Mennyi vasra van szüksége egy nőnek, és miből érdemes fedeznie?

Léna | 2019.02.11
 Minden harmadik várandós nő vashiányos vérszegénységben szenved, pedig az alacsony vasszint károsan hat a magzat fejlődésére, befolyásolja a születését, és kihat az anya terhesség alatti és utáni kedélyállapotára is.
Az ENSZ becslése szerint világszerte a nem várandós nők 47, a várandósoknak pedig 60 százaléka szenved vashiányos vérszegénységtől. A fejlett országokban ez az arány valamivel kedvezőbb: minden ötödik nem várandós nő szenved vashiánytól, a kismamák közül pedig minden harmadik.
Az emberi szervezet egészséges működéséhez többek között vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre is szükség van. Egyik legfontosabb nyomelem a VAS, melyet előállítani nem vagyunk képesek, így táplálkozásunk során kell bevinnünk szervezetünkbe.

A vas nélkülözhetetlen a vörösvértestek hemoglobinjának felépítésében, mely az oxigén szállítását végzi mind az agy, mind pedig a vázizomzat felé. Így csökkent oxigénellátás esetén sokkal fáradékonyabbak lehetünk, figyelem - és koncentrációzavar léphet fel és hajlam egyes betegségekre. Jellemző lehet még a kimerültség érzése, a sápadt bőrszín, hajhullás, a körmök töredezettsége. Lecsökkenhet a vas mennyisége pl. szigorú diéta esetén, de a vas felszívódási vagy raktározási alul működése következtében is előfordulhat, hogy szervezetünkben nem megfelelő a vas mennyisége.

A vérszegénység (anémia) azt jelenti, hogy a vérben túlságosan kevés a légzési gázokat szállító vörös vérfesték, a hemoglobin. Ennek leggyakoribb oka, hogy a szervezetben nem áll rendelkezésre elegendő vas, amely nélkülözhetetlen alkotóeleme a hemoglobinnak. Az oxigén minden szervünkhöz, izmunkhoz való eljuttatásán túl a vasnak szerepe van a stresszkezelésben is, és a betegségekkel szembeni ellenálóképességet is befolyásolja.
A vérszegénység jellemző tünete a sápadtság, a nyálkahártyák és a körömágy kifehéredése. Az oxigénellátás romlása légszomjhoz, gyengeséghez, fáradékonysághoz, szédüléshez, rossz közérzethez és koncentrációs zavarokhoz vezet. Vashiány miatt fokozódhat a hajhullás, valamint a köröm is töredezetté, homorúvá válhat.

Kevesen tudják, hogy a szájüreget és a száj környékét érintő kellemetlen tünetek, mint az afta, a szájzug-gyulladás vagy a nyelv gyulladása is lehet vashiány következménye.

A megfelelő vasellátottság különösen fontos várandósság alatt: a vashiány növeli a koraszülés, illetve a kis súlyú újszülött világrahozatalának kockázatát, továbbá a vérszegény kismamáknál nagyobb eséllyel vesztenek nagy mennyiségű vért a szülés során. A terhesség alatti megfelelő vasszint segít a gyengeség, fáradtság, ingerlékenység megelőzésében is. Egyes tanulmányok szerint a szülés utáni depresszió kockázata is nagyobb a vashiányos kismamák esetében. A terhesség alatti vashiány kihat a gyermek születés utáni agyfejlődésére is.

Mennyi vasra van szükségünk?

Átlagosan 10-15 mg-ra naponta, természetesen ez nemenként, életkoronként és élethelyzettől függően is változhat. Az aktív korban lévő nőknek, a várandósoknak és szoptatós anyukáknak, tinédzsereknek több, míg a férfiaknak kevesebb vasra van szükségük.

Kiegyensúlyozott táplálkozással sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük ezt a hiányállapotot. Étkezzünk változatosan, fogyasszunk lehetőségeink szerint idénynek megfelelő, az adott földrajzi területen termő zöldséget és gyümölcsöt! Bizonyított, hogy a vas az állati eredetű élelmiszerekből jobban szívódik fel, így javasolt rendszeresen sovány vörös húsok, belsőségek, ezek közül is a máj és tojás fogyasztása. Megtalálható a vas a hüvelyesekben, mint a lencse, a bab és a borsó, valamint az olajos magvakban: szezámmag, mák, dió, mogyoró és mandula. Előnyös a gabonafélék, petrezselyemzöld és spenót fogyasztása is.
Különösen fontos odafigyelni erre a várandósoknak, szoptatós édesanyáknak, aktív korban lévő nőknek, hosszan tartó, erős menstruáció esetén, egyoldalú, szigorú diétázásnál, műtét után, lábadozóknak, rendszeresen erős fizikai munkát végzőknek, sportolóknak.
Várandósság alatt, hogy az anya, a méhlepény és a magzat is elegendő oxigénhez jusson, a vasszükséglet jelentősen megemelkedik. Az egészséges emberben keringő vér volumene körülbelül 5 liter, ez a terhesség alatt átlagosan 50 százalékkal nő. Ugyancsak nő a vasszükséglet szoptatás idején. A terhesség 4. hónapjától napi 30 mg vas szedése ajánlott.

Címkék:

Hozzászólások

Arra a lombikra úgy indultam el, hogy az lesz az utolsó

Arra a lombikra úgy indultam el, hogy az lesz az utolsó

Valkó Eszter hamarosan anyuka lesz. Elmesélte, milyen hosszú út vezetett odáig, hogy gyereke legyen.

A terhesség alatt jelentkező rettegett hasi görcsök hátteréről

A terhesség alatt jelentkező rettegett hasi görcsök hátteréről

Persze, hogy mindenki a legrosszabbra gondol, ha görcsöl és bekeményedik a hasa...

Ezt az öt dolgot semmiképp ne fogyasszuk terhesen!

Ezt az öt dolgot semmiképp ne fogyasszuk terhesen!

Melyek azok az ételek, amelyeket kerülnünk kell?

Ha nem iszol tejet, nem fogsz tudni szoptatni?

Ha nem iszol tejet, nem fogsz tudni szoptatni?

Az elfuserált tévhitek között az egyik legnagyobb a tejjel kapcsolatos.

Kisbabája született egy négy hónapja agyhalott nőnek

Kisbabája született egy négy hónapja agyhalott nőnek

A kisfiú 1,7 kilogrammal jött a világra.

Ezért tart 9 hónapig a terhesség!

Ezért tart 9 hónapig a terhesség!

Minél szerteágazóbb a lepény annál rövidebb a terhesség.

Többet ártanak a fogaknak a tévhitek, mint a terhesség!

Többet ártanak a fogaknak a tévhitek, mint a terhesség!

A szükséges kezelések legtöbbje is biztonsággal elvégezhető.

Egyszerre vár babát 9 ápolónő ugyanazon a kórházi osztályon - Kitalálod melyiken?

Egyszerre vár babát 9 ápolónő ugyanazon a kórházi osztályon - Kitalálod melyiken?

Igen, a szülészeten!

Ha várandósan dolgozni szeretnél, ezeket gondold át

Ha várandósan dolgozni szeretnél, ezeket gondold át

Pozitív lett a terhességi teszt, de úgy gondolod, szeretnél dolgozni? Erre készülj.

A babák már az anyaméhben álmodnak

A babák már az anyaméhben álmodnak

Az anyaméhben még minden nyugalmas: a magzat alszik, és közben szép csöndben cseperedik. De mikor kezd el álmodni? Ennek a kérdésnek jártak utána német kutatók – juhembriók segítségével.