Tíz tanács, hogy jobb szülővé válj

Ági Dancsokné Jusztin | 2017.05.23

Szülőnek lenni nehéz! Ez a tíz jótanács a szülői lét lényegét foglalja össze. Alkalmazd minden nap, és boldog családban nőnek fel a gyerekeid!


1. Adj időt a gyermekeidnek

Mondd meg, mire szánsz időt és megmondom, mit szeretsz! Még ha elfoglalt is vagy, minden napra különíts el a naptáradban olyan időt, amikor csak és kizárólag a gyerekekkel foglalkozol. Meghálálják!

2. Ne rejtsd el a szeretetedet

A gyerekek önbizalma egészséges mértékben akkor tud fejlődni, ha a szülei tisztában vannak a saját és a gyerek hibáival, de nem arra helyezik a hangsúlyt, hanem a dícséretre, a bizalomra, a "meg tudod csinálni" hozzáállásra.
3. Teremts szeretetteljes légkört

Nem minden családban szokás kimutatni az érzelmeket, de a gyerekeknek fontos a szeretetteljes közeg. Ezt nem csak úgy kell érteni, hogy éhesek a feléjük irányuló szeretetre, hanem úgy is, hogy fontos látniuk: a szüleik egymást is szeretik és tisztelik.

4. Használj ki minden lehetőséget

Minden helyzetben találhatsz olyan perceket, amikor a gyerekeknek új ismeretet vagy értéket adhatsz át. Legyen az egy autóút, egy közös vacsora vagy a házimunka, tedd emlékezetessé valami morális tanulnivalóval! A munka szeretete, mások tisztelete, a problémás helyzetek kezelése, a csapatmunka egytől egyig a hasonló szituációkból alakul ki.
5. Kommunikálj pozitív módon

Mindig biztasd a gyerekeidet, hogy ne ijedjenek meg a kihívásoktól és a többszöri próbálkozástól. Gyengeségeik helyett az erősségeikre helyezd a hangsúlyt a beszélgetésben. Kérdezd őket a napjukról és mesélj nekik te is a tiédről. Érezniük kell, hogy mindig számíthatnak rád.

6. Olvass a gyerekeidnek, a gyerekeiddel

Az olvasás a garancia arra, hogy sikeres és boldog életük lesz. Az olvasás örömét senkitől sem szabad elvenni. Olvasás tanuláskor segítsd őket sok gyakorlással.

7. Tanítsd őket türelemmel

Állíts világos, igazságos és ésszerű szabályokat. Ne veszítsd szem elől az igazi célt: a gyerekekből váljanak pozitív, kiegyensúlyozott és önálló személyiségek. Ne hagyd, hogy a neheztelés eluralkodjon rajtad. Ha szükséges, beszéld meg a pároddal, hogyan tudtok úgy változtatni, hogy a kicsik a lehető legjobban megtanulhassák az élet felmerülő leckéit.
8. Taníts a saját példáddal

Tudod, a tetteid hangosabbak, mint a szavaid. A gyerekeid a te viselkedésedet utánozzák majd, akár tetszik, akár nem. Ez sokszor kegyetlen tükör egy felnőttnek. Légy következetes abban, amit mondasz és teszel. Ne szégyelld a hibáidat sem, hiszen senki sem tökéletes, és a gyerekek nagy bizalommal lesznek irántad, ha ezt felvállalod.

9. Ne telepedj rájuk

Hagyd őket élni. Fontos, hogy a gyerekeid tudják, hogy a szereteted határtalan az irányukba és bármikor számíthatnak rád, de meg kell tanulniuk felelősséggel cselekedni és dönteni, meg kell tanulniuk, hogy a tetteik meghatározzák a sorsukat.

10. Gyűjtsd az emlékeket és oszd meg velük

A gyerekekkel átélt történetek a te családod története is egyben. Az idő olyan gyorsan repül! Gyűjtsd, írd le, fényképezd le a fontos pillanatokat, hogy később legyen mit elővenni, feleleveníteni velük és megtudják, honnan jöttek, mit csináltak, hogyan teltek a mindennapjaik.

Oszd meg te is, hogy egyre jobb szülőkké váljunk!

Hozzászólások

Mit tegyünk a tejfog baleseteknél?

Mit tegyünk a tejfog baleseteknél?

Bár ezek a sérülések ritkán súlyosak, a szülők számára mégis ijesztőek.

Mikor kezdjük el fogmosást? Hogyan? Mivel?

Mikor kezdjük el fogmosást? Hogyan? Mivel?

Egy 2-3 éves gyereknek 20 tejfoga van, de már az első kibújt fogacskákat érdemes tisztogatni.

A növekedési fájdalom  éjszaka kínozza a gyerekeket!

A növekedési fájdalom éjszaka kínozza a gyerekeket!

A növekedési fájdalom általában mindkét lábban egyszerre jelentkezik, leggyakrabban a sípcsont melletti vagy vádliizmoknál és a térdhajlatban, de érintheti a comb izmait is.

Az a baj, hogy fogalmunk sincs, hogyan működik a gyerek

Az a baj, hogy fogalmunk sincs, hogyan működik a gyerek

A legtöbb felnőtt számára komoly gondot okoz a gyermeki látószög megértése, figyelembevétele,

Mit tegyünk, ha méh vagy darázs csípi meg a kicsit?

Mit tegyünk, ha méh vagy darázs csípi meg a kicsit?

Lassan itt a tavasz, és ezzel együtt a méhek és darazsak is. Mit tegyünk, ha a kicsit megcsípik?

A gyereknevelés tíz alapelve egy kétgyerekes apukától

A gyereknevelés tíz alapelve egy kétgyerekes apukától

Nehéz egyszerű szavakba önteni azt a rengeteg kavargó érzést és szabályt, ami a gyereknevelés során a szülőben felmerül. Ennek az úrnak sikerült!

Az anyaság tízparancsolata

Az anyaság tízparancsolata

Milyen változásokat hoz egy nő életébe az anyaság? Mindezt felsorolni egy nap is kevés, de az alábbi tíz tudásszintet biztos, hogy minden anyuka meglépi!

Így kell okosan megszüntetni a hisztit!

Így kell okosan megszüntetni a hisztit!

Sok kisgyerek úgy érzi, vége a világnak, ha nem járnak a kedvükben. És ez így is marad, ha nem teszünk ellene!

Tönkre mehet a szeme, ha nem játszik a szabadban a gyerek!

Tönkre mehet a szeme, ha nem játszik a szabadban a gyerek!

Ausztrál kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az első osztályos gyerekek látására, ha napi 40 perccel többet játszanak a szabadban.

Nem eszik a gyerek? Tálald viccesen az ételt! Garantált a siker!

Nem eszik a gyerek? Tálald viccesen az ételt! Garantált a siker!

Kell hozzá némi kézügyesség, de megéri vesződni vele. Ezeknek a fogásoknak egy gyermek sem fog tudni ellenállni! Sőt... szerintem a felnőttek sem.