Fáj a pici poci! Hogyan segíthetünk?

Léna | 2019.02.08
 
Az első gyermek megszületése után sok szülő tanácstalanul áll a síró csecsemő kiságya mellett, vagy dajkálja naphosszat, hogy a nyűgös kicsit megnyugtassa. A sokat síró, hasfájós csecsemőknél felmerül a kólika gyanúja, ám a kezdő szülők gyakran nem tudják, hogy ez pontosan mit is takar, és hogyan lehet kezelni.
 
A csecsemők sírással kommunikálnak a környezetükkel, így adják tudtunkra, ha éhesek, ha melegük van, fáznak, betegek, vagy fáradtak. A szülők számára először nehéz felismerni, hogy melyik sírás mit jelent, az pedig különösen elbizonytalanító, ha a kicsi hosszú időn át, látszólag minden ok nélkül sír.
A kólika kifejezést olyan csecsemő esetében használjuk, aki jól táplált, egészséges, ennek ellenére gyakran sírós, nyűgös. A gyakoriság a kólika definíciója szerint a több mint 3 hete fennálló, hetente 3 napon át, naponta legalább 3 órán át tartó sírást jelenti.
  

A kólika tünetei

  • Az egyébként egészséges csecsemő vigasztalhatatlanul sír, ami evésre, ivásra, dajkálásra, pelenka cserére sem múlik el.
  • Rendszerint esténként, vagy a nap közel azonos időpontjában kezdődik és hosszabb ideig – több mint 3 hétig, hetente 3 napon át, naponta legalább 3 órán át – is tart.
  • A sírás a normál sírásnál hangosabb, magasabb, inkább sikításhoz hasonló.
  • A kicsi az erőlködéstől vörös arccal, jellegzetesen ökölbe szorított kézzel sír, karját és lábait a hasához húzza.
  • A hasa tapintásra kemény, puffadt, lehet, sírás közben bélgázok is távozhatnak.

Allergia, reflux, vagy más betegség?

Mivel a csecsemők nem tudják elmondani, hogy hol fáj, milyen tüneteik vannak, miért sírnak, ezért minden tünetet vegyünk komolyan és beszéljünk meg a gyermek orvosával. Reflux miatt is lehet hasfájós a kicsi, erre a gyakori bukások is felhívhatják a figyelmet, de fertőzés, vagy valamilyen sérülés, fel nem ismert egyéb betegség miatt is sírhat, ezért is fontos a mielőbbi orvosi kivizsgálás.

Mit tegyünk a hasfájós csecsemővel?

Ezt semmiképp sem szabad halogatni, ha a sokat síró gyermek elutasítja a táplálékot, túl éber, nyugtalan, vagy aluszékony, hasmenés, véres széklet, vagy hányás jelentkezik, nehezen veszi a levegőt, magas láza van. Ha mindezeket az okokat a gyermek orvosa kizárta, és a gyermeket egészségesnek találta, akkor beszélünk kólikáról.
Hogyan készüljünk az orvosi vizsgálatra?
 
A diagnózis megállapításában sokat segíthet, ha a vizsgálat során a következő kérdésekre tudjuk a pontos választ. Jegyezzük fel, hogy a kicsi melyik napszakban, mennyi ideig sír. Milyen a sírása? Olyan, mint máskor, vagy hangosabb, élesebb? Mi nyugtatja meg? Mit eszik, milyen gyakran és milyen a széklete?

Diéta és probiotikum

A hasfájás jelentkezhet tápszeres babáknál, de anyatejjel táplált csecsemőknél is. Ilyenkor vagy a tápszer cseréjével, hipoallergén készítmény adásával, vagy a szoptató anya tej, tojás, olajosmag mentes diétájával tudjuk megszüntetni a panaszokat. Életkornak megfelelő probiotikum adásával is segíthetjük az egészséges bélflóra kialakulását ezzel csökkentve a fokozott gázképződést, az emésztés megkönnyítését pedig a tejcukor bontását elősegítő laktáz enzim alkalmazásától várhatjuk.
A legtöbb hasfájós csecsemő esetében szerencsére bebizonyosodik, hogy a sírások hátterében nincs szervi elváltozás, vagy egyéb betegség, ilyenkor az idő múlása segít, hiszen az életkor előrehaladásával, rendszerint 3 hónapos kor után a kólika magától elmúlik.
 

A zene, masszírozás és a séta segíthet

A tapasztalatok alapján már az is nagyon megnyugtató, hogy a szülők tudják, mi okozza a kicsi sírását, így már látják a megterhelő időszak végét. A síró csecsemő megnyugtatására több praktika is létezik, érdemes mindegyiket kipróbálni, majd váltogatni őket, mert lehet, hogy ami az egyik héten nem működött, az a következő alkalommal fog.
A hasfájás, puffadás enyhíthető, ha az óramutató járásával megegyezően gyengéden simogatjuk a hasát. Sok csecsemőt az édesanya közelsége nyugtat meg, ilyenkor érdemes például hordozókendőt beszerezni. Egy jól eltalált pozícióval is lecsendesíthetjük: üljünk le, fektessük a karunkra, vagy a lábunkra a hátára, vagy hasra.  Vannak babák, akiket a babakocsiban tett séta, a szabad levegő nyugtat meg, vagy az autóban ülve, a hordozóban csendesednek el. A zene is segít oldani a helyzetet, érdemes váltogatni a műfajokat: a lágy dallamoktól kezdve, a porszívó, vagy hajszárító hangán át sok féle zaj képes megnyugtatni a síró kicsit.
Címkék:

Hozzászólások

Első szülés, négy gyerek - Négyesikrek születtek Debrecenben!

Első szülés, négy gyerek - Négyesikrek születtek Debrecenben!

A három lány és a kisfiú 1230 és 1750 gramm közötti súllyal született, valamennyien egészségesek.

Ha tehetetlennek érzed magad, mert nem érted, mit akar a pici babád, figyelj ezekre a jelekre. Segíteni fognak!

Ha tehetetlennek érzed magad, mert nem érted, mit akar a pici babád, figyelj ezekre a jelekre. Segíteni fognak!

A testbeszéd nagyon sokat elmond arról, hogy hogyan érzi magát a gyermek.

Ezzel a rettenetes üzenettel együtt találták a lépcsőn az újszülöttet

Ezzel a rettenetes üzenettel együtt találták a lépcsőn az újszülöttet

Ezzel az üzenettel együtt találták a lépcsőn az újszülöttet

Érkezik a K-vitamin utánpótlása

Érkezik a K-vitamin utánpótlása

Összesen 58 200 doboz várható a napokban

Kezdő szülők legnagyobb kérdése: hogyan kell a babát tartani?

Kezdő szülők legnagyobb kérdése: hogyan kell a babát tartani?

Banális problémának tűnik, mégis óriási aggodalmat okozhat, ha az első gyermeked születése után

A szervezeted számára a szoptatás extra igénybevétel

A szervezeted számára a szoptatás extra igénybevétel

Az élet minden szakaszában fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, de a szoptatás alatt pláne.

Ez a 10 dolog nélkülözhetetlen a kisbaba körül

Ez a 10 dolog nélkülözhetetlen a kisbaba körül

Mi az, amit mindenképp vegyünk meg neki?

Melba, Mogyoró, Bájron, és persze, hogy megjelentek a Deneriszek is

Melba, Mogyoró, Bájron, és persze, hogy megjelentek a Deneriszek is

2019-ben eddig ezek a keresztnevek váltak hivatalossá. Itt a lista a visszautasítottakról is. Hogy tetszenek?

Születésekor két hetet jósoltak az orvosok ennek a kisfiúnak, de ő rácáfolt!

Születésekor két hetet jósoltak az orvosok ennek a kisfiúnak, de ő rácáfolt!

Most töltötte be az ötödik életévét.

Különleges zenével fejleszthető a koraszülöttek agya!

Különleges zenével fejleszthető a koraszülöttek agya!

Újszülöttek számára írt zenével serkentik a koraszülöttek agyának fejlődését svájci kutatók, akik bizonyították, hogy jobban fejlődnek az ilyen zenét hallgató koraszülöttek neurális hálózatai, különösen az a hálózat, amely az érzékelésben és észlelésben játszik szerepet.