Tíz tanács, hogy jobb szülővé válj

Léna | 2018.09.25
1. Adj időt a gyermekeidnek
Mondd meg, mire szánsz időt és megmondom, mit szeretsz! Még ha elfoglalt is vagy, minden napra különíts el a naptáradban olyan időt, amikor csak és kizárólag a gyerekekkel foglalkozol. Meghálálják!

2. Ne rejtsd el a szeretetedet
A gyerekek önbizalma egészséges mértékben akkor tud fejlődni, ha a szülei tisztában vannak a saját és a gyerek hibáival, de nem arra helyezik a hangsúlyt, hanem a dícséretre, a bizalomra, a "meg tudod csinálni" hozzáállásra.
3. Teremts szeretetteljes légkört
Nem minden családban szokás kimutatni az érzelmeket, de a gyerekeknek fontos a szeretetteljes közeg. Ezt nem csak úgy kell érteni, hogy éhesek a feléjük irányuló szeretetre, hanem úgy is, hogy fontos látniuk: a szüleik egymást is szeretik és tisztelik.

4. Használj ki minden lehetőséget
Minden helyzetben találhatsz olyan perceket, amikor a gyerekeknek új ismeretet vagy értéket adhatsz át. Legyen az egy autóút, egy közös vacsora vagy a házimunka, tedd emlékezetessé valami morális tanulnivalóval! A munka szeretete, mások tisztelete, a problémás helyzetek kezelése, a csapatmunka egytől egyig a hasonló szituációkból alakul ki.
5. Kommunikálj pozitív módon
Mindig biztasd a gyerekeidet, hogy ne ijedjenek meg a kihívásoktól és a többszöri próbálkozástól. Gyengeségeik helyett az erősségeikre helyezd a hangsúlyt a beszélgetésben. Kérdezd őket a napjukról és mesélj nekik te is a tiédről. Érezniük kell, hogy mindig számíthatnak rád.

6. Olvass a gyerekeidnek, a gyerekeiddel
Az olvasás a garancia arra, hogy sikeres és boldog életük lesz. Az olvasás örömét senkitől sem szabad elvenni. Olvasás tanuláskor segítsd őket sok gyakorlással.

7. Tanítsd őket türelemmel
Állíts világos, igazságos és ésszerű szabályokat. Ne veszítsd szem elől az igazi célt: a gyerekekből váljanak pozitív, kiegyensúlyozott és önálló személyiségek. Ne hagyd, hogy a neheztelés eluralkodjon rajtad. Ha szükséges, beszéld meg a pároddal, hogyan tudtok úgy változtatni, hogy a kicsik a lehető legjobban megtanulhassák az élet felmerülő leckéit.
8. Taníts a saját példáddal
Tudod, a tetteid hangosabbak, mint a szavaid. A gyerekeid a te viselkedésedet utánozzák majd, akár tetszik, akár nem. Ez sokszor kegyetlen tükör egy felnőttnek. Légy következetes abban, amit mondasz és teszel. Ne szégyelld a hibáidat sem, hiszen senki sem tökéletes, és a gyerekek nagy bizalommal lesznek irántad, ha ezt felvállalod.

9. Ne telepedj rájuk
Hagyd őket élni. Fontos, hogy a gyerekeid tudják, hogy a szereteted határtalan az irányukba és bármikor számíthatnak rád, de meg kell tanulniuk felelősséggel cselekedni és dönteni, meg kell tanulniuk, hogy a tetteik meghatározzák a sorsukat.

10. Gyűjtsd az emlékeket és oszd meg velük
A gyerekekkel átélt történetek a te családod története is egyben. Az idő olyan gyorsan repül! Gyűjtsd, írd le, fényképezd le a fontos pillanatokat, hogy később legyen mit elővenni, feleleveníteni velük és megtudják, honnan jöttek, mit csináltak, hogyan teltek a mindennapjaik.

Oszd meg te is, hogy egyre jobb szülőkké váljunk!
 
 
Címkék:

Hozzászólások

Az anyaság tízparancsolata

Az anyaság tízparancsolata

Milyen változásokat hoz egy nő életébe az anyaság? Mindezt felsorolni egy nap is kevés, de az alábbi tíz tudásszintet biztos, hogy minden anyuka meglépi!

Így kell okosan megszüntetni a hisztit!

Így kell okosan megszüntetni a hisztit!

Sok kisgyerek úgy érzi, vége a világnak, ha nem járnak a kedvükben. És ez így is marad, ha nem teszünk ellene!

Tönkre mehet a szeme, ha nem játszik a szabadban a gyerek!

Tönkre mehet a szeme, ha nem játszik a szabadban a gyerek!

Ausztrál kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az első osztályos gyerekek látására, ha napi 40 perccel többet játszanak a szabadban.

Nem eszik a gyerek? Tálald viccesen az ételt! Garantált a siker!

Nem eszik a gyerek? Tálald viccesen az ételt! Garantált a siker!

Kell hozzá némi kézügyesség, de megéri vesződni vele. Ezeknek a fogásoknak egy gyermek sem fog tudni ellenállni! Sőt... szerintem a felnőttek sem.

Mit tehetsz, ha válogatós a gyerek?

Mit tehetsz, ha válogatós a gyerek?

A kisgyerekek étkezése olykor igazi rémálom tud lenni. Ha azonban ismered a finnyásságának kiváltó okait, és azt is tudod, hogyan kezeld a válogatósságát, könnyen ráveheted az evésre.

Kiderült: kifejezetten rossz a kisgyerekeknek a kuki!

Kiderült: kifejezetten rossz a kisgyerekeknek a kuki!

Kétszer is érdemes meggondolni, hogy adunk-e kukit a gyermekünknek.

Gyermeket szeretnél? Figyeld a holdat!

Gyermeket szeretnél? Figyeld a holdat!

A havi vérzés nem lehet biztos támpont a termékenység vizsgálatában, hiszen gondoljunk csak arra, hogy a terhesség alatt is előfordulhat menstruáció. Sőt egyes afrikai törzsek pedig kizárólag a havi vérzés alatt létesítenek nemi kapcsolatot, mégis születnek utódok. A Hold nőkre gyakorolt hatása a dö

Ezért nem alszik a gyerek!

Ezért nem alszik a gyerek!

Ha felnőtt küszködik álmatlansággal, csak maga szenved. Ha viszont a gyerek nem tud aludni, az egész család vele virraszt. Az álmatlanság “gyógyítása” tehát mindenkinek érdeke. Vegyük sorba, mik vezetnek leggyakrabban alvászavarhoz.

Figyeld meg, melyik karjában ringatja kislányod a játékbabáját! Fontos dologra utalhat!

Figyeld meg, melyik karjában ringatja kislányod a játékbabáját! Fontos dologra utalhat!

A kutatások meglepő eredményt hoztak.

A gyereknevelés tíz alapelve egy kétgyerekes apukától

A gyereknevelés tíz alapelve egy kétgyerekes apukától

Nehéz egyszerű szavakba önteni azt a rengeteg kavargó érzést és szabályt, ami a gyereknevelés során a szülőben felmerül. Ennek az úrnak sikerült!