Fiú gyermeket szeretnél? Akkor ne dohányozz!

Léna | 2019.05.16
Gyermekgyógyászok felmérése szerint a dohányzás befolyásolhatja a születendő gyermek nemét. A felmérések szerint fogamzás idején dohányzó szülőknek valószínűbb, hogy lányuk fog születni. A  fiúgyermek születésének esélye pedig 50 százalékkal csökken, ha mindkét szülő dohányos.
A kutatók szerint a dohányzás fokozza a vetélést vagy a koraszülés esélyét, és a cigaretta összetevői, mint a nikotin, gátolják a férfi nemi kromoszómákat szállító spermák eljutását a petesejtekhez.
A szakemberek mintegy 9000 terhességet vizsgáltak. Az elemzés kimutatta, hogy a terhesség során dohányzó nők körében egyharmaddal kevesebb fiúgyermek született a nemdohányzókhoz képest. Ha az apa is dohányzott, az esély arra, hogy fiú utód szülessen, majdnem a felére csökkent.
Az eredmények azt sugallják, hogy a passzív dohányos anyáknak is valószínűbb, hogy lány gyermeke születik. A szerzők szerint az eredmények komoly kérdéseket vetnek fel a dohányzásnak népesség-egyensúlyára gyakorolt hatásáról. Az eddig is ismert volt, hogy a férfi embriók kevésbé életképesek és nagyobb valószínűséggel vetélnek el, mint a női embriók, de a dohányzás most újabb tényező a sorban.
Több szakértő is felhívta a figyelmet arra, hogy a felmérés akár bátoríthatja is a szülőket, hogy dohányozni kezdjenek annak érdekében, hogy eldönthessék gyermekük nemét. A tanulmány ellenére az álláspont azonban nem változott: a szülőknek kerülniük kell a dohányfüstöt és a dohányzást, ha egészséges gyermeket akarnak - ami sokkal fontosabb szempont, mint a születendő gyermek neme.
Címkék:

Hozzászólások

Segítség meddő vagyok! Mi a megoldás?

Segítség meddő vagyok! Mi a megoldás?

Kétség sem férhet hozzá, hogy minden nő szeretne életében édesanyává válni és gyermeket szülni, azonban nagyon sokan vannak olyanok – hovatovább egyre többen –, akinek ez az öröm nem adatik meg. Fontos kiemelni ugyanakkor, ha ma már annak a megállapítása, hogy valakinek természetes úton nem lehet gy