Görög rakott burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya
40 dkg darált hús
2 ek olaj
5+3 dkg margarin
1 nagy vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kis doboz paradicsompüré
só, őrölt bors, szerecsendió
1 késhegynyi babérlevélpor
3 ek liszt
3 dl tej
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát olajon pirítsd meg, add hozzá a darálthúst és az áttört fokhagymát, majd alaposan süsd át. Paradicsompürével, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítsd.A hagymás húst végül saját levében, vagy ha szükséges, kevés vízzel párold puhára.
Egy másik lábast elővéve a megpucolt és felkarikázott burgonyát az 5 dkg vajjal, csipet szerecsendióval és egy kevés vízzel szintén puhára kell párolni.
Amíg a hús és a krumpli párolódik, a tejet, lisztet, 3dkg vajat összekeverve készítsd el a besamell mártást és folyamatosan melegítsd, míg kellően besűrűsödik.
Amikor minden elkészült, a burgonya felét tedd egy tűzálló tál aljába, rakd rá a húst, majd fedd le a maradék krumplival és az egészre öntsd rá a mártást. Előmelegített sütőben addig süsd, amíg a teteje piros nem lesz.
Serpenyős gőzgombóc
Hozzávalók:
200 g liszt
5 g sütőpor
20 g cukor
só, szezámmag
annyi víz, amiből gyúrható tésztát kapunk
100 g darált hús
200 g spenót (lehet fagyasztott)
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
bazsalikom (legjobb, ha friss, de szárítottal is helyettesíthető)
sűrű paradicsomlé
Elkészítés:
A lisztet, cukrot, sütőport, sót annyi vízzel keverd el, hogy jól formázható tésztát kapj. Amíg a tészta pihen, a töltelékhez a hagymát, fokhagymát darabold fel, pirítsd meg és add hozzá a húst. Amikor a hús már átsült, add hozzá a bazsalikomot, spenótot és 1dl paradicsomlevet. Addig főzd, míg a fölös víz elpárolog róla és jó sűrű nem lesz.
A tésztát oszd 8 részre, csinálj belőle gombócokat és nyújts belőlük kerek lapokat. Töltsd meg őket a spenótos hússal és nyomkodd jól össze a gombóc száját, hogy ne nyíljon szét. Az így kapott töltött gombócokat serpenyőben kb. 2 percig pirítsd, majd öntsd fel 2dl vízzel és főzd 7-8 percig. Amikor elkészült, a maradék paradicsomlevet forrald össze a bazsalikommal és öntsd a gombócokra és szórd meg szezámmal.
Kolbászos tarhonya
Hozzávalók:
1 zacskó tarhonya (500 g)
15 dkg száraz kolbász
1 csokor friss petrezselyemlevél
só, bors
1 húsleveskocka
Elkészítés:
A kolbászt karikázd fel és serpenyőben pirítsd meg. Miután átsült, vedd ki a serpenyőből és a kolbászzsírban pirítsd meg a tarhonyát is. Mikor a tarhonya már aranybarna, öntsd fel vízzel, tedd bele a leveskockát és az apróra vágott petrezselyemzöldjét.
Fedő alatt főzd puhára, ha elkészült, keverd hozzá a kolbászt.
Tipp: chiliszószos babbal még laktatóbbá tehetjük.
Fokhagymás, mustáros csirkemell, spenótos tésztával
Hozzávalók:
0,5 kg csirkemell
1 csomag spenótos tészta (simával is finom)
1 egész fokhagyma
mustár (a legjobb az, amelyikben mustármagok is vannak)
3 dl tejszín
vaj
Elkészítés:
Elsőként tedd fel a tésztát főni. Amíg a tészta készül, a csirkemellt darabold fel és süsd meg vajon. Miután átsült, add hozzá az összetört fokhagymát (én az összes gerezdet bele szoktam rakni), valamint a mustárt és öntsd fel a tejszínnel. A tejszín, mustár, fokhagyma mennyiségét ízlés szerint variáld. Mikor megfőtt a tészta, szedj egy tálba belőle, majd öntsd le a mustáros csirkés szósszal.
Agglegénytál
Hozzávalók:
80 dkg burgonya
3 közepes fej vöröshagyma
6 db paprika
4 közepes db paradicsom
20 dkg lángolt kolbász
6 db tojás
2 teáskanál só
bors ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyát hámozd meg, karikázd fel és kevés olajon süsd meg. Add hozzá a felkarikázott hagymát, cikkekre szelt paradicsomot, paprikát, kolbászt. Miután jól összesült, a tojásokat verd fel, sózd meg és öntsd a kolbászos krumplira, majd pirítsd még addig, míg a tojás is megsül.
Forrás: Nosalty.hu webszakácskönyv, Mit főzzünk ma?
Ha netán új receptre vágysz, Varázspálca rovatunkban biztosan meg fogod találni, amit keresel! Kedvenc finomságaink:
Fűszeres kifli chips
Csokichips
Diós, csokis, mézes pite
Dinnye süti
Egészséges pizza
Hozzászólások