Minden anyuka tudja, sokkal gyorsabb és hatékonyabb az étkezés, ha anya fogja a kanalat, és ügyesen a baba szájába lapátolja a tálkányi ebédet. Mindenki életében eljön azonban az a bizonyos pillanat, amikor a babák úgy döntenek: mostantól övék a pálya – de legalábbis a kanál! Már éppen elég ideig gyakoroltad, hogy hogyan kell betalálni a babó szájába, biztosan tudod, hogy a kanálra mekkora adagot kell tenni a pépből. Viszont nem az a cél, hogy te legyél ügyesebb, sokkal inkább az, hogy csemetéd türelme, kézügyessége és kitartása is fejlődjön. Hidd el, az elején igen sok időt fog igénybe venni, óriási türelemre és higgadtságra lesz szükséged, hogy ne vedd vissza az irányítást! Lebegjen a szemed előtt édesanyád: anno ő is ugyanezt tette annak érdekében, hogy te is megtanulj magadtól enni, hogy a te kis ujjacskáid is ügyesedjenek.
Hidd el, hogy a falat eljuttatása a gyomorig csak eleinte tűnik végtelen feladatnak, és csak számodra olyan nagyon egyszerű. Napról-napra látszik majd a csemetéd fejlődése, ügyesedése. Eleinte persze – ha lazán fogod fel a dolgot – jó néhány vicces pillanatot fog okozni, készülj fel, hogy egyetlen müzlis tál spenóttal egy egész konyhát ki lehet dekorálni! Az éhség nagy úr, elsősorban ez fogja hajtani babád is, hogy mielőbb hatékonyan juttassa a falatot a tányéról a szájába, de az is előfordulhat, hogy leteszi a kanalat és segítséget kér tőled. Ilyenkor természetesen adagold neki te az ételt.
És most lássuk, az eddigiek mellett melyek azok az alapanyagok, melyekből babádnak ízletes ételeket készíthess!
10-11 hónap
zöldségek: káposzta, padlizsán, zöldbab, rebarbara, mángold, spenót, sóska
fűszerek, zsírok, egyebek: növényi margarin, főtt tojássárgája
12 hónap
zöldségek: uborka (nyers és savanyú is), retek, hagymafélék, szójatofu, szójatej, lencse, sárgaborsó, felesborsó, csicseriborsó, szójabab, paprika
húsfélék: édesvízi és tengeri halak
tejtermékek: tehéntej, vaj, tejszín, tejföl, kecsketej és -sajt, juhtúró és -sajt
gabonafélék: teljes kiőrlésű gabonák, köles, hajdina
fűszerek, zsírok, egyebek: méz, tojásfehérje, mandula, mogyoró, napraforgómag, tökmag, gyógynövény- és gyümölcsteák
Zöldséges rizs babáknak
Hozzávalók (4 főre): 2 db nagy fehérrépa, 2 db nagy sárgarépa, kb. 1,5 ek. olívaolaj, 1 bögrényi rizs vagy 1 zacskó gyorsrizs, 1 közepes fej vöröshagyma vagy 1 fél póréhagyma vagy 1 csokor újhagyma, 1 csipet ételízesítő, só, víz
Elkészítés: Pici sóval tedd fel a rizst főni, de csak félig főzd meg. Aprítsd fel a hagymát, majd öntsd egy kis kuktába az olívaolajat és párold meg rajta! Add hozzá az ételízesítőt! Önts rá egy kicsi vizet (épp csak annyit, hogy a hagymát ne kapja le)! Közben mosd és pucold meg a répát, majd aprítsd fel! Amikor a hagyma már kész, add hozzá a zöldségeket és forgasd össze a hagymával! Öntsd fel annyi vízzel, hogy majd a rizs is meg tudja szívni magát! Amikor a kukta „sziszegni” kezd, tedd takarékra és főzd további 5 percig! Ha kész vagy, keverd össze a félig főtt rizst és a zöldségeket, öntsd rá a zöldségek levét és hagyd állni, hogy megszívja magát. A baba fogainak számától függően turmixold össze vagy törd össze villával az ételt.
Céklás fetakrém
Hozzávalók (4 főre): 20 dkg feta sajt, 1 fej cékla, 1 alma, őrölt bors, 1 dl natúr joghurt
Elkészítés: Először a céklát fóliába csomagolva süsd meg a sütőben, majd reszeld le és pépesítsd! Reszeld le az almát is, ill. törd össze a feta sajtot, majd a natúr joghurttal keverd össze az egészet!A feta elég sós magában is, ezért külön ne sózd az ételt, csak egy pici borsot hints rá!
Kelbimbó almával babáknak
Hozzávalók (2 adag): 1 jó nagy alma, 10 dkg kelbimbó, csipet só, 1 kk. olívaolaj
Elkészítés: Az almát hámozd meg, darabold fel és tedd egy lábasba! A kelbimbót pucold meg: külső leveleit és az alsó részét távolítsd el! Aprítsd fel és add az almához! Öntsd fel az egészet vízzel, hogy éppen ellepje, majd add hozzá a sót, az olajat és főzd puhára! A párolólevet leöntve turmixold össze az egészet!
Zöldbabos-májas brokkolifőzelék
Hozzávalók (2 főre): 5-6 db brokkolirózsa, 20 dkg zöldbab, 20 dkg csirkemáj, 1 tk. olaj, petrezselyem, majoránna
Elkészítés: Tisztítsd meg a zöldbabot és tedd fel főni! Mikor már majdnem kész, add hozzá a megtisztított brokkolit és a májat! Ha minden puhára főtt, az utolsó percben add hozzá az apróra vágott petrezselymet és a majoránnát! Turmixold vagy törd össze és önts hozzá egy pici napraforgó- vagy olívaolajat! A sóval bánj óvatosan, bár a felnőttek a májat sósan szeretik, a gyerkőcök a natúr ízeket részesítik előnyben!
Karalábé-bébirépa főzelék natúr tengeri hallal
Hozzávalók (3 főre): 2 db karalábé, 35 dkg bébirépa, 3 szelet tengeri hal, 1 kis fej hagyma, 1 csokor petrezselyem, só, frissen őrölt bors, 1 tk. étolaj
Elkészítés: A karalábékat tisztítsd meg, majd egy nagy lyukú reszelőn reszeld le! A hagymát vágd finomra, dobd rá a karalábét és a répát! Párold lefedve a zöldségeket, közben egy serpenyőben melegíts meg egy teáskanálnyi étolajat! Ha elpárolog a folyadék a zöldségekről, törd/turmixold össze őket! A forró olajban süsd meg a natúr tengeri halszeleteket, majd egy pici borssal és a petrezselyem zöldjével szórd meg!
Sárgaborsó főzelék
Hozzávalók (2 főre): 12 dkg sárgaborsó, 12 dkg krumpli, 1/4 citrom leve, 1 tk. olaj
Elkészítés: A sárgaborsót előző nap áztasd vízbe! Másnap öntsd le róla az áztató vizet, tedd lábasba, önts rá vizet és kezdd el főzni! Hámozd meg a krumplit, vágd kis kockákra és amikor a borsó már majdnem megpuhult, add hozzá! Főzd puhára és pürésítsd botmixerrel! Végül dúsítsd olajjal és ízesítsd citromlével!
Zöldséges-csirkés püré
Hozzávalók (2 főre): 1 nagy sárgarépa, 1 fehérrépa, 1/2 karalábé, 1 nagy burgonya, 20 dkg csirkemell, 1 tk. olaj, petrezselyem
Elkészítés: A megtisztított, négyfelé vágott karalábét kezdd el főzni a csirkemellel! Amikor félig kész, add hozzá a répát és a burgonyát, 1 perccel mielőtt elzárnád, öntsd bele az apróra vágott petrezselymet! Ha minden kész, szedd ki a húst és vágd pici kockákra, a zöldségeket villával törd össze, végül keverj hozzá egy kiskanálnyi olajat!
Tejmentes almatorta
Hozzávalók (6 főre): 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 tojássárgája, 8 alma, 0,5 cs vaníliás cukor
Elkészítés: A lisztet keverd össze a margarinnal, ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet! Tedd fél órára a hűtőbe! Többször nyújtsd ki a tésztát, majd fektesd sütőbe és 10 perc alatt süsd meg a tésztát! Ezalatt az idő alatt 5 almából és a vaníliás cukorból (egy kevés vízzel) főzz kompótot, ha kész, villával törd össze az almadarabokat! Kanalazd a tésztára az almapépet, ill. a maradék pucolt almát szeleteld fel és fektesd a tetejére! További 30 perc alatt, kb. 150 fokon süsd készre!
Ne feledd: a csoki, a cukor, a ropi, a keksz, a chips, a babapiskóta, a szalonna, a kolbász, a zsír, a cukros és szénsavas üdítők, a virsli, a különböző felvágottak és az aromákat, tartósítószert, ízfokozókat és mesterséges színezéket tartalmazó ételek még mindig tiltólistásak, ezekkel ne kínáld a babád!
Cikksorozatunk korábbi részei:
Hozzátáplálás I.
Hozzátáplálás II.
Hozzátáplálás IV.
Mindent meg kell enni?
Mit egyen télen a baba?
Hozzászólások