Tények és tévhitek a családon belüli erőszakról

admin | 2017.02.26

A családon belüli erőszak nem egyszerű konfliktus, hanem komoly bántalmazás, és ezt fel kell ismerni. Aki emellett képes elmenni, azt gondolva, hogy „nem az én dolgom”, az valószínűleg később a saját lelkiismeretével kell szembenézzen. A családon belüli erőszak nem magánügy. Nem egyszerűen egy-egy pofonról van itt szó, hanem az áldozatok alanyi jogainak megsértéséről. A bántalmazás sok esetben bűncselekménynek minősül, ezen az sem változtat, hogy adott esetben otthon történik. Magyarországon a meggyilkolt nők 60%-a partnere áldozata. Ettől kezdve ez már nem egyéni, hanem társadalmi probléma. Az viszont tény, hogy a beavatkozás sem történhet minden utánajárás és szakértelem nélkül, mert akaratunk ellenére valóban árthatunk is: nemcsak az áldozatoknak, de saját magunknak is. Mint tudjuk, van az a bizonyos pokolba vezető út meg az ő kövei…


Fontos, hogy tudjuk, miről van szó


Az köznyelvben az „erőszak” vagy a „bántalmazás” szavak jelentése gyakran összemosódik az „agresszivitás” fogalmával. Valójában azonban a két fogalomkör nem ugyanazt takarja. Az agresszivitás alkalmi magatartás, melynek célja a körülményektől függ (szélsőséges esetekben erőszakos cselekmény is lehet, de akkor is kontrollálható) – adott esetben szolgálhatja a védekezést is. A családon belüli vagy partnerkapcsolati erőszak azonban hatalmi visszaélés, mely szisztematikusan jelenik meg, és több formában is kifejezésre juthat. Célja tehát a mások feletti uralom vagy ellenőrzés kialakítása, a hatalom egyenlőtlen megosztása.


A családon belüli erőszak legrosszabb, és az áldozatok számára legnehezebben feldolgozható vetülete, hogy az erőszak elkövetőjével valamiféle közeli, sőt intim kapcsolat áll fenn. Ez a viszony hagyományosan lehet párkapcsolati, szülő–gyerek kapcsolat vagy más formában együtt élő személyek viszonya.


A családon belüli erőszak megnevezés valójában ötféle erőszak-formát takarhat: szóbeli, lelki, testi, szexuális és gazdasági/anyagi erőszakot. Általában igaz mindegyik kategóriára, hogy az áldozatok olyan személyek, akik valamilyen szempontból kiszolgáltatottak a bántalmazóval szemben: gyengébb fizikumuk, életkoruk (nemcsak a gyermekkori, de az időskori bántalmazás is ide értendő) miatt. A két leginkább kitett csoport pedig a nők és a gyerekek.


Az erőszak ciklusa


Az erőszak fokozatosan erősödhet a gúnyolódástól a szóbeli bántalmazáson, a fenyegetéseken, lökdösésen, pofonokon, rúgásokon, csonttörésen, égési sebeken és nemi erőszakon keresztül egészen a halálig. Ez azonban nem egyenes vonalban, hanem ciklikusan történik. A bántalmazó kapcsolatok némelyikét három szakaszra lehet bontani: a feszültség felgyülemlésének szakasza, az erőszakos kitörés szakasza és a megbánás szakasza (ez elsősorban a durva fizikai és lelki erőszak előfordulásakor igaz; sok más esetben pl. a gazdasági erőszak vagy a szóbeli bántalmazás a kapcsolat állandó eleme). Ennek során a kapcsolatban egyre több és egyre intenzívebb lesz a súrlódás, majd a csúcsponton kipattan az addig felgyülemlett feszültség az erőszakos kitörés formájában – ezzel a feszültségszint újra lecsökken. A bántalmazó a feszültség kiadása után gyakran mutat megbánást, bocsánatot kér, igyekszik kedvesen viselkedni az áldozattal.


Az áldozatok gyakran el is hiszik, amit a bántalmazó a megbánási szakaszban ígér, hisznek a változásban. Az erőszak ciklusai azonban újra és újra megismétlődnek, sőt idővel ez a kör gyorsabb és intenzívebb lesz – az erőszakos kitörések gyakoribbá és durvábbá válnak. A fázisok idővel összefolynak, mígnem eltűnik a megbánás szakasza, vagy valamilyen katasztrofális következmény vet véget a körforgásnak.
Figyeld a Babamama.hu-t, illetve Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó csoportjához! 


Forrás:

Miért marad? NaNE Egyesület, 1999 (http://www.nane.hu/egyesulet/index.html)

Szil Péter: Miért bántalmaz? Miért bántalmazhat? I. A családon belüli erőszak: a férfiak felelőssége. Habeas Corpus Munkacsoport, Budapest 2005.

Címkék:

Hozzászólások

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Így biztosan lenyeli!

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Természetes, hogy nagy az izgalom, de ne essünk túlzásokba, és ne legyünk felelőtlenek.

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

A pszichoterapeuta megfigyelését több tanulmány is igazolta.

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Csakis olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről teljesen biztosan tudható, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat.

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!