Július elsejétől indulnak a családvédelmi lépések - itt vannak a részletek

Vastag Anikó | 2019.02.12

Miután Orbán Viktor vasárnapi évértékelő beszédében nagy vonalakban bemutatta a kormány új, hét pontos családvédelmi akciótervét, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn reggel  sajtótájékoztatót  tartott a témában. A miniszterelnök vasárnapi bejelentése sok kérdést nyitva hagyott azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent pontosan az új akcióterv, annak egyes pontjai pontosan hogyan működnek majd.

Novák Katalin a következőket mondta a pontokról:

a 10 millió forintos szabad felhasználású hitelt 18 és 40 év közötti nők tudják fölvenni, aminek a törlesztését az első baba születése után három évre felfüggesztik. A második gyerek érkezése után már nemcsak a törlesztést függesztik fel és a tartozás 30 százalékát el is törlik, a harmadik gyermek után pedig az egész tőketartozást eltörlik.

A program 2019 július 1-től nyílik majd meg, abba három évig lehet majd belépni.

Ha a 10 millió forintos maximális hitelt veszik fel a fiatalok, akkor is a havi törlesztő nem lesz nagyobb, mint havi 50 ezer forint. Fontos feltétele a hitelfelvételnek, hogy a felvevő nő három év munkaviszonnyal rendelkezzen.

Azt is elmondta, hogy a 10 milliós szabad felhasználású hitelt már házas nők is igénybe tudják venni, sőt, olyanok is, akiknek már van gyermeke, náluk viszont a következő, 2019 július 1 után született gyermeknél lesz érvényes a törlesztés felfüggesztése. A 10 millió forint a maximálisan felvehető összeg, ennél kevesebbet is föl lehet venni. A maximális összeg esetében a futamidő nagyjából 20 év.

A csok bővítéséről azt mondta, hogy a kamattámogatott kölcsönt használt lakások vásárlására is kiterjesztik. Ez szintén július elsejétől lép érvénybe, 2 gyermek vállalása esetén 10, három vagy több gyerek után 15 millió forintos hitelt lehet fölvenni. Újdonság az is, hogy eltörlik a 35 milliós értékhatárt, vagyis ennél drágább használt lakásra is lehet kapni hitelt.

A négy vagy több gyermekes anyák szja kedvezménye várhatóan a jövő évtől indul, vagyis aki legalább négy gyermeket fölnevelt, annak a nőnek élete végéig nem kell jövedelemadót fizetnie. Az szja-mentesség mindenkire érvényes lesz, akinek van már négy gyermeke, és azokra az édesanyákra is, akinek már felnőtt gyerekeik vannak.

A nagyszülői gyed rendszere azt hivatott támogatni, hogy a szülők visszamehessenek dolgozni, ha a nagyszülő aktívan részt szeretne venni a gyedet. Fontos, hogy a gyed extrát a nagyszülők nem tudják fölvenni.

A kormány úgy látja, hogy egyre több bölcsődére van szükség, ezért határozta el a kormány, hogy 2022-re megvalósítja a teljes bölcsődei ellátást. A kormány úgy látja, hogy 70 ezer bölcsődei férőhelyre lenne szükség ahhoz, hogy minden szülő, aki szeretné, bölcsibe tudja vinni a gyermekét, ehhez hiányzik az a nagyjából 20 ezer, amelyről Orbán Viktor beszélt.

A nagycsaládosok autóvásárlási programját azért vezeti be a kormány, mert azt látják, vannak, akik azért nem vállalnak negyedik gyermeket, mert egyszerűen nem férnének be a négy gyerekkel az autóba. Ez a program várhatóan szintén július elsejétől indul. Az autóvásárlási programnál nem feltétel, hogy a szülők házasok legyenek, ahogy az sem, hogy mindenképpen egy kapcsolatból származzon a három gyermek, csak az a megkötés, hogy a család családi pótlék felvételre jogosult legyen.

A költségvetési források biztosítottak ezekhez a programokhoz, emiatt senkinek nem kell aggódnia. Hogy mennyibe is fog kerülni mindez a kormánynak, az attól is függ majd, hogy hányan veszik igénybe a lehetőségeket, de a kormány jelenleg azzal számol, hogy 2020-ban mindez 150 milliárd forintba kerül majd a költségvetésnek.  Forrás

Hozzászólások

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Így biztosan lenyeli!

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Természetes, hogy nagy az izgalom, de ne essünk túlzásokba, és ne legyünk felelőtlenek.

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

A pszichoterapeuta megfigyelését több tanulmány is igazolta.

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Csakis olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről teljesen biztosan tudható, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat.

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!