Mennyi vasra van szüksége egy nőnek, és miből érdemes fedeznie?

Léna | 2019.02.11
 Minden harmadik várandós nő vashiányos vérszegénységben szenved, pedig az alacsony vasszint károsan hat a magzat fejlődésére, befolyásolja a születését, és kihat az anya terhesség alatti és utáni kedélyállapotára is.
Az ENSZ becslése szerint világszerte a nem várandós nők 47, a várandósoknak pedig 60 százaléka szenved vashiányos vérszegénységtől. A fejlett országokban ez az arány valamivel kedvezőbb: minden ötödik nem várandós nő szenved vashiánytól, a kismamák közül pedig minden harmadik.
Az emberi szervezet egészséges működéséhez többek között vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre is szükség van. Egyik legfontosabb nyomelem a VAS, melyet előállítani nem vagyunk képesek, így táplálkozásunk során kell bevinnünk szervezetünkbe.

A vas nélkülözhetetlen a vörösvértestek hemoglobinjának felépítésében, mely az oxigén szállítását végzi mind az agy, mind pedig a vázizomzat felé. Így csökkent oxigénellátás esetén sokkal fáradékonyabbak lehetünk, figyelem - és koncentrációzavar léphet fel és hajlam egyes betegségekre. Jellemző lehet még a kimerültség érzése, a sápadt bőrszín, hajhullás, a körmök töredezettsége. Lecsökkenhet a vas mennyisége pl. szigorú diéta esetén, de a vas felszívódási vagy raktározási alul működése következtében is előfordulhat, hogy szervezetünkben nem megfelelő a vas mennyisége.

A vérszegénység (anémia) azt jelenti, hogy a vérben túlságosan kevés a légzési gázokat szállító vörös vérfesték, a hemoglobin. Ennek leggyakoribb oka, hogy a szervezetben nem áll rendelkezésre elegendő vas, amely nélkülözhetetlen alkotóeleme a hemoglobinnak. Az oxigén minden szervünkhöz, izmunkhoz való eljuttatásán túl a vasnak szerepe van a stresszkezelésben is, és a betegségekkel szembeni ellenálóképességet is befolyásolja.
A vérszegénység jellemző tünete a sápadtság, a nyálkahártyák és a körömágy kifehéredése. Az oxigénellátás romlása légszomjhoz, gyengeséghez, fáradékonysághoz, szédüléshez, rossz közérzethez és koncentrációs zavarokhoz vezet. Vashiány miatt fokozódhat a hajhullás, valamint a köröm is töredezetté, homorúvá válhat.

Kevesen tudják, hogy a szájüreget és a száj környékét érintő kellemetlen tünetek, mint az afta, a szájzug-gyulladás vagy a nyelv gyulladása is lehet vashiány következménye.

A megfelelő vasellátottság különösen fontos várandósság alatt: a vashiány növeli a koraszülés, illetve a kis súlyú újszülött világrahozatalának kockázatát, továbbá a vérszegény kismamáknál nagyobb eséllyel vesztenek nagy mennyiségű vért a szülés során. A terhesség alatti megfelelő vasszint segít a gyengeség, fáradtság, ingerlékenység megelőzésében is. Egyes tanulmányok szerint a szülés utáni depresszió kockázata is nagyobb a vashiányos kismamák esetében. A terhesség alatti vashiány kihat a gyermek születés utáni agyfejlődésére is.

Mennyi vasra van szükségünk?

Átlagosan 10-15 mg-ra naponta, természetesen ez nemenként, életkoronként és élethelyzettől függően is változhat. Az aktív korban lévő nőknek, a várandósoknak és szoptatós anyukáknak, tinédzsereknek több, míg a férfiaknak kevesebb vasra van szükségük.

Kiegyensúlyozott táplálkozással sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük ezt a hiányállapotot. Étkezzünk változatosan, fogyasszunk lehetőségeink szerint idénynek megfelelő, az adott földrajzi területen termő zöldséget és gyümölcsöt! Bizonyított, hogy a vas az állati eredetű élelmiszerekből jobban szívódik fel, így javasolt rendszeresen sovány vörös húsok, belsőségek, ezek közül is a máj és tojás fogyasztása. Megtalálható a vas a hüvelyesekben, mint a lencse, a bab és a borsó, valamint az olajos magvakban: szezámmag, mák, dió, mogyoró és mandula. Előnyös a gabonafélék, petrezselyemzöld és spenót fogyasztása is.
Különösen fontos odafigyelni erre a várandósoknak, szoptatós édesanyáknak, aktív korban lévő nőknek, hosszan tartó, erős menstruáció esetén, egyoldalú, szigorú diétázásnál, műtét után, lábadozóknak, rendszeresen erős fizikai munkát végzőknek, sportolóknak.
Várandósság alatt, hogy az anya, a méhlepény és a magzat is elegendő oxigénhez jusson, a vasszükséglet jelentősen megemelkedik. Az egészséges emberben keringő vér volumene körülbelül 5 liter, ez a terhesség alatt átlagosan 50 százalékkal nő. Ugyancsak nő a vasszükséglet szoptatás idején. A terhesség 4. hónapjától napi 30 mg vas szedése ajánlott.

Címkék:

Hozzászólások

A várandós anyukák legfontosabb bőrápolási tennivalói

A várandós anyukák legfontosabb bőrápolási tennivalói

Zsírosodás, striák, pigmentáció az arcon - ezek a leggyakoribb panaszok.

Ezt jelentik a rövidítések a magzati ultrahang leleten

Ezt jelentik a rövidítések a magzati ultrahang leleten

Segítünk értelmezni a leggyakoribb rövidítéseket!

Emberöléssel vádolnak egy nőt, mert terhesen verekedett, és haslövés miatt elveszítette a magzatot

Emberöléssel vádolnak egy nőt, mert terhesen verekedett, és haslövés miatt elveszítette a magzatot

A lövöldözés egyetlen igazi áldozata a magzat volt!

A koraszülés esélyét csökkenti a kiegyensúlyozott, egészséges étrend

A koraszülés esélyét csökkenti a kiegyensúlyozott, egészséges étrend

Az egészséges ételek rendszeres fogyasztása sokkal fontosabb, mint az egészségtelen ételek kizárása.

Vizelettartási gondok a terhesség alatt?

Vizelettartási gondok a terhesség alatt?

Nem kell megijedni!

A várandós nők az állóképesség bajnokai

A várandós nők az állóképesség bajnokai

Minderre a Tour de France kerékpárverseny elemzésével jöttek rá!

Nyáron vagy várandós? Akkor számíts ezekre a dolgokra!

Nyáron vagy várandós? Akkor számíts ezekre a dolgokra!

Nézzük, mire kell fokozottan ügyelned a kánikulában

51 évesen még egyszer anya akart lenni: 68 éves férjével várják kisbabájukat

51 évesen még egyszer anya akart lenni: 68 éves férjével várják kisbabájukat

Mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe…

Tanácsok, hogy a várandósság ne legyen terhes

Tanácsok, hogy a várandósság ne legyen terhes

Életünk legszebb időszakában annyi minden bezavarhat.

Szabad-e várandósan napozni?

Szabad-e várandósan napozni?

Már volt szó a napsütés pozitív hatásairól, illetve a kisbabák napoztatásáról, most viszont kifejezetten a pocakkal történő napozás, szoláriumozás és fürdőzés előnyeire és hátrányaira térünk ki.