Hozzávalók
A tésztához (kb. 20 cm átmérőjű sütőhöz):
25 dkg finomliszt
8 dkg porcukor
15 dkg vaj
4 dkg dió
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
késhegynyi őrölt fahéj
1 csipet só
A töltelékhez:
20 dkg dió
1/2 dl dió- vagy napraforgóolaj
2 evőkanál méz
25 dkg étcsokoládé
2,5 dl tejszín
A díszítéshez:
diógerezdek
Elkészítés
A lisztet keverd össze az őrölt fahéjjal, a darált dióval és a reszelt citromhéjjal. Add hozzá a vajat és gyorsan morzsold össze. Tedd bele a porcukrot, a tojássárgáját és a sót, majd dolgozd össze szép, sima tésztává.
Alakítsd a tésztát gömbölyűre, csomagold fóliába és a felhasználásig (vagy minimum 30 percre) tedd be a hűtőszekrénybe.
Enyhén lisztezett munkafelületen a pitetálnál kicsit nagyobbra nyújtsd ki a tésztát, úgy, hogy a tál oldalára is kerüljön. 150 fokos sütőben süsd 15 percig, majd hűtsd le!
Ezalatt a töltelékhez forrald fel a tejszínt, majd a tűzről levéve keverd hozzá az apróra tördelt csokoládét. Addig kevervesd, amíg szép fényes, bársonyos krémet nem kapsz.
Őröld meg diót az olajjal és a mézzel turmixgépben kenhető, sima péppé. Add hozzá a csokoládékrémet, majd turmixold össze és kend a tésztára. Díszítsd ki a tetejét diógerezdekkel! Azonnal fogyasztható, de pár órai hűtőben való tárolás után válik igazán szépen szeletelhetővé.
Forrás: Szeretlekmagyarország.hu
Hozzászólások