Nagykopány: az ikrek falva

Admin | 2017.03.23A Kárpátalja című hetilap egy korábbi cikke szerint az első ikerpár születését 1941-ben jegyezték fel Nagykopányban, másodjára két évvel később születtek ikrek, majd 1949-ben a harmadik testvérpár is világra jött. Az igazi ikerdömping azonban a kilencvenes évektől indult be, a rekordot 2004-ben állították fel, amikor csak júniusban három ikerpár született a faluban. Vaszil Pilip polgármester az MTI munkatársainak elmondta, jelenleg 58-nál tartanak, vagyis összesen a mai napig ennyi ikerpárt regisztráltak, (de már 2 újabb ikerpárt várnak 2014-ben). Pontos statisztikát csak 1989-től vezetnek. Az újság számait alátámasztja, hogy 1989-től összesen 42 ikerpár született, a legutóbb épp október közepén. Nagykopány ezzel a teljesítményével bekerült az ukrán rekordok könyvébe.


Az ikerszülés azonban nemcsak az embereknél gyakori. A hároméves Vitalij és Vitalina Mikita édesanyja, Renata mosolyogva meséli, hogy éppen az ikerpár első születésnapján ellett ikerborjakat a család tehene. Elmondásuk szerint több falubeli arról beszél, hogy sokszor két sárgáját találnak a tyúktojásban, és általában ilyenkor kerül elő a csodatevő hegyi forrás varázslatos története. Nagykopányban egyébként nincsen vezetékes víz, a falut szegélyező hegyekből azonban számos, rendkívül tiszta vizű forrás ered, ezt issza lényegében az egész település.A forrás vizét vezetékek segítségével vezették be a házakba, a nagy esés miatt nincs szükség földbe fúrt szivattyúkra. Renata elmondta, ötven évvel ezelőtt nagyapja vezette be a vizet a házába először a faluban, ehhez azonban majdnem egy kilométernyi csövet kellett a földbe lefektetnie. A módszert az egész falu átvette, így mindenkinek forrásvíz csobog házában.


Renata unokatestvére, Edit Pilip is ikreket szült tíz évvel ezelőtt. A 28 éves asszony terhessége alatt sokáig csak egy babáról tudott, végül aztán Huszton mondták meg neki az orvosok, hogy két gyermekkel várandós. Azt mondja, váratlanul érte, de nagyon örült a hírnek, Jana és Ivan viszont nagyon kicsik, összesen 4,6 kilogramm súlyúak voltak. Kockahasam volt, az egyik gyerek jobbra a másik balra állt ki belőle - mesélte nevetve, majd hasa elé téve kezét mutatja a "formát". Arra a kérdésre, hogy szeretne-e még egyszer ikreket, meglepő módon igennel válaszol.A Ukrán utcában lakó Natalia Paluh tud magyarul, bár már régen nem használta a nyelvet. Öt gyermeke közül a huszonnégy éves Jurij és Vaszilij ikrek, az egymás mellett, ugyanolyan ruhában álló két fiatalembert gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni egymástól. Natalia szerint itt mindenki a vizet tartja felelősnek, a forráshoz tartályokat, műanyag ballonokat és flakonokat visznek megtölteni, az átutazók közül sokan megállnak és feltöltik üvegjeiket. Az ikerszületések okaként egyesek az 1986-os csernobili atomkatasztrófát emlegetik, erre a felvetésre az asszony megemlíti, hogy akkor rendőrként dolgozó férjét is a baleset helyszínére vezényelték.A sugárzás okozta ikerszülések összeesküvés-elméletét a nyolcvanéves Marija Csorba cáfolhatná meg, ha akarná. Az idős asszony ikerpár egyik tagja, testvére korábban meghalt. Elmondása szerint a településsel szomszédos Kiskopányban rengeteg iker élt, sokan azonban már meghaltak. "Az Isten tudja, ő adja a gyerekeket" - feleli az okokat firtató kérdésre. Marijának összesen tíz gyermeke van, egyik fiának, Andrijnak két ikerlánya van: a kilencéves Julija és Ivanna viszont nem az egyetlen ikerpár a családban, rajtuk kívül a nagymama két másik gyerekének is vannak ikrei.


A faluban máig tartja magát egy történet, miszerint néhány évvel ezelőtt gyakran látogatta a települést egy munkácsi nő, akinek később ikrei születtek. A hölgy bizonyára megállt a Husztra vezető főút mellett lévő forrásnál, példáját sokan követik. Az MTI tudósítóinak ottjártakor több ember várakozott türelmesen a fabódéval körülvett, ikonokkal díszített forrásnál arra, hogy megtölthessék üvegeiket. Egy szlovák rendszámú autóból négy fiatal száll ki. Nikola és Natasa Isak első gyereküket várják, s bár nem ikrekkel várandós, Natasa szeretne hazavinni a vízből. Azt hallottunk a faluról és eljöttünk kipróbálni a vizet, aminek legfeljebb már csak a következő gyermekvállalásnál lesz hatása - mondta mosolyogva a fiatalasszony. Nikola és Tatjana Migovic azonban célirányosan ikreket szeretnének és ezért hajlandóak voltak Ungvárról idejönni.Mihajlo Német tizennégy éve praktizál háziorvosként Nagykopányban. Mint elmondta, a kutatások szerint a faluban több generációra visszamenőleg kimutathatóak az ikerszületések. A rendszerváltást megelőző években nem vezettek erről statisztikákat, és az újságírók figyelmét is csak a kétezres években keltette fel a szokatlanul magas ikerszületési arány.


A helyi ukrán és roma nemzetiségűek körében egyaránt megfigyelhető az ikrek magas aránya, ennek oka pedig a településen belüli házasságkötések viszonylag nagy számában és az itt élők genetikai adottságaival magyarázható. Egyfajta jó értelemben vett belterjesség alakult ki, a férfiak és nők inkább helyben választanak párt maguknak és így a rokoni szálak szorosan fűzik egymáshoz a nagykopányiakat - vélekedett a háziorvos. Megjegyezte, ha egy család rokonságában már korábban előfordult ikerszülés, akkor ennek esélye a következő generációknál növekszik.


Az orvos szerint a források vizének semmi köze nincs az ikrekhez, bár az tény, hogy magas az ásványianyag-tartalma és rendkívül tiszta. Ezekből télen-nyáron egyformán jön a víz, amelyet a nagy kiterjedésű, földalatti természetes tavak táplálnak.

Címkék: fogantatás

Hozzászólások

Jellemzően kik akarnak fiút, és kik lányt?

Jellemzően kik akarnak fiút, és kik lányt?

Na persze vannak kivételek, amik erősítik a szabályt. De azért érdekes fejtegetés.

Gyermeket szeretnél? Figyeld a holdat!

Gyermeket szeretnél? Figyeld a holdat!

A havi vérzés nem lehet biztos támpont a termékenység vizsgálatában, hiszen gondoljunk csak arra, hogy a terhesség alatt is előfordulhat menstruáció. Sőt egyes afrikai törzsek pedig kizárólag a havi vérzés alatt létesítenek nemi kapcsolatot, mégis születnek utódok. A Hold nőkre gyakorolt hatása a dö

Hat tévhit a fogamzásról

Hat tévhit a fogamzásról

Mindannyian hallottunk pár mendemondát arról, mi minden befolyásolhatja a termékenységet. Vajon ezeknek mi a valóságtartalma? A legismertebb vélekedések mögé próbáltunk most meg bekukkantani.

Ez a legideálisabb kor a szüléshez! Felejtsd el, amit eddig hallottál!

Ez a legideálisabb kor a szüléshez! Felejtsd el, amit eddig hallottál!

Eddig tartotta magát az a nézet, hogy minél fiatalabb egy nő, annál ideálisabb a gyerekvállalás és a szülés. Mostanáig.

A pszichológus segít a gyermekáldásban?

A pszichológus segít a gyermekáldásban?

Mennyire jellemző Magyarországon, hogy az emberek pszichológus segítségét kérik egy ilyen helyzetben? H.V. Magyarországon a fogamzási problémákkal küzdő párok, illetve egyedülálló nők közül sokan ...

Egyenlőtlen esélyek

Egyenlőtlen esélyek

Egy olasz pár küzdelme egészséges gyermekükért Az ESHRE (Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság) közleménye alapján az Emberi Jogok Európai Bírósága 2012. augusztus végén jóváhagyta e...

Férfi meddőség gyógyítása

Férfi meddőség gyógyítása

Ön számos tudományos társaság tagja, emellett a World Health Organization (WHO)-nak is dolgozott az elmúlt időszakban. Munkája során milyen jellegű kihívásokkal kellett szembenéznie? Prof. Giusepp...

7 év után csoda történt!

7 év után csoda történt!

Mint ahogyan tudjuk, hét év után fogant meg kisbabája. Mi történt ez idő alatt? Már 7 éve jártunk intézetről-intézetre, számos szakemberrel konzultáltunk, rengeteg vizsgálaton túlestünk, de semmil...

Fiút vagy lányt szeretnél?

Fiút vagy lányt szeretnél?

Fiút vagy lányt szeretnél?

Ezeket a teákat idd, ha babát szeretnél!

Ezeket a teákat idd, ha babát szeretnél!

Az éhgyomorra fogyasztott cickafark teára sok nő esküszik, ugyanis olyan hatóanyagokat is tartalmaz, mely segíti, a normál tüszőérést, a sárgatest hormon termelődését.