Mikor kezdjenek a gyerekek sportolni?

Szabó Eszter | 2017.02.15

Vitán felül áll, hogy testi és lelki egészségünkhöz nélkülözhetetlen a rendszeres sport, és ez nincs másként a gyerekek esetében sem. A gyerekeknek születésüktől fogva lételeme a mozgás, a bennük felgyülemlett feszültséget (ami az óvodában, iskolában gyülemlik föl bennük) a legkönnyebben mozgással vezethetik le. A sportnak a stresszoldás mellett azonban nagyon fontos egészségvédő szerepe is van, jótékony hatásai minden testi szervünk esetében érvényesülnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szülők ne leszoktassák gyermeküket a mozgásról (ülj már meg egy helyben, ne ficánkolj annyit, stb), hanem épp ellenkezőleg: próbáljuk őket rászokatni a rendszeres testmozgásra. Hogyan?


Az első és legfontosabb dolog a családi minta, csakúgy mint minden más nevelési elv esetében. Ha a gyermekünk azt látja, hogy a szülei rendszeresen mozognak, hetente két-háromszor beiktatják napirendjükbe a futást, tornát vagy más hasonló sportot, akkor ők is kedvet kapnak a tornázásra. Mivel a gyerekek a mintákat utánzással sajátítják el, ezért ösztönözzük őket, hogy ők is vegyenek részt anya vagy apa esti tornájában. Nagyon jó ebből a szempontból az ún. babás torna, amikor anyuka a babát is bevonva tornázik, hiszen a torna ezen fajtáját szinte újszülött kortól alkalmazhatjuk, így gyermekünknek természetes lesz a sport valamely válfaja.


Mikortól sport és nem csak játék


A testmozgás eleinte játékos formában valósuljon meg, a gyermek ne érezze, hogy ez valamiféle kötelező dolog, de igyekezzünk rendszeresen bevonni őt a kedvét keresve. Próbáljuk meg mindenben meglátni a sport lehetőségét, és néha hagyjuk nyerni is egy-egy versenyben, hogy kedvét lelje legközelebb is a sportolásban.


Az iskolás kort elérve vehetjük rá a gyermekünket a rendszeres sportra, amelyben már nem elsősorban a játék dominál. Keressük meg azt a sportot, ami a gyermekünknek a legmegfelelőbb, vegyük figyelembe a testalkatát, az érdeklődési körét, a sportokhoz való hozzáállását (pl. egy félősebb gyermeknek nem biztos, hogy a kézilabda az alkalmas sport). Nagyon fontos, hogy a gyermek az adott sportot örömmel végezze, ne próbáljunk semmit ráerőltetni, hiszen ezzel éppen az ellenkezőjét válthatjuk ki benne, és egy egész életre eltávolíthatjuk a sportoktól.


A versenyszerű sportolást nem szabd túl korán elkezdeni, hiszen ilyenkor még nagyon fejletlen a gyermek váz-, izom- és csontrendszere, és a nagyfokú terheléssel járó testedzések kedvezőtlen hatással lehetnek ezekre. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb sportot 7 éves kor körül érdemes versenyszerűen elkezdeni, a leghasznosabb sport ebben a korban az úszás, mely kiküszöböli a későbbiekben jelentkező gerincproblémákat. Nagyon hasznos sport a futás vagy a kerékpározás is, szintén nagy biztonsággal űzhető az iskoláskor kezdetétől. Érdemes azonban arra figyelni, hogy bármelyik sportot űzze is gyermekünk, mindig biztosítsunk számára valamilyen másfajta mozgáslehetőséget is, mert az egyoldalú mozgás nem szerencsés a fejlődő szervezet számára. Iktassunk be labdajátékokat, fára mászást, függeszkedést, ezzel biztosíthatjuk, hogy minden izomzatot egyenlő terhelés érje.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről? Figyeld a Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó csoportjához! 

Címkék: sportolás, foci

Hozzászólások

A nagy háttérzajban nem tudják megtanulni a kicsik a szavakat

A nagy háttérzajban nem tudják megtanulni a kicsik a szavakat

Nem hallja pontosan a hangokat, nem tudja hozzákötni őket a jelentéshez.

Egy hely, amit minden kisgyerek imád, és még hasznos is!

Egy hely, amit minden kisgyerek imád, és még hasznos is!

Ide mindenképp vidd el a gyereked!

Legalább 3000 gyereknek nem jutott hely a bölcsődékben

Legalább 3000 gyereknek nem jutott hely a bölcsődékben

A gyed extra azt teszi lehetővé a kisgyereket vállaló anyáknak, hogy akár már fél évvel a gyermek születése után visszamehessenek dolgozni úgy, hogy közben nem esnek el a gyermekgondozási támogatástól. Ehhez viszont kulcsfontosságú, hogy legyenek elérhető bölcsődei helyek, hiszen ha anya és apa is d

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

A kis fogacskák sajnos nem bújnak elő könnyedén. A legtöbb baba komolyan megszenvedi a fogzást.

Nitrittel mérgezte meg az óvodásokat a kínai óvónő

Nitrittel mérgezte meg az óvodásokat a kínai óvónő

A mérgezéses tünetekkel kezelt gyerekek mind egy csoportba jártak.

Tudástár szülőknek: erre kell megtanítani a gyerekedet 5 éves koráig

Tudástár szülőknek: erre kell megtanítani a gyerekedet 5 éves koráig

Most ne a cipőfűzés, fogmosás, köszönés tanítására gondolj: az érzelmi nevelés legalább olyan fontos, mint a testi.

Óriási botrányt okozott ez a cuki fotó! Neked mi a véleményed?

Óriási botrányt okozott ez a cuki fotó! Neked mi a véleményed?

Alighanem ártatlan, mindenkit megmosolyogtató posztnak szánták, sokakban azonban komoly ellenérzéseket váltott ki az a kép, amit a Medical Shots Twitter-oldala osztott meg, és amin egy kislány és egy kisfiú látható.

Mennyi édességet kaphat a gyerek?

Mennyi édességet kaphat a gyerek?

Egy hazai felmérés szerint a kisgyermekek 70 százaléka naponta legalább két alkalommal kap valamilyen cukrozott élelmiszert.

Ilyen az, amikor apa vigyáz a gyerekre

Ilyen az, amikor apa vigyáz a gyerekre

Több mint vicces!

Itt az új netes kihívás: dobj sajtot a baba arcába

Itt az új netes kihívás: dobj sajtot a baba arcába

A sajt kihívás lényege, hogy a kisgyerekes szülők ahelyett, hogy azt mondanák, „csíííz” (vagyis sajt), konkrétan egy sajtszeletet vágnak gyanútlan gyermekeik arcába.