Már 12 éve ünnepeljük a Szoptatás Világnapját több szakmai szervezet, köztük az UNICEF és a WHO kezdeményezésére.
A magyar édesanyák kb. 95 százaléka azzal a szándékkal készül a szülésre, anyaságra, hogy szoptatni fogja a kisbabáját. Ugyanakkora védőnői ellátás adatgyűjtése szerint 2013-ban betöltött négy hónapos korig a magyar csecsemők 52,7 százaléka, betöltött hat hónapos korig pedig 34,8 százaléka kapott kizárólag* anyatejet. A szoptatott csecsemők 6,1 százaléka az anyatej mellé teát és gyümölcslevet ugyan kapott, de a fő táplálékuk az anyatej volt hat hónapos korig. Jelentős eredmény, hogy hazánkban az 1 éven túl szoptatott gyermekek aránya is növekszik, 2013-ban 36,9 százalék volt.
„Az édesanyák döntő többsége tudja, hogy kisbabájának az anyatej mennyire fontos, és legalább 6 hónapig kizárólag anyatejjel szükséges táplálnia gyermekét. A védőnők mindent megtesznek a sikeres szoptatás megvalósulásáért, már a várandósság ideje alatt tanácsokkal, információkkal látják el a leendő édesanyákat. Különösen fontos időszak a szülést követő néhány nap, melyet a kórházban töltenek az édesanyák újszülöttjeikkel, itt a szülésznők és a csecsemős nővérek segítik a szoptatás megindulását. A szoptatás, az édesanya és az újszülött egymásra hangolódása nem megy mindenkinek zökkenőmentesen, előfordulnak nehézségek, melyek a szakemberek segítségével és az édesanya kitartó hozzáállásával, a család támogatásával leküzdhetők, sajnos azonban még ma is vannak, akik a kezdeti kudarcok után hamar feladják a szoptatást.” – mondta Csordás Ágnes, az Első 1000 nap programban is aktívan részt vevő Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.
Az anyatej a legtökéletesebb táplálék az újszülött számára, mely hosszú távú védelmet nyújt azáltal, hogy a későbbi életkorban is segíti az elhízás, allergia, gyulladásos bélbetegségek és a cukorbetegség megelőzését. Az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra, az anyatej ennek kialakításában játszik szerepet. Különösen igaz ez a koraszülött babák esetében, akiknél még inkább felértékelődik a szoptatás és az anyatejes táplálás szerepe, mint időre született társaiknál.
„Tapasztalataim és a megfigyelések szerint azoknak a koraszülött babáknak, akiket anyatejjel táplálnak, sokkal jobbak az életben maradási esélyei, ráadásul várhatóan hosszú távon is egészségesebb életkilátásokkal rendelkeznek. Ennek az az oka, hogy az anyatej összetétele igazodik a gyermek igényeihez, a kialakult helyzethez. Így koraszülés esetén például az anyatej fehérje és zsírtartalma magasabb lesz” – mondta el dr. Nádor Csaba neonatológus, a Neonatológiai Tanács titkára.
A szoptatás alatti táplálkozás, a megfelelő vitamin és ásványi-anyag bevitel jelentősen befolyásolja az anyatej minőségét. Ezért különösen fontos, hogy a szoptató édesanya a saját táplálkozására is figyeljen oda, az legyen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag és kerülje azokat a táplálékokat, amelyek allergiás tüneteket okozhatnak.
Hozzászólások