Tíz tanács, hogy jobb szülővé válj

Léna | 2018.09.25
1. Adj időt a gyermekeidnek
Mondd meg, mire szánsz időt és megmondom, mit szeretsz! Még ha elfoglalt is vagy, minden napra különíts el a naptáradban olyan időt, amikor csak és kizárólag a gyerekekkel foglalkozol. Meghálálják!

2. Ne rejtsd el a szeretetedet
A gyerekek önbizalma egészséges mértékben akkor tud fejlődni, ha a szülei tisztában vannak a saját és a gyerek hibáival, de nem arra helyezik a hangsúlyt, hanem a dícséretre, a bizalomra, a "meg tudod csinálni" hozzáállásra.
3. Teremts szeretetteljes légkört
Nem minden családban szokás kimutatni az érzelmeket, de a gyerekeknek fontos a szeretetteljes közeg. Ezt nem csak úgy kell érteni, hogy éhesek a feléjük irányuló szeretetre, hanem úgy is, hogy fontos látniuk: a szüleik egymást is szeretik és tisztelik.

4. Használj ki minden lehetőséget
Minden helyzetben találhatsz olyan perceket, amikor a gyerekeknek új ismeretet vagy értéket adhatsz át. Legyen az egy autóút, egy közös vacsora vagy a házimunka, tedd emlékezetessé valami morális tanulnivalóval! A munka szeretete, mások tisztelete, a problémás helyzetek kezelése, a csapatmunka egytől egyig a hasonló szituációkból alakul ki.
5. Kommunikálj pozitív módon
Mindig biztasd a gyerekeidet, hogy ne ijedjenek meg a kihívásoktól és a többszöri próbálkozástól. Gyengeségeik helyett az erősségeikre helyezd a hangsúlyt a beszélgetésben. Kérdezd őket a napjukról és mesélj nekik te is a tiédről. Érezniük kell, hogy mindig számíthatnak rád.

6. Olvass a gyerekeidnek, a gyerekeiddel
Az olvasás a garancia arra, hogy sikeres és boldog életük lesz. Az olvasás örömét senkitől sem szabad elvenni. Olvasás tanuláskor segítsd őket sok gyakorlással.

7. Tanítsd őket türelemmel
Állíts világos, igazságos és ésszerű szabályokat. Ne veszítsd szem elől az igazi célt: a gyerekekből váljanak pozitív, kiegyensúlyozott és önálló személyiségek. Ne hagyd, hogy a neheztelés eluralkodjon rajtad. Ha szükséges, beszéld meg a pároddal, hogyan tudtok úgy változtatni, hogy a kicsik a lehető legjobban megtanulhassák az élet felmerülő leckéit.
8. Taníts a saját példáddal
Tudod, a tetteid hangosabbak, mint a szavaid. A gyerekeid a te viselkedésedet utánozzák majd, akár tetszik, akár nem. Ez sokszor kegyetlen tükör egy felnőttnek. Légy következetes abban, amit mondasz és teszel. Ne szégyelld a hibáidat sem, hiszen senki sem tökéletes, és a gyerekek nagy bizalommal lesznek irántad, ha ezt felvállalod.

9. Ne telepedj rájuk
Hagyd őket élni. Fontos, hogy a gyerekeid tudják, hogy a szereteted határtalan az irányukba és bármikor számíthatnak rád, de meg kell tanulniuk felelősséggel cselekedni és dönteni, meg kell tanulniuk, hogy a tetteik meghatározzák a sorsukat.

10. Gyűjtsd az emlékeket és oszd meg velük
A gyerekekkel átélt történetek a te családod története is egyben. Az idő olyan gyorsan repül! Gyűjtsd, írd le, fényképezd le a fontos pillanatokat, hogy később legyen mit elővenni, feleleveníteni velük és megtudják, honnan jöttek, mit csináltak, hogyan teltek a mindennapjaik.

Oszd meg te is, hogy egyre jobb szülőkké váljunk!
 
 
Címkék:

Hozzászólások

Segítség Tetves a gyerek!

Segítség Tetves a gyerek!

Újra gyakorivá váltak a fejtetű fertőzések a gyerekközösségekben.

Így kerüld el a pelenkakiütést!

Így kerüld el a pelenkakiütést!

Nincs puhább a kisbaba bőrénél, de az állandó nedvesség és a pelenka okozta dörzsölés a bőr kivörösödéséhez és irritáltságához vezet

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

A kis fogacskák sajnos nem bújnak elő könnyedén. A legtöbb baba komolyan megszenvedi a fogzást.

Gyakorlatok a könnyebb szülésért

Gyakorlatok a könnyebb szülésért

A fájdalommentes, könnyebb szülésérdekében ajánlott megtenni, amit tudunk. Mivel előre nem lehet megmondani, hogyan fog lezajlani, lesz-e komplikáció a baba világra hozása közben, így a szülést megkönnyítő gyakorlatok valóban hasznossá válnak a nagy pillanatban.

Mit tegyünk a tejfog baleseteknél?

Mit tegyünk a tejfog baleseteknél?

Bár ezek a sérülések ritkán súlyosak, a szülők számára mégis ijesztőek.

Mikor kezdjük el fogmosást? Hogyan? Mivel?

Mikor kezdjük el fogmosást? Hogyan? Mivel?

Egy 2-3 éves gyereknek 20 tejfoga van, de már az első kibújt fogacskákat érdemes tisztogatni.

A növekedési fájdalom  éjszaka kínozza a gyerekeket!

A növekedési fájdalom éjszaka kínozza a gyerekeket!

A növekedési fájdalom általában mindkét lábban egyszerre jelentkezik, leggyakrabban a sípcsont melletti vagy vádliizmoknál és a térdhajlatban, de érintheti a comb izmait is.

Az a baj, hogy fogalmunk sincs, hogyan működik a gyerek

Az a baj, hogy fogalmunk sincs, hogyan működik a gyerek

A legtöbb felnőtt számára komoly gondot okoz a gyermeki látószög megértése, figyelembevétele,

Mit tegyünk, ha méh vagy darázs csípi meg a kicsit?

Mit tegyünk, ha méh vagy darázs csípi meg a kicsit?

Lassan itt a tavasz, és ezzel együtt a méhek és darazsak is. Mit tegyünk, ha a kicsit megcsípik?

A gyereknevelés tíz alapelve egy kétgyerekes apukától

A gyereknevelés tíz alapelve egy kétgyerekes apukától

Nehéz egyszerű szavakba önteni azt a rengeteg kavargó érzést és szabályt, ami a gyereknevelés során a szülőben felmerül. Ennek az úrnak sikerült!