Hogyan védjük a baba szemét nyáron?

Léna | 2019.06.03

Arról, hogy hogyan vihetjük strandra az apróságokat, hogyan védjük bőrüket a nap káros hatásaitól nagyon sok írásban írnak, ám arról kevesebb szó esik, hogy a szemeket hogyan védjük ebben a korban. A kérdés nem is olyan egyszerű, hiszen míg a nagyobbacska, 3-4 éves gyermekek előszeretettel hordanak napszemüveget, addig a kisebbekkel elfogadtatni, hogy tartsák magukon ezt a fontos eszközt, az nem is olyan egyszerű. Mégis mit tehetünk?

Napszemüveg helyett és mellett

A nyári nagy melegben elengedhetetlen a könnyű, világos anyagból készült kalap viselése, válasszunk megfelelően nagy karimával rendelkezőt, mely beárnyékolja a kicsi szemét. A kalap emellett a napégéstől is véd, így segítségével elkerülhetjük a napszúrást. A kisebbek esetében jó, ha a fejfedő rendelkezik megkötővel, így a kicsi nem veszi le azt könnyen a fejéről, ám vigyázzunk, nehogy túl szorosra kössük a pántokat. Ha autóban utazunk, mindig használjunk az ablakokra szerelhető árnyékolót, mellyel szintén sokat tehetünk gyermekeink szemének védelme érdekében.

Napszemüveg: Miért és milyet?

Ha a szabadban tartózkodunk, nem szabad elfeledkezni a kicsik szeméről sem. Ugyanúgy, mint a gyermekek bőre, a szemük is sokkal érzékenyebben reagál a nap káros sugaraira. Emellett csakúgy, mint a bőr esetében, a szem károsodása is csupán később, felnőttkorban okoz majd tüneteket. A gyerekek nagyobb pupillája és tisztább szemlencséje fokozott terhelésnek teszi ki az apróságokat.

A káros hatások akár már azonnal is jelentkezhetnek, ilyenek a szem begyulladása, égő, viszkető érzés, fokozott pislogás, könnyezés. A felnőttkorban jelentkező tünetek akár visszafordíthatatlan elváltozást is okozhatnak a szemeken. Ilyenek a rosszindulatú elváltozások, hegesedés, szürkehályog, melyek napjainkban egyre fiatalabb korban jelentkezhetnek. Fontos tehát a szemekre is fokozott figyelmet fordítani szülőként.

A fent említett betegségek egy kis odafigyeléssel elkerülhetők: adjunk a gyermekünkre napszemüveget! A legmegfelelőbb napszemüveg, amely UV-szűrős és lehetőleg oldalt is zárt. Igyekezzünk optikában vásárolni, ahol szakemberek segítenek kiválasztani a legmegfelelőbbet és ott garancia is van a minőségre. Babanapszemüveget a nagyobb bababoltokban is vásárolhatunk. Ha interneten, webáruházban vásárolunk, vagy találunk napszemüveg akciót, mindig olvassunk utána az adott fajtának.

Pici gyermekek részére történő vásárláskor részesítsük előnyben a gumiszalag segítségével fejre erősíthető fajtákat, és igyekezzünk fokozatosan hozzászoktatni a gyermeket.

Címkék:

Hozzászólások

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!

Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

A gyermek hazudozása legtöbbször lelki segélykiáltás!

Így lát téged a kisbabád

Így lát téged a kisbabád

Tudtad? Több hónap kell ahhoz, hogy fókuszálni tudjon a szem.

Túl sok a cukor a bébiételekben

Túl sok a cukor a bébiételekben

Az egészségügyi világszervezet figyelmezteti a kisgyerekes szülőket: el kell olvasni, mit tartalmaznak a bébiételek!

Ilyen szülő vagy  a horoszkópod szerint

Ilyen szülő vagy a horoszkópod szerint

Ha hiszel benne, mindenképpen hasznos.

50 hasznos tanács az anyukáknak az első 6 hétre

50 hasznos tanács az anyukáknak az első 6 hétre

Gyakorló anyák tanácsai azoknak, akik még most kezdik szokni ezt az érzést...