Mikor kezdjenek a gyerekek sportolni?

Szabó Eszter | 2017.02.15

Vitán felül áll, hogy testi és lelki egészségünkhöz nélkülözhetetlen a rendszeres sport, és ez nincs másként a gyerekek esetében sem. A gyerekeknek születésüktől fogva lételeme a mozgás, a bennük felgyülemlett feszültséget (ami az óvodában, iskolában gyülemlik föl bennük) a legkönnyebben mozgással vezethetik le. A sportnak a stresszoldás mellett azonban nagyon fontos egészségvédő szerepe is van, jótékony hatásai minden testi szervünk esetében érvényesülnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szülők ne leszoktassák gyermeküket a mozgásról (ülj már meg egy helyben, ne ficánkolj annyit, stb), hanem épp ellenkezőleg: próbáljuk őket rászokatni a rendszeres testmozgásra. Hogyan?


Az első és legfontosabb dolog a családi minta, csakúgy mint minden más nevelési elv esetében. Ha a gyermekünk azt látja, hogy a szülei rendszeresen mozognak, hetente két-háromszor beiktatják napirendjükbe a futást, tornát vagy más hasonló sportot, akkor ők is kedvet kapnak a tornázásra. Mivel a gyerekek a mintákat utánzással sajátítják el, ezért ösztönözzük őket, hogy ők is vegyenek részt anya vagy apa esti tornájában. Nagyon jó ebből a szempontból az ún. babás torna, amikor anyuka a babát is bevonva tornázik, hiszen a torna ezen fajtáját szinte újszülött kortól alkalmazhatjuk, így gyermekünknek természetes lesz a sport valamely válfaja.


Mikortól sport és nem csak játék


A testmozgás eleinte játékos formában valósuljon meg, a gyermek ne érezze, hogy ez valamiféle kötelező dolog, de igyekezzünk rendszeresen bevonni őt a kedvét keresve. Próbáljuk meg mindenben meglátni a sport lehetőségét, és néha hagyjuk nyerni is egy-egy versenyben, hogy kedvét lelje legközelebb is a sportolásban.


Az iskolás kort elérve vehetjük rá a gyermekünket a rendszeres sportra, amelyben már nem elsősorban a játék dominál. Keressük meg azt a sportot, ami a gyermekünknek a legmegfelelőbb, vegyük figyelembe a testalkatát, az érdeklődési körét, a sportokhoz való hozzáállását (pl. egy félősebb gyermeknek nem biztos, hogy a kézilabda az alkalmas sport). Nagyon fontos, hogy a gyermek az adott sportot örömmel végezze, ne próbáljunk semmit ráerőltetni, hiszen ezzel éppen az ellenkezőjét válthatjuk ki benne, és egy egész életre eltávolíthatjuk a sportoktól.


A versenyszerű sportolást nem szabd túl korán elkezdeni, hiszen ilyenkor még nagyon fejletlen a gyermek váz-, izom- és csontrendszere, és a nagyfokú terheléssel járó testedzések kedvezőtlen hatással lehetnek ezekre. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb sportot 7 éves kor körül érdemes versenyszerűen elkezdeni, a leghasznosabb sport ebben a korban az úszás, mely kiküszöböli a későbbiekben jelentkező gerincproblémákat. Nagyon hasznos sport a futás vagy a kerékpározás is, szintén nagy biztonsággal űzhető az iskoláskor kezdetétől. Érdemes azonban arra figyelni, hogy bármelyik sportot űzze is gyermekünk, mindig biztosítsunk számára valamilyen másfajta mozgáslehetőséget is, mert az egyoldalú mozgás nem szerencsés a fejlődő szervezet számára. Iktassunk be labdajátékokat, fára mászást, függeszkedést, ezzel biztosíthatjuk, hogy minden izomzatot egyenlő terhelés érje.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről? Figyeld a Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó csoportjához! 

Címkék: sportolás, foci

Hozzászólások

Egy kisgyermek bárhol képes elaludni, amit bizonyít ez a 20 vidám kép is!

Egy kisgyermek bárhol képes elaludni, amit bizonyít ez a 20 vidám kép is!

Minden szülő tudja, hogy a gyerekek bárhol képesek elaludni. Nekik mindegy, hogy bevásárolunk, vagy éppen a repülőre várunk, és az is előfordulhat, hogy a kutya fekhelyén nyomja el az álom...

Milyen az én nagyszülőm?  Cuki és őszinte válaszok a kicsiktől…

Milyen az én nagyszülőm? Cuki és őszinte válaszok a kicsiktől…

A gyerekek másként látják a világot, nem bonyolítják túl a dolgokat, azt mondják, amit éppen éreznek. Gyerekeket kérdeztek, hogy milyennek látja a nagyszüleit. Íme a válaszok:

A vicces babavideók tárháza kifogyhatatlan!

A vicces babavideók tárháza kifogyhatatlan!

Ezek is tetszeni fognak!

A parlamentben szoptatott a képviselőnő

A parlamentben szoptatott a képviselőnő

Ilyen még nem volt!

Egy hely, ahol parancsra pisilnek a gyerekek

Egy hely, ahol parancsra pisilnek a gyerekek

Egészen kicsi korukban alakítják ki náluk ezt a reflexet.

Három jóhiszemű szülői tévedés, ami miatt allergiás lehet a gyereked!

Három jóhiszemű szülői tévedés, ami miatt allergiás lehet a gyereked!

Sok szülő a legjobb szándékkal adja gyermekének. Nem is gondol arra, mekkora kárt okozhat!

Mikortól adhatsz epret a kicsinek?

Mikortól adhatsz epret a kicsinek?

Bármennyire csábító, jobb, ha betartod a szabályt!

A gyerekrajzok színei egy csomó dolgot elárulnak a figyelmes szülőnek

A gyerekrajzok színei egy csomó dolgot elárulnak a figyelmes szülőnek

Soha nem véletlen, hogy valaki miért épp az adott színhez vonzódik, vagy miért pont azt a színt választja. Ez egy gyereknél is igaz! Figyelj rá oda!

A japán gyerekek soha nem hisztiznek. Az okát is megtudtuk!

A japán gyerekek soha nem hisztiznek. Az okát is megtudtuk!

Nem kiabálnak velük, és nem büntetik őket, mégis fegyelmezettek.

7 hasznos tipp védőoltás esetére

7 hasznos tipp védőoltás esetére

Mi a jobb: a figyelemelterelés vagy a nyugtatgatás?