánikulában?

Milyen gyakran kell pelenkát cserélni a kánikulában?

Kánikulában még a legszellősebb ruhában is izzadunk, és legyen bármennyire is hiper-szuper légáteresztő a pelenka, bizony nagyon is befülledhet benne a kicsi popsija.

16 milliós műalkotást tett tönkre a 3 éves kislány

16 milliós műalkotást tett tönkre a 3 éves kislány

A kislány kinyúlt a műalkotásért a babakocsiból, de lelökte a földre.

Így kezeld a melegkiütést!

Így kezeld a melegkiütést!

A melegkiütést az eltömődött pórusok okozzák

Nyári hasmenés? Nézd meg, mikor kell komolyan venni!

Nyári hasmenés? Nézd meg, mikor kell komolyan venni!

Könnyen kiszáradáshoz vezethet