A középső gyerek szindróma

Léna | 2019.01.28
 
 Akik három vagy annál több gyereket nevelnek, tudják, a középső gyerek szindróma létező, valós jelenség, amely éveken át megkeserítheti az érintettek életét.
A születési sorrend - szakemberek szerint - egyébként is meghatározó lehet a későbbi életút alakulásában, de különösen nehéz és valóban személyiségformáló erővel bír, ha valaki a középső helyre szorul.
 
Nem ő az első, de nem is ő az utolsó
A középső gyerek - a második, esetenként a harmadik, ha utána születik még csemete - már nem határozza meg alapvetően szülei mindennapjait. Nem forgatja fel fenekestől a világukat, kellő rutinnal tudják már kezelni a felmerülő problémákat - éppen ezért kicsivel kevesebb lelkesedő figyelem éri a másodikat. Úgy nő fel, hogy érezheti: semmiben nem nyújtotta ő az első élményeket a szülőknek, hiszen a nagyobb tesó már eljátszotta a főszerepet az első mosoly, az első lépések, az első szavak területén. A szülők szeretetteljes élménybeszámolói a középső után következő kicsiről pedig szintén gyakran okoznak fájdalmat a középsőnek, mert olyan könnyedén tudják lesöpörni az asztalról azt, amit a második - középső - produkált. A képlet pedig egyszerű számára: a nagynak különleges viszonya van - elsőszülött jogán - a felnőtteknél, a kicsi meg a kicsi, aki elbájolja környezetét.
 
A személyiségre is kihat
A gyerek középső helyzete hatással lehet személyiségének alakulására, társas kapcsolataira, tanulmányaira, majd később pár- és pályaválasztására is. Azok a középső gyerekek, akik helyzetét sem a szülők, sem a környezet nem könnyítik meg - mert fel sem mérik, hogy középsőnek lenni teher, vagy mert nem hisznek benne -, szélsőséges utakon indulhatnak el.
A középső gyerekek egy része egy idő után valóságos falat épít maga köré, ahová senkit nem enged be. Magányos elfoglaltságokat keres, mert hiába csapódna a nagyobb vagy a kisebb testvérhez, egyik mellett sem leli meg a helyét, míg azok ketten - egyébként érthetetlen módon - gyakran kötnek szövetséget a középső kárára.
A középső gyerek többek között emiatt is hamarabb érik, komolyabb lehet, olyan, akire a szülők szívesen delegálnak feladatokat, olyanokat is, amelyek valójában a nagyobbat illetnék. Mindez azonban nem tölti el magabiztossággal a középsőt, és önbizalma sem erősödik, sőt gyakran érzi úgy, hogy a plusz feladat teher, és haragszik, mert úgy véli, a másik kettő rafináltan kihúzza magát a feladatok alól.
A középső gyerek mindemellett ambíciózussá válhat, hiszen sikerre, figyelemre vágyik, és ha ezt nem kapja meg otthon, akkor majd megkapja tanulmányi eredményei miatt vagy később a munkahelyén. Végső soron építi a jellemét a helyzet, és képes lesz erőfeszítéseket tenni céljai elérése érdekében, csak éppen nagy valószínűséggel nem lesz elégedett soha mindazzal, amit elért, mert az alapvető igénye, a szülei szerető figyelme utáni vágy, a lelke mélyén megmarad.
A másik út a csibészség, vagyis a középső gyerek, amikor ráébred szorult helyzetére, sajátos mentőakcióba kezd. Akadnak családok, ahol a baleseti sebészet már ismerősként üdvözli a középső csemetét, mert mindig vele történi valami. Leesik, felborul, beszorul, eltörik valamelyik végtagja. Persze nem szándékos önrombolásról van szó, csak arról, hogy kalandor módon keresi a gyerek - és majd később a felnőtt is - a kihívásokat, hogy bizonyítani tudjon a szüleinek, a környezetének. Hogy kitűnjön a sorból, és végre ráirányuljon a tekintet.
Felnőttkorban gyakran választanak maguknak valamit az extrém sportok közül, hiszen kalandkereső kedvük - és a bizonyítási vágy - egy életen át elkíséri őket. Akad még egy jellemzője a középső gyereknek, mégpedig a humor. Nagy eséllyel válnak ők a család, az osztály ügyeletes bohócává. Bár sokszor igazából nincs is igazán ínyükre a szerep, azt hamar észreveszik, hogy a humor tálalása érték, amellyel csillogni lehet. Persze - főleg gyermekkorban - a mértékkel sokszor akad még baj, de később valóságos társasági kinccsé válnak a középső gyerekek, mert humoruk és könnyed magtartásuk szórakoztató a környezet számára.
 
Sok múlik a szülőn a pszichológus szerint
Gazdag Enikő pszichológus szerint az elsőszülött mint első jövevény a családban, teljes, osztatlan szeretetet, figyelmet és támogatást kap a szüleitől - legalábbis néhány évig. A későbbi gyermek - az is, akiből a középső gyermek válik - már a kezdetektől hozzászokik ahhoz, hogy nincs egyedül, osztoznia kell nemcsak a játékokon, hanem az anya, a szülők szeretetén is. Egyes pszichológusok szerint a későbbi gyermekek azért választanak teljesen más életstílust, mint az idősebb testvér, hogy ne kelljen versenyezniük vele. Például ha az elsőszülött sikeres sportoló, a kisebb gyermek semmilyen sportot nem hajlandó űzni, inkább valamilyen kreatív tevékenységet választ, mert így jobban érvényre tudja juttatni egyéniségét.
Címkék:

Hozzászólások

Elképesztő, milyen fejet vágott a kutya, amikor megtudta, hogy a gazdája babát vár

Elképesztő, milyen fejet vágott a kutya, amikor megtudta, hogy a gazdája babát vár

A család kedvencének arcára kiült a döbbenet!

A gyereknevelés tíz alapelve egy kétgyerekes apukától

A gyereknevelés tíz alapelve egy kétgyerekes apukától

Nehéz egyszerű szavakba önteni azt a rengeteg kavargó érzést és szabályt, ami a gyereknevelés során a szülőben felmerül. Ennek az úrnak sikerült!

A kisgyermekes anyák kétharmada kihasználná a családvédelmi akcióterv lehetőségeit

A kisgyermekes anyák kétharmada kihasználná a családvédelmi akcióterv lehetőségeit

Nagyon népszerű az új kedvezmény-csomag

50 dolog, amit 6 éves kor előtt minden gyereknek át kéne élnie

50 dolog, amit 6 éves kor előtt minden gyereknek át kéne élnie

Ezt a listát egy külföldi oldal állította össze az anyukák segítségével.

Vicces dolgok, amiket kimerült anyukák tettek

Vicces dolgok, amiket kimerült anyukák tettek

Kínos szituációkat okozhat a kialvatlanság.

Megkérdezték az ovisokat, mi a Facebook

Megkérdezték az ovisokat, mi a Facebook

A legkisebbeknek mindenre van egy jó válasza. Ezúttal azt fogalmazták meg a felnőttek kérdésére, hogy mi is az a Facebook...

Így kerüld el a gyermeknevelés csapdáit!

Így kerüld el a gyermeknevelés csapdáit!

A gyereknevelés területén a szülők tíz jellemző hibát követnek el - állapította meg nemrég egy ismert New York-i gyermekpszichológus. Hogyan kerülhetjük el ezeket a csapdákat?

Itt a magyarázat arra, amiért a folyton rosszalkodó gyermeked másnál angyalként viselkedik!

Itt a magyarázat arra, amiért a folyton rosszalkodó gyermeked másnál angyalként viselkedik!

Tudományos kutatás adta meg a választ!

Tíz tanács, hogy jobb szülővé válj

Tíz tanács, hogy jobb szülővé válj

Szülőnek lenni nehéz! Ez a tíz jótanács a szülői lét lényegét foglalja össze. Alkalmazd minden nap, és boldog családban nőnek fel a gyerekeid!

Milyen az én nagyszülőm? Cuki és őszinte válaszok a kicsiktől…

Milyen az én nagyszülőm? Cuki és őszinte válaszok a kicsiktől…

A gyerekek másként látják a világot, nem bonyolítják túl a dolgokat, azt mondják, amit éppen éreznek. Gyerekeket kérdeztek, hogy milyennek látja a nagyszüleit. Íme a válaszok: