Anya vagyok, nincs időm Nőnek lenni. – Miért ne lenne?

Szabó Eszter | 2017.03.14


Cikkünk szakértője, Szántai Enikő – lánykori nevén Csonka Enikő – Body Wakes egészség mentor, táplálkozási szakértő, korábbi fitness modell világkupa győztes (2010), egy lassan 3 hónapos csodaszép kislány, Szofi büszke édesanyja és mellette férje előző kapcsolataiból született két kisgyermek pótanyukája. Testközelből tudja, mekkora feladat összehangolni családi életét, munkáját, mindeközben megőrizve nőiességét, testi-lelki fittségét.


Rád nézve sok olvasónk azt gondolhatja, mivel mindig is sportoltál, Neked gyerek mellett könnyű nőiesnek maradnod… Mit gondolsz, mik az első lépések egy „átlagos” hölgynél/családanyánál, hogy összhangba kerüljön saját magával?


„Megnyugtatok mindenkit- kezdi az egészség mentor-, nekem sem volt egyszerű a mai állapotomat elérnem, még sokszor ma is komoly belső munka eredménye, hogy minden szerepemben (édesanya, feleség, barát, üzletasszony) igazán jól teljesítsek. Nem árulok zsákbamacskát, ezért nem egy hétig vagy hónapig, hanem minden egyes nap bele kell tennünk a kalapba, amink van. Legfontosabbnak azt tartom, hogy egy nő kerüljön tisztába azzal, milyen értékrend, milyen elvek mentén éli az életét, mi a mostani kiinduló állapota, amit első körben kulcsfontosságú elfogadnia. Innen határozható meg akár testi, akár lelki fejlődésének iránya. Akkor tudunk tartós harmóniát teremteni szerepeink között, ha e helyzetfelismerés után egy olyan időbeosztást hozunk létre, amiből önmagunkat sem hagyjuk ki – hiszen erre fogva a legkönnyebb azt mondanunk, nincs időnk pl. a mozgásra. Talán közhely, mégis azt vallom, arra van időnk, amire akarjuk. Napi 20-30 percet önmagunkra szánni alapvető, és nem luxus” – hallhatjuk Szántai Enikőt.


Ez mind nagyon egyszerűen hangzik…


„3 hónapos a pici babánk, így tudom, amikor már azt hisszük, van egy kialakult napirendünk, az a legtöbb esetben borul. Várandósságom alatt naivan én is azt hittem, hogy mindenre lesz időm, kisujjból végzem majd el feladataimat, aztán nehezen, de elfogadtam, ez a gyakorlatban nem így működik. Viszont törekednünk kell rá, hogy egyensúlyt teremtsünk napi teendőink között. Amikor még csak személyi edzőként dolgoztam, láttam, az egy vagy több gyermeket nevelő édesanyáknak van a legnagyobb szükségük arra, hogy elégedettek legyenek magukkal. Elsődlegesen ehhez az kell, hogy szülés után gyorsan visszanyerjék régi alakjukat, ám ez mindaddig vágyálom marad, ameddig nem tesznek eleget ennek érdekében, első lépésként mentálisan. Mint minden más, a fogyás is fejben dől el, így ha végiggondolják, mivel jár, ha folytatják egészségtelen életmódjukat, máris könnyebben megválaszolhatóak olyan kérdéseik: „Miért nem fogyok le?”, „Fogyni akarok, de nem tudok, mit tegyek?”. Ha például az evés egy örömszerzési forma életükben, akkor ebből az ördögi körből nem fognak tudni kilépni – mondja az egészség mentor. Sőt, ez a Férjükkel szemben sem tisztességes, hiszen az anyaszerep mögé bújt, sok esetben súlyfelesleggel rendelkező hölgy már nem az, akivel a férfi korábban elkezdte az életét, így jogos igénye van arra a nőre, akibe korábban beleszeretett, és akivel úgy döntöttek, együtt élik le az életüket. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egy házasságba nem fér bele, hogy az ember teste megváltozik, és ha már valaki nem a régi, akkor le kell cserélni. Azonban ha a nők családanyaként az elkényelmesedést választják, az hosszú távon sokkal kényelmetlenebb helyzetekhez, különböző betegségek kialakulásához – amely nem csak őket, hanem családjukat is érinti-, vagy akár férj és feleség különválásához is vezethet. A döntés tehát nálunk, nőknél van, mi így tudunk igazán gondoskodni szeretteinkről, példamutatásunkkal. Hiszen mi döntjük el, mi kerüljön az asztalra, miénk a felelősség, mit adunk enni a férjünknek és a gyerekeinknek” – mondja a táplálkozási szakértő.


Te milyen szokásokat alakítottál ki a pici mellett, amivel továbbra is vonzó nőként tekintesz magadra?


„Nagyon figyelek arra, hogy még ha egyedül is vagyok otthon Szofival, persze nem kisestélyiben és talpig sminkben végzem a házimunkát, de igenis rendbe teszem magam. Ha egy ápolt, rendezett külsejű nő néz vissza rám a tükörből, már a kedvem is sokkal jobb lesz, más a hozzáállásom mindenhez. E mellett férjemmel (Szántai Zsolt, egészség mentor, táplálkozási szakértő, fitness szakember) rendszeresen kijelölünk napokat, amikor igyekszünk minőségi időt tölteni egymással. Ez lehet egy közös reggeli, ebéd vagy vacsora, lényeg, hogy ekkor csak egymásra figyelünk. Zsolttal együtt is dolgozunk, és sok éves tapasztalataink alapján látjuk: kínálhatunk mi bármilyen személyre szabott étrendet, edzéstervet vendégeinknek, első lépésként mindenkinek egy mentális nagytakarításra van szüksége. Aki önértékelési, és ebből eredő súlyproblémával küzd, annak fejben kell átkapcsolnia magát, a gondolkodásmódját kell megváltoztatnia. A legfontosabb, hogy önmagának váljon valaki olyan fontossá, és szeresse magát annyira, hogy a pozitív változást ÖNMAGÁÉRT akarja elérni. Ha mi, nők, édesanyák eljutunk erre a pontra, családi életünk is harmonikusabbá válik, és nem kell attól tartanunk, hogy esetleg Férjünk elveszti irántunk érdeklődését és máshol keresi a boldogságot. Ehhez viszont sziklaszilárd önbizalom és önbecsülés szükséges. Mi arra tettünk fel életünket, hogy ennek kialakításában segítsünk az embereknek” – fejezi be Szántai Enikő.Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről? Figyeld a Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó csoportjához! Újabban a Google+ oldalon is megtalálsz már bennünket!

Címkék:

Hozzászólások

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Így biztosan lenyeli!

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Természetes, hogy nagy az izgalom, de ne essünk túlzásokba, és ne legyünk felelőtlenek.

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

A pszichoterapeuta megfigyelését több tanulmány is igazolta.

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Csakis olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről teljesen biztosan tudható, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat.

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!