Egy karácsonyi menü akár 6 000 kalóriát is tartalmazhat. Ugye nem szeretnéd ezt mind bevinni a szervezetedbe? Ráadásul a pici sem eheti a zsíros, hagyományos karácsonyi ételeket. Cikkünkben tippeket olvashatsz, amelyek segítségével az egész család élvezheti a karácsonyi menüt (anélkül, hogy tízféle fogást készítenél).
A fő, hogy kicsikéd életkorának megfelelően válogasd a hozzávalókat, fűszereket. Ha a család többi tagja számára szeretnéd megbolondítani a finomságokat, akkor sok esetben megoldás lehet, ha a fűszerezés előtt kiszeded a pöttöm adagját, a többit pedig tetszés szerint ízesíted a nagyoknak!
Leves, előétel
Kínálj vitamindús zöldségekből, például zellerből, káposztából, céklából készült salátát, vagy bármilyen krémlevest. Egészen picikék is fogyaszthatnak sütőtököt, de gyermeked életkorától függően választhatsz bármilyen zöldséget. A nagyok számára különlegessé teheted az ételt pár szem mandulával, dióval, vagy egy-két szelet friss naranccsal az ünnepi hangulat kedvéért.
Ha úgy döntesz, hogy a hagyományokhoz híven halászlé is kerüljön az asztalra, akkor a lehető legkevesebb zsiradékkal készítsd el, ez adagonként legfeljebb teáskanálnyi mennyiség legyen. Ha ünnepi húsleves készül, a belefőtt zöldségekből bátran adhatsz a picurnak.
Sütőtök krémleves
Hozzávalók: 1 kisebb sütőtök, 2 db sárgarépa, 2 evőkanál olaj, 1 fej hagyma, só, bors, 2 db húsleves kocka, 2 evőkanál liszt, 1 liter víz, 2 dl főzőtejszín (kisebb babáknak 1-2 ek. tápszer), pirítós, vagy pirított zsemlekocka (ez elhagyható)
Elkészítés: Hámozd meg, és magozd ki a tököt, majd kockázd is fel a sárgarépával és hagymával együtt. Fonnyaszd meg a hagymát a felforrósodott olajon, majd dobd rá a tököt és répát is. Élénk tűzön hagyd pirulni 1 percig, majd add hozzá az elmorzsolt leveskockákat és vizet, ezután fedd le. Ha az összetevők puhára párolódtak, turmixold át az egészet botmixerrel. Keverd hozzá a főzőtejszínt (vagy tápszert), és forrald még egy percig. A kockára vágott és pirított zsemlét vagy kenyérszeletet szórd a tetejére, és így tálald.
Főétel
Ha halat sütsz, fontos, hogy szálkamenteset válassz. Nagyon sokféleképpen elkészítheted, de a pici ételébe csak zöldfűszer kerüljön. Egy évesnél kisebb babának inkább szárnyasból készült ennivalóval kedveskedj. A kiválasztott husit olaj helyett süsd inkább tepsiben. A köret hasábburgonya helyett legyen aszalt gyümölccsel (például mazsolával) gazdagított párolt rizs, vagy püré.
Karácsonyi hal fűszeres ágyon
Hozzávalók: 2 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, (metélőhagymát már hét hónaposak is kaphatnak), 1 kg halfilé, 3 db paradicsom, bazsalikom ízlés szerint, 8 szelet császárszalonna, só, bors, sült hal fűszerkeverék, 3 pohár tejföl, citromlé
Elkészítés: Vajazd ki a tepsit, majd terítsd be az alját hagyma és paradicsomkarikákkal. Szórd le az egészet bazsalikommal, és locsold meg citromlével. Ezután dörzsöld be a halat a fokhagymával, sóval, borssal, fűszerkeverékkel! A halszeleteket fektesd a zöldségágyra és fedd be császárszalonnával. A végén öntsd nyakon az egészet a halfűszeres tejföllel, és süsd készre. Ha a kicsi még nem fogyaszt tejterméket, akkor egy kis adagot süss neki tejföl nélkül.
Bazsalikomos krumplipüré
Hozzávalók: 75 dkg burgonya, 2 csokor bazsalikom, 1,5 dl tej, 1 dl tejszín (babákéból kihagyható, helyettesíthető)
Elkészítés: Hámozd meg és vágd össze a burgonyát, majd főzd puhára sós vízben. Közben öblítsd le a bazsalikomot, és törd péppé botmixer segítségével. Ha kész a krumpli, szűrd le, és törd össze. A tejet, tejszínt forrald fel, és keverd a pürébe a bazsalikommasszával, sóval, borssal együtt.
Desszert
Ha édességet szeretnél adni a kicsinek, akkor válassz inkább gyümölcsöket; a sült alma, mézes sült tök, lekvárral rétegezett gesztenyepüré nagyon fog neki ízleni.
Karácsonyi gyümölcskehely
Hozzávalók: babapiskóta, narancs/narancslé, bármilyen gyümölcs, joghurt
Elkészítés: Törd össze a babapiskótát apró darabokra, majd áztasd az egészet a narancslébe. A gyümölcsöket kockázd fel, és keverd össze a narancsleves babapiskótával. Tedd az adagokat kelyhekbe (vagy babatálba), és önts nyakon joghurttal. Díszítésként szórhatsz rá darált diót, vagy fahéjat.
Gesztenyés tekercs
Hozzávalók:
Tésztához: 25 dkg darált háztartási keksz, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál kókuszreszelék, 2 kávéskanál kakaópor
Masszához: 25 dkg gesztenyemassza (mirelit), 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 kávéskanál kókuszreszelék
Bevonatnak: 10 dkg olvasztott étcsokoládé, 2cl tej
Elkészítés: Gyúrd össze a kekszet, margarint, kókuszt és kakaót, majd nyújtsd ki a masszát két fólia között. Keverd habosra a krémhez valókat, majd kend meg vele a kinyújtott tésztát. Ha az egészet feltekerted, akkor helyezd hűtőbe néhány órára. Az étcsokit gőz fölött olvaszd meg, ha túl sűrű lenne, hígítsd fel egy kis tejjel. Amikor megfelelő állagú a bevonó, öntsd a tekercsed tetejére. Tálalás előtt szeld fel.
Bécsi puncs
Utoljára egy felnőtteknek való finomságot ajánlunk figyelmetekbe.
Hozzávalók: 1 l fekete tea, 2 dl méz, 2 dl rum, egy citrom, egy narancs, fahéjrúd
Elkészítés: Főzd meg a teát, majd kanalazd bele a mézet, és keverd össze a rummal. A megmosott citromot és narancsot karikázd fel szép egyforma szeletekre, majd add hozzá a puncshoz a fahéjrúddal együtt. Melegítve máris iható.
Hozzászólások