A gyereknevelés tíz alapelve egy kétgyerekes apukától

Léna | 2019.02.27
Nikita Ivanov elismert dizájner, azon felül pedig két gyermek édesapja. Mint felelősségteljes szülő, aki szeretne a gyerekeire igazi értékeket hagyni, összefoglalta szabályrendszerét, amely egyfajta iránymutatóvá vált a gyereknevelésben. Íme, a 10 alapelv!


1. A gyerekeknek szabott határok a biztonságot és mások szabadságának védelmét hivatottak ellátni. Mindezeket világosan és érthetően fektesd le, ám ne tilts meg olyat, ami ezt a két területet (biztonság és mások szabadsága) nem érinti!
2. A lehetséges büntetést még a csíny elkövetése előtt ismernie kell a kicsinek. Ha büntetést alkalmazol, az legyen következetes és visszavonhatatlan. Az ok-okozati összefüggést fel kell ismernie benne a gyereknek. Ha ez zavaros és nem egyértelmű, mind a kicsi, mind a szülő ideges lesz és kiabálásba torkollik a szituáció.
3. Anyu és apu mindig egy oldalon állnak. Ha anya büntet, apa nem törölheti el a büntetést. Ugyanez igaz egy új szabály lefektetésénél is: mindkét szülő mondja ugyanazt, ne írja felül az egyik a másikat.
4. Amikor az elsőszülött a kistesó érkezésével nagytesóvá válik, az nem azt jelenti, hogy új felelősséget rakunk a nyakába. Sose mondd azt a gyereknek, hogy ő a nagytestvér, ezért tartozik valakinek valamivel. Ez megmérgezi a gyerekkorát és a testvérével való viszonyát is. Nem ő választotta az elsőszülöttséget, ne várjunk el ezért tőle extra adag toleranciát vagy felelősségérzetet!
5. A gyerek a szülő tükörképe. Minél hisztérikusabb és nyugtalanabb egy gyerek viselkedése, annál nyugodtabbnak és következetesebbnek kell lennie a felnőttnek. A "gyerek kiabál - anya visszakiabál - gyerek hangosabban kiabál - anya ordít" forgatókönyv csak egy önemésztő spirálba vezet, ahol a két fél kölcsönösen felhergeli egymást. Az egésznek semmi értelme, de mire ez kiderül, már az is lehet, hogy ne adj'isten fizikai agresszió is történik. Jobb az egésznek elejét venni!


6. Ne ijesztgesd a gyerekeket! Soha! Mindegy, mivel. Felejtsd el az efféle sztorikat, hogy "anya nem fog szeretni", "elvisz a rendőr", "a szomszéd néni majd jól leszid", stb. Szorongást gerjeszt, ráadásul külső kontrollal próbál fegyelmezni ahelyett, hogy a kicsi magától értené meg, miért helytelen az, amit csinál.
7. Ne hasonlítgasd össze a gyerekeket! Ha boldogságot akarsz és nem csak jó jegyeket, hagyd a fenébe ezt a butaságot. A másokkal való összehasonlítgatás rombolja az önbizalmat és azt ülteti el a gyerekben, hogy folyton másokat kell a szeme sarkából figyelni. Még azt se mondd: "te vagy a legjobb"! Ez ugyanolyan összehasonlítás. Az egyetlen megengedett mondat: "sokkal jobb vagy, mint a múlt hónapban"! Önmaga legyen a mérce.
8. Add meg nekik a választás lehetőségét! Ne te dönts olyan apróságokban, mint hogy milyen ízű fagyit egyen, vagy melyik autóját vigye az oviba. Bizonytalan és boldogtalan felnőtté válik az a gyerek, akinek minden területen kiveszik a döntés jogát a kezéből.
9. A "csináld ezt" sosem működik. Ha a gyerek unatkozik, úgy tudod őt lekötni, ha leülsz vele valamit játszani, és ha belelendül, akár ki is szállhatsz, mert menni fog magától. Itt sincs szó semmi másról, csak a személyes példaadásról, ahogy azt az 5. pontban más aspektusból bemutattuk.
10. A szeretet nem a viselkedéstől függ. A szülők nem azért szeretik a gyerekeiket, mert azok okosak vagy jól viselkednek. A szülői szeretet korlátlan és feltétel nélküli.


Te mi mással egészítenéd ki az alapelveket?

Hozzászólások

Figyelem! Hibás tb-igazolásokat állítottak ki a babavárót igénylőknek

Figyelem! Hibás tb-igazolásokat állítottak ki a babavárót igénylőknek

Nem árt a banknál érdeklődni!

Mit tud az úszópelus? Érdemes beszerezni a strandra?

Mit tud az úszópelus? Érdemes beszerezni a strandra?

A válaszunk a kérdésre egyértelműen igen, ha a kicsit bevisszük a medencébe

A legtöbb veszély a fürdőszobában leselkedik a kicsikre

A legtöbb veszély a fürdőszobában leselkedik a kicsikre

Így tedd a lehető legbiztonságosabbá!

Így ismerd fel és kezeld a pollenallergiát!

Így ismerd fel és kezeld a pollenallergiát!

Nehéz megkülönböztetni a nyári náthától!

Mit tegyünk, ha leég a gyerek a napon?

Mit tegyünk, ha leég a gyerek a napon?

A felnőttek jobban odafigyelnek rá, mikor és mennyi ideig tartózkodnak a napon – egy gyermektől ez annyira nem várható el. Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Az intelligens gyerekek keveset alszanak és éjjel is felébrednek!

Az intelligens gyerekek keveset alszanak és éjjel is felébrednek!

Sőt, azok a gyerekek, akik a szüleikkel alszanak, magabiztos felnőttekké válnak.

Tetves lett a gyerek? Nem azért van, mert koszos!

Tetves lett a gyerek? Nem azért van, mert koszos!

A legtöbben azt hiszik, a fejtetű a higiénia hiánya miatt fertőz.

Együtt fürdés a gyerekekkel?

Együtt fürdés a gyerekekkel?

Az a természetes, ha a gyerkőc elől nem bujkáltok, nincsenek tabuk, de vajon a közös fürdés nem túlzás-e?

Így kezeld a melegkiütést!

Így kezeld a melegkiütést!

A melegkiütést az eltömődött pórusok okozzák

Ezért ne hagyd ki a jóéjt puszit!

Ezért ne hagyd ki a jóéjt puszit!

Nem csak a babának, a mamának is jót tesz