Egy szelete 309 kalóriát és 25,6 gramm szénhidrátot tartalmaz!
Hozzávalók
Piskótához
125 g tojás (kb. 2 közepes)
100 g nyírfacukor
50 g eritritol*
175 g teljes kiőrlésű búzaliszt
50 g darált dió
320 g reszelt alma
25 g zabpehely
40 g olvasztott vaj
1 db citrom leve és reszelt héja
csipet só
csipet fahéj
csipet sütőpor
Krémhez
190 g fügecukor
150 g eritritol
300 g alma
1 db citrom leve és reszelt héja
50 g vaj
100 g tojás sárgája (kb. 5 db)
80 g darált dió (megpörkölve)
1 db vanília rúd
350 g tejszín (állati eredetű)
30 g diabetikus fehér csoki
40 g zselatin
Egrespüréhez
300 g egres
15 g eritritol
7.5 g pektin
*(Az eritritol egy cukoralkohol, mely kis mennyiségben megtalálható gombákban, körtében, dinnyében, szőlőben és borban is. A kereskedelemben kapható eritritol cukormelasz fermentálásával készül.)
MTI Fotó: Kovács Attila
Elkészítés
Készíts három darab, körülbelül 23 cm átmérőjű piskótaszeletet az alapanyagokból!
Vágd ki az almák csumáját, és nagylyukú reszelőn reszeld le. Tedd rá a reszelt citrom héját és levét, ill. a zabpelyhet. Az egész tojásokat verd fel a nyírfacukorral és az eritritollal együtt. Mikor a tojásokat felverted, add hozzá a reszelt almát, a szárazanyagokat és végül az olvasztott vajat. A kész masszát süsd körülbelül tizennyolc percig.
Az egrest az eritritol kétharmadával tedd fel főni. Mikor az eritritol megolvadt, botmixerrel aprítsd pürévé. A maradék eritritolt keverd el a pektinnel és mikor az egres forr, add hozzá, és egy-két percig főzd. Tedd hűtőbe, s amíg áll, készítsd el a krémet.
A krémhez az almát szintén ki kell csumázni, hasábburgonya-nyomón átnyomni, és szintén rátenni a citrom héját és levét. A fügecukrot karamellizáld, és mikor elérte a kívánatos színt, tedd hozzá a vajat, ill. az almát, és párold enyhén puhára. Miután kész, szűrd le és a leszűrt léhez add hozzá a kikapart vaníliarudat, tedd fel főni, majd a tojássárgájával főzd 83 fokig. Miután megvan, tedd hozzá a már vízzel összekevert zselatint. A kihűlt alaphoz add az olvasztott csokoládét, pörkölt diót és végül a habbá vert tejszínt.
Az egrespürét oszd szét a három lap között! A karamellakrémet töltsd a három lap közé, a tetejét és az oldalát is kend meg vele.
Tálalás
Ha a torta jól kihűlt, az oldalát pörkölt dióval lehet panírozni, a tetejét pedig almachips-szel díszítheted.
Fotó: augusztus20.kormany.hu
Jó étvágyat kívánunk!
Forrás:
A Laptopkonyha cikke alapján készült.
További otthon is elkészíthető különleges receptjeink:
Nutella házilag
Gumicukor házilag
Kinder Maxi King házilag
I love Milka csoki házilag
Dinnye süti!
Rénszarvas receptek
Varázssüti
Tökös muffin recept
Hozzászólások