Hogyan szoktassuk szobatisztaságra a babát?

Szabó Eszter | 2017.02.14

A kisgyermek szobatisztaságra nevelése többnyire a második harmadik életévben történik meg. Ez az időszak a fontos szokások, az evés, öltözködés, tisztálkodás elsajátításának időszaka, vagyis a társadalmi elvárásokhoz való alkalmazkodás fontos lépcsőfoka. A viselkedés terén is nagy változások lépnek fel, a környezettel való interakciók megtanítása, bátorítása történik ekkor. Arra tanítjuk gyermekeinket, hogy köszönj a néninek, a bácsinak, vagy „köszönd meg szépen, ha valamit kapsz”. – magyarázza Dr. Süli Ágota, a Versys Clinics Humán Reprodukciós felnőtt-, és gyermek pszichoterapeutája.


A szakember szerint a társadalmi civilizáció elvárása a saját testi funkció szabályozása. A kisgyermeknek meg kell tanulnia, hogy bizonyos határokon belül hogyan tudja visszatartani, késleltetni a vizeletét székletét. Erre a tanulási folyamatra alkalmas időszak a nyár, amikor szabadon pelenka nélkül lehet hagyni a gyermeket, és saját tapasztalatot tud szerezni az érzékszervei segítségével az ürítés folyamatáról. A szobatisztaság kialakulásához a megfelelő visszajelzés is szükséges a szülők részéről. Biztatni kell dicsérő szavakkal, de meg kell várni azt az időt, amikor a gyermek érett erre a feladatra.

Ha nagyon korán szigorú tréninggel szoktatják bilire a gyermeket, akkor a feltételes reflexek mentén megtanítható a szobatisztaság, de ez a későbbiekben pszichés zavarokat okozhat, hiszen a fejlődési érési folyamat még nem indokolja ezt a működést. A gyermekek 4-5 évesnél idősebb korában jelentkező rendszeres éjszakai ágybavizelése zömében pszichés problémákkal függ össze. Sokszor a kistestvér születésének elfogadása mentén érzett szorongás jelentkezik ebben a formában, ugyanakkor más oka is lehet, például egy olyan élethelyzet, ami nagy életmódbeli változással függ össze. Ilyen az iskola megkezdése, vagy a szülők válása is.


bilizés


Összességében tehát előfordulhat, hogy már szobatiszta gyermek újra rendszeresen bepisil, vagy bekakil. Ez egy jelzés a gyermek részéről, hogy valami nincs rendben, nem tud az elvárásoknak megfelelni, nem tudja a környezete szabályait követni. Ilyenkor feltétlenül szakemberhez kell fordulni.

Gyakoribb jelenség a széklet visszatartása, akár 5-6 napon keresztül is. A székrekedés a felnőttekkel való kapcsolat zavarára utal. Gyakran a tiltakozást fejezi ki a felnőttek viselkedésével kapcsolatosan.

Erőszakkal a szobatisztaság problémáját nem lehet megoldani. Szidással, megszégyenítéssel, büntetéssel nem lehet megszüntetni a tüneteket és az okokat sem. Nem érdemes várni arra, hogy majd kinövi, mert kicsi korban könnyebben lehet befolyásolni az erre utaló viselkedést.

Dr. Süli Ágota szerint a leghatékonyabb az anyával folytatott szülői konzultáció, hiszen ő az, aki a leghatékonyabban képes segíteni gyermekének. Szakemberhez fordulni gyakran még mindig nem könnyű, de a szakember tapasztalatai alapján az édesanyák nagy sikernek érzik, amikor egy-egy konzultációt követően átélik a közös fejlődést kisgyermekükkel azáltal, hogy megértik a probléma gyökerét.


Figyeld a Babamama.hu-t, illetve Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó csoportjához ha nem szeretnél lemaradni bejegyzéseinkről! 

Hozzászólások

Mennyi édességet kaphat a gyerek?

Mennyi édességet kaphat a gyerek?

Egy hazai felmérés szerint a kisgyermekek 70 százaléka naponta legalább két alkalommal kap valamilyen cukrozott élelmiszert.

Ilyen az, amikor apa vigyáz a gyerekre

Ilyen az, amikor apa vigyáz a gyerekre

Több mint vicces!

Itt az új netes kihívás: dobj sajtot a baba arcába

Itt az új netes kihívás: dobj sajtot a baba arcába

A sajt kihívás lényege, hogy a kisgyerekes szülők ahelyett, hogy azt mondanák, „csíííz” (vagyis sajt), konkrétan egy sajtszeletet vágnak gyanútlan gyermekeik arcába.

Hamarosan visszatér Süsü! Az biztos már, hogy lesz egy kis Süsükéje is!

Hamarosan visszatér Süsü! Az biztos már, hogy lesz egy kis Süsükéje is!

Új részek készülnek a legendás meséből.

Zsúr-ötletek 1-től 4 éves korig

Zsúr-ötletek 1-től 4 éves korig

Ez a nap tényleg legyen más, mint a többi!

Miért nem nő a gyermekem?

Miért nem nő a gyermekem?

Ha a kicsi jóval alacsonyabb a kortársainál, és a szülei átlagos magasságuk érdemes kivizsgáltatni.

Ilyen egy jó anyuka - a gyerekek véleménye szerint

Ilyen egy jó anyuka - a gyerekek véleménye szerint

Az óvodás korú gyerekeknek már határozott véleménye van erről.

Lassan fejlődik a kicsi? Lehet hogy nem hall rendesen!

Lassan fejlődik a kicsi? Lehet hogy nem hall rendesen!

Veleszületett halláscsökkenés ezer újszülöttből egy-két csecsemőnél fordul elő, mely lehet siketség vagy súlyosabb nagyothallás

Mik ezek a foltok, pöttyök a kicsi bőrén?

Mik ezek a foltok, pöttyök a kicsi bőrén?

A baba bőre rendkívül érzékeny. Akár az anyatejre is reagálhat ilyen ijesztő bőrtünetekkel.

Az első cipő - csak akkor, ha már a gyerek jár!

Az első cipő - csak akkor, ha már a gyerek jár!

Nem is olyan egyszerű a döntés: amit régen jónak tartottak, ma nem ajánlják.