A gyereknevelés tíz alapelve egy kétgyerekes apukától

Léna | 2019.02.27
Nikita Ivanov elismert dizájner, azon felül pedig két gyermek édesapja. Mint felelősségteljes szülő, aki szeretne a gyerekeire igazi értékeket hagyni, összefoglalta szabályrendszerét, amely egyfajta iránymutatóvá vált a gyereknevelésben. Íme, a 10 alapelv!


1. A gyerekeknek szabott határok a biztonságot és mások szabadságának védelmét hivatottak ellátni. Mindezeket világosan és érthetően fektesd le, ám ne tilts meg olyat, ami ezt a két területet (biztonság és mások szabadsága) nem érinti!
2. A lehetséges büntetést még a csíny elkövetése előtt ismernie kell a kicsinek. Ha büntetést alkalmazol, az legyen következetes és visszavonhatatlan. Az ok-okozati összefüggést fel kell ismernie benne a gyereknek. Ha ez zavaros és nem egyértelmű, mind a kicsi, mind a szülő ideges lesz és kiabálásba torkollik a szituáció.
3. Anyu és apu mindig egy oldalon állnak. Ha anya büntet, apa nem törölheti el a büntetést. Ugyanez igaz egy új szabály lefektetésénél is: mindkét szülő mondja ugyanazt, ne írja felül az egyik a másikat.
4. Amikor az elsőszülött a kistesó érkezésével nagytesóvá válik, az nem azt jelenti, hogy új felelősséget rakunk a nyakába. Sose mondd azt a gyereknek, hogy ő a nagytestvér, ezért tartozik valakinek valamivel. Ez megmérgezi a gyerekkorát és a testvérével való viszonyát is. Nem ő választotta az elsőszülöttséget, ne várjunk el ezért tőle extra adag toleranciát vagy felelősségérzetet!
5. A gyerek a szülő tükörképe. Minél hisztérikusabb és nyugtalanabb egy gyerek viselkedése, annál nyugodtabbnak és következetesebbnek kell lennie a felnőttnek. A "gyerek kiabál - anya visszakiabál - gyerek hangosabban kiabál - anya ordít" forgatókönyv csak egy önemésztő spirálba vezet, ahol a két fél kölcsönösen felhergeli egymást. Az egésznek semmi értelme, de mire ez kiderül, már az is lehet, hogy ne adj'isten fizikai agresszió is történik. Jobb az egésznek elejét venni!


6. Ne ijesztgesd a gyerekeket! Soha! Mindegy, mivel. Felejtsd el az efféle sztorikat, hogy "anya nem fog szeretni", "elvisz a rendőr", "a szomszéd néni majd jól leszid", stb. Szorongást gerjeszt, ráadásul külső kontrollal próbál fegyelmezni ahelyett, hogy a kicsi magától értené meg, miért helytelen az, amit csinál.
7. Ne hasonlítgasd össze a gyerekeket! Ha boldogságot akarsz és nem csak jó jegyeket, hagyd a fenébe ezt a butaságot. A másokkal való összehasonlítgatás rombolja az önbizalmat és azt ülteti el a gyerekben, hogy folyton másokat kell a szeme sarkából figyelni. Még azt se mondd: "te vagy a legjobb"! Ez ugyanolyan összehasonlítás. Az egyetlen megengedett mondat: "sokkal jobb vagy, mint a múlt hónapban"! Önmaga legyen a mérce.
8. Add meg nekik a választás lehetőségét! Ne te dönts olyan apróságokban, mint hogy milyen ízű fagyit egyen, vagy melyik autóját vigye az oviba. Bizonytalan és boldogtalan felnőtté válik az a gyerek, akinek minden területen kiveszik a döntés jogát a kezéből.
9. A "csináld ezt" sosem működik. Ha a gyerek unatkozik, úgy tudod őt lekötni, ha leülsz vele valamit játszani, és ha belelendül, akár ki is szállhatsz, mert menni fog magától. Itt sincs szó semmi másról, csak a személyes példaadásról, ahogy azt az 5. pontban más aspektusból bemutattuk.
10. A szeretet nem a viselkedéstől függ. A szülők nem azért szeretik a gyerekeiket, mert azok okosak vagy jól viselkednek. A szülői szeretet korlátlan és feltétel nélküli.


Te mi mással egészítenéd ki az alapelveket?

Hozzászólások

Egy új mobiltelefonos alkalmazással könnyen megállapítható lesz a fülgyulladás

Egy új mobiltelefonos alkalmazással könnyen megállapítható lesz a fülgyulladás

Csak egy mobiltelefon és egy papírtölcsér kell hozzá

Ezért jó az olívaolaj a babáknak!

Ezért jó az olívaolaj a babáknak!

Mikor és hogyan kezdjük el az olívaolaj használatát a kisbabáknál?

Másodpercenként 3 cm-es sebességgel simogasd a kisbabádat!

Másodpercenként 3 cm-es sebességgel simogasd a kisbabádat!

A gyengéd simogatás csökkenti a kisbabák fájdalomérzetét egy új brit tanulmány szerint.

Segítség Tetves a gyerek!

Segítség Tetves a gyerek!

Újra gyakorivá váltak a fejtetű fertőzések a gyerekközösségekben.

Így kerüld el a pelenkakiütést!

Így kerüld el a pelenkakiütést!

Nincs puhább a kisbaba bőrénél, de az állandó nedvesség és a pelenka okozta dörzsölés a bőr kivörösödéséhez és irritáltságához vezet

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

A kis fogacskák sajnos nem bújnak elő könnyedén. A legtöbb baba komolyan megszenvedi a fogzást.

Gyakorlatok a könnyebb szülésért

Gyakorlatok a könnyebb szülésért

A fájdalommentes, könnyebb szülésérdekében ajánlott megtenni, amit tudunk. Mivel előre nem lehet megmondani, hogyan fog lezajlani, lesz-e komplikáció a baba világra hozása közben, így a szülést megkönnyítő gyakorlatok valóban hasznossá válnak a nagy pillanatban.

Mit tegyünk a tejfog baleseteknél?

Mit tegyünk a tejfog baleseteknél?

Bár ezek a sérülések ritkán súlyosak, a szülők számára mégis ijesztőek.

Mikor kezdjük el fogmosást? Hogyan? Mivel?

Mikor kezdjük el fogmosást? Hogyan? Mivel?

Egy 2-3 éves gyereknek 20 tejfoga van, de már az első kibújt fogacskákat érdemes tisztogatni.

A növekedési fájdalom  éjszaka kínozza a gyerekeket!

A növekedési fájdalom éjszaka kínozza a gyerekeket!

A növekedési fájdalom általában mindkét lábban egyszerre jelentkezik, leggyakrabban a sípcsont melletti vagy vádliizmoknál és a térdhajlatban, de érintheti a comb izmait is.