Egyenlőtlen esélyek

Admin | 2017.04.13


Egy olasz pár küzdelme egészséges gyermekükértAz ESHRE (Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság) közleménye alapján az Emberi Jogok Európai Bírósága 2012. augusztus végén jóváhagyta egy olasz pár keresetét, akik Preimplantációs Diagnózist szerettek volna alkalmazni születendő gyermekükön, azonban a törvény nem adott erre lehetőséget.Rosetta Costa és Walter Pavan egy olasz pár, akik Rómában élnek. Eddig egyetlen gyermekük született 2006-ban, akiről kiderült, hogy cisztás fibrózisban szenved. Ekkor tudták meg, hogy genetikailag mindketten tünetmentes hordozói ennek a gyógyíthatatlan betegségnek. Amikor 2010-ben kiderült, hogy Rosetta újból gyermeket vár, a tesztek kimutatták, hogy a magzat szintén cisztás fibrózisban szenved, ezért a pár a terhesség megszakítása mellett döntött.Rosetta és Walter most IVF program segítségével szeretnének gyermeket vállalni, hogy ezáltal az embriót genetikailag szűrni tudják a betegségre még azelőtt, hogy visszaültetnék az anyaméhbe, azonban mindezidáig erre nem lett volna lehetőségük. A programban való részvétel az olasz törvények alapján ugyanis csak olyan párok számára engedélyezett, akiknél meddőségi probléma áll a háttérben, illetve ahol a férfi valamilyen szexuálisan átvihető betegséget, például HIV vírust, illetve hepatitis B, vagy C vírust hordoz, ezért IVF programra van szükség ahhoz, hogy kiküszöbölhetővé váljon a fertőzés.2010. január 13-án a Salernói Bíróság első ízben engedélyezte egy nem steril, muszkuláris atrófiát hordozó pár esetében a Preimplantációs Diagnózis alkalmazását, ez azonban napjainkig egyszeri esetnek számított.A bíróság most jóváhagyta Rosetta Costa és Walter Pavan keresetét a 8-as számú cikkre hivatkozva (jog a magán és családi élethez), ugyanis a pár azzal érvelt a bíróságon, hogy csak olyan módon születhet egészséges gyermekük, ha minden esetben természetes úton történik a fogantatás, és folyamatosan elvetetik a betegséget hordozó gyermekeket. Ezáltal diszkriminálják őket a steril párokkal, illetve szexuálisan átvihető megbetegedést hordozó férfiakkal szemben.

Magyarországon engedélyezett az embrió genetikai vizsgálata„Magyarországon az egészségügyről szóló törvény az 1998-as hatálybalépése óta meghatározza, hogy az embriókkal mely kutatások, vizsgálatok és beavatkozások végezhetőek. Az idők során a törvényhely többször változott, teret engedve a tudomány új vívmányainak. Ennek köszönhető, hogy ma már engedélyezett az a vizsgálat, amelyet az embrió beültetésre való alkalmasságának megállapítása érdekében végeznek. A törvény azt is engedélyezi, hogy magának az embriónak a sejtjeit is szétválasszák  a vizsgálat során, a születendő gyermek valószínűsíthető megbetegedésének a megállapítása érdekében.Ezek a változások alapozták meg a preimplantációs genetikai vizsgálatok megengedhetőségét. Az Egészségügyi Minisztérium 2009-ben adta ki részletes állásfoglalását, és határozta meg, hogy pontosan mely vizsgálatok végezhetőek el, és mely esetekben kérhetik a gyermekvállalás előtt álló párok a vizsgálat elvégzését.A magyar jogi szabályozás tehát biztosítja, hogy az eljárás segítséget nyújtson azoknak, akik a születendő gyermekük életminőségét súlyosan befolyásoló örökletes betegségeket szeretnék kiszűrni, viszont ésszerű korlátokat is felállít, kizárva azt, hogy a szülők csupán az általuk preferált tulajdonságú gyermek születéséhez kérhessenek segítséget.”tudhattuk meg Dr. Illés Blanka jogásztól.Magyarországon 2012 februárjában jött a világra a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet segítségével az első, speciális Preimplantációs Genetikai Vizsgálattal (PGD), úgynevezett micro-array CGH módszerrel vizsgált embrióból született kisbaba Magyarországon. Dr. Vereczkey Attila, a meddőségi központ vezetője szerint ez a technológia igazi áttörésnek számít hazánkban, és már külföldről is érkeznek olyan páciensek, akik szeretnék igénybe venni ezt a módszert.„A célunk nem az, hogy tökéletes, úgynevezett „designer babyk” szülessenek a segítségünkkel, hanem, hogy olyan férfiak és nők is szülővé válhassanak, akik esetleg már több IVF programban is részt vettek, vagy a reménybeli édesanya több vetélésen esett át, illetve előrehaladottabb életkoruk, vagy férfi meddőség miatt kisebb esélyük nyílik a gyermekvállalásra. A micro-array CGH technológia segítségével az embriók már egyetlen IVF ciklus alatt vizsgálhatóak, és a módszernek köszönhetően csak a kromoszóma számbeli rendellenességektől mentes embriókat ültetjük vissza az anyaméhbe.Speciális csoportba tartoznak azok a gyermekre vágyó párok, akik valamilyen meghatározott genetikai betegség, például a már említett cisztás fibrózis hordozói, s emiatt nem mernek gyermeket vállalni. Az ő esetükben egy kolaboráció segítségével tudunk segíteni, hogy ezeknek a pároknak is esélyük nyíljon az egészséges és biztonságos gyermekvállalásra” – nyilatkozta Dr. Vereczkey Attila.

Címkék:

Hozzászólások

Ötven év felett legalább olyan biztonságos a gyermekszülés, mint negyvenen túl

Ötven év felett legalább olyan biztonságos a gyermekszülés, mint negyvenen túl

Sem az anyának, sem a születő gyerekek számára sem kockázatosabb!

Ekkor érdemes fogamzásgátlót váltani

Ekkor érdemes fogamzásgátlót váltani

Az orvos szerint néha érdemes váltani

Ez történik az anyaméhben, amikor elindul egy új élet

Ez történik az anyaméhben, amikor elindul egy új élet

Túlzás nélkül használhatjuk a "csoda" kifejezést.

Köze van az ébredés időpontjának a teherbeesés esélyéhez

Köze van az ébredés időpontjának a teherbeesés esélyéhez

Azt vizsgálták, hogy vajon a nők alvási szokásainak van-e köze a fogantatáshoz. Mint kiderült, igen.

A fogamzásgátlót szedőknek tudniuk kellene, hogy mik azok a jelek, amelyek vérrög képződésre figyelmeztetnek

A fogamzásgátlót szedőknek tudniuk kellene, hogy mik azok a jelek, amelyek vérrög képződésre figyelmeztetnek

"Tisztában voltunk vele, hogy lesznek mellékhatásai" - mondja a fogamzásgátló tabletták kifejlesztésében közreműködő doktornő.

Gyermeket szeretnétek? A tested így jelzi a peteérést!

Gyermeket szeretnétek? A tested így jelzi a peteérést!

Egyértelmű jelekből következtethetsz, mikor jött el a megfelelő idő!

Vérzés terhesség alatt  - legtöbbször semmi bajt nem jelent

Vérzés terhesség alatt - legtöbbször semmi bajt nem jelent

Az egyik legijesztőbb dolog a terhesség alatt a vérzés.

Jellemzően kik akarnak fiút, és kik lányt?

Jellemzően kik akarnak fiút, és kik lányt?

Na persze vannak kivételek, amik erősítik a szabályt. De azért érdekes fejtegetés.

Gyermeket szeretnél? Figyeld a holdat!

Gyermeket szeretnél? Figyeld a holdat!

A havi vérzés nem lehet biztos támpont a termékenység vizsgálatában, hiszen gondoljunk csak arra, hogy a terhesség alatt is előfordulhat menstruáció. Sőt egyes afrikai törzsek pedig kizárólag a havi vérzés alatt létesítenek nemi kapcsolatot, mégis születnek utódok. A Hold nőkre gyakorolt hatása a dö

Hat tévhit a fogamzásról

Hat tévhit a fogamzásról

Mindannyian hallottunk pár mendemondát arról, mi minden befolyásolhatja a termékenységet. Vajon ezeknek mi a valóságtartalma? A legismertebb vélekedések mögé próbáltunk most meg bekukkantani.