Mikor kezdjenek a gyerekek sportolni?

Szabó Eszter | 2017.02.15

Vitán felül áll, hogy testi és lelki egészségünkhöz nélkülözhetetlen a rendszeres sport, és ez nincs másként a gyerekek esetében sem. A gyerekeknek születésüktől fogva lételeme a mozgás, a bennük felgyülemlett feszültséget (ami az óvodában, iskolában gyülemlik föl bennük) a legkönnyebben mozgással vezethetik le. A sportnak a stresszoldás mellett azonban nagyon fontos egészségvédő szerepe is van, jótékony hatásai minden testi szervünk esetében érvényesülnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szülők ne leszoktassák gyermeküket a mozgásról (ülj már meg egy helyben, ne ficánkolj annyit, stb), hanem épp ellenkezőleg: próbáljuk őket rászokatni a rendszeres testmozgásra. Hogyan?


Az első és legfontosabb dolog a családi minta, csakúgy mint minden más nevelési elv esetében. Ha a gyermekünk azt látja, hogy a szülei rendszeresen mozognak, hetente két-háromszor beiktatják napirendjükbe a futást, tornát vagy más hasonló sportot, akkor ők is kedvet kapnak a tornázásra. Mivel a gyerekek a mintákat utánzással sajátítják el, ezért ösztönözzük őket, hogy ők is vegyenek részt anya vagy apa esti tornájában. Nagyon jó ebből a szempontból az ún. babás torna, amikor anyuka a babát is bevonva tornázik, hiszen a torna ezen fajtáját szinte újszülött kortól alkalmazhatjuk, így gyermekünknek természetes lesz a sport valamely válfaja.


Mikortól sport és nem csak játék


A testmozgás eleinte játékos formában valósuljon meg, a gyermek ne érezze, hogy ez valamiféle kötelező dolog, de igyekezzünk rendszeresen bevonni őt a kedvét keresve. Próbáljuk meg mindenben meglátni a sport lehetőségét, és néha hagyjuk nyerni is egy-egy versenyben, hogy kedvét lelje legközelebb is a sportolásban.


Az iskolás kort elérve vehetjük rá a gyermekünket a rendszeres sportra, amelyben már nem elsősorban a játék dominál. Keressük meg azt a sportot, ami a gyermekünknek a legmegfelelőbb, vegyük figyelembe a testalkatát, az érdeklődési körét, a sportokhoz való hozzáállását (pl. egy félősebb gyermeknek nem biztos, hogy a kézilabda az alkalmas sport). Nagyon fontos, hogy a gyermek az adott sportot örömmel végezze, ne próbáljunk semmit ráerőltetni, hiszen ezzel éppen az ellenkezőjét válthatjuk ki benne, és egy egész életre eltávolíthatjuk a sportoktól.


A versenyszerű sportolást nem szabd túl korán elkezdeni, hiszen ilyenkor még nagyon fejletlen a gyermek váz-, izom- és csontrendszere, és a nagyfokú terheléssel járó testedzések kedvezőtlen hatással lehetnek ezekre. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb sportot 7 éves kor körül érdemes versenyszerűen elkezdeni, a leghasznosabb sport ebben a korban az úszás, mely kiküszöböli a későbbiekben jelentkező gerincproblémákat. Nagyon hasznos sport a futás vagy a kerékpározás is, szintén nagy biztonsággal űzhető az iskoláskor kezdetétől. Érdemes azonban arra figyelni, hogy bármelyik sportot űzze is gyermekünk, mindig biztosítsunk számára valamilyen másfajta mozgáslehetőséget is, mert az egyoldalú mozgás nem szerencsés a fejlődő szervezet számára. Iktassunk be labdajátékokat, fára mászást, függeszkedést, ezzel biztosíthatjuk, hogy minden izomzatot egyenlő terhelés érje.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről? Figyeld a Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó csoportjához! 

Címkék: sportolás, foci

Hozzászólások

Miért nem nő a gyermekem?

Miért nem nő a gyermekem?

Ha a kicsi jóval alacsonyabb a kortársainál, és a szülei átlagos magasságuk érdemes kivizsgáltatni.

Ilyen egy jó anyuka - a gyerekek véleménye szerint

Ilyen egy jó anyuka - a gyerekek véleménye szerint

Az óvodás korú gyerekeknek már határozott véleménye van erről.

Lassan fejlődik a kicsi? Lehet hogy nem hall rendesen!

Lassan fejlődik a kicsi? Lehet hogy nem hall rendesen!

Veleszületett halláscsökkenés ezer újszülöttből egy-két csecsemőnél fordul elő, mely lehet siketség vagy súlyosabb nagyothallás

Mik ezek a foltok, pöttyök a kicsi bőrén?

Mik ezek a foltok, pöttyök a kicsi bőrén?

A baba bőre rendkívül érzékeny. Akár az anyatejre is reagálhat ilyen ijesztő bőrtünetekkel.

Az első cipő - csak akkor, ha már a gyerek jár!

Az első cipő - csak akkor, ha már a gyerek jár!

Nem is olyan egyszerű a döntés: amit régen jónak tartottak, ma nem ajánlják.

A hiszti nem egyenlő a rosszasággal

A hiszti nem egyenlő a rosszasággal

Kit ne idegesítene, ha hisztizni kezd a gyereke. De vajon hányan értik meg, miből is fakad.

Olcsó állami, méregdrága magánbölcsődék

Olcsó állami, méregdrága magánbölcsődék

Egy budai bölcsődében 110 ezret kérnek havonta.

50 dolog, amit 6 éves kor előtt minden gyereknek át kéne élnie

50 dolog, amit 6 éves kor előtt minden gyereknek át kéne élnie

Ezt a listát egy külföldi oldal állította össze az anyukák segítségével.

4 egyszerű dolog, ami megvédheti a gyereket a téli járványoktól

4 egyszerű dolog, ami megvédheti a gyereket a téli járványoktól

A hideg nedves időjárás nagyon kedvez a vírusok, baktériumok szaporodásának. A gyereket veszélyeztetik a fertőzéseket, főleg közösségben. Néhány tipp segítségével elkerülhetőek a megbetegedések.

Hideg van odakint? Annál inkább menj sétálni a kicsivel!

Hideg van odakint? Annál inkább menj sétálni a kicsivel!

A téli séták segítik a babák fejlődését