Hogyan szoktassuk szobatisztaságra a babát?

Szabó Eszter | 2017.02.14

A kisgyermek szobatisztaságra nevelése többnyire a második harmadik életévben történik meg. Ez az időszak a fontos szokások, az evés, öltözködés, tisztálkodás elsajátításának időszaka, vagyis a társadalmi elvárásokhoz való alkalmazkodás fontos lépcsőfoka. A viselkedés terén is nagy változások lépnek fel, a környezettel való interakciók megtanítása, bátorítása történik ekkor. Arra tanítjuk gyermekeinket, hogy köszönj a néninek, a bácsinak, vagy „köszönd meg szépen, ha valamit kapsz”. – magyarázza Dr. Süli Ágota, a Versys Clinics Humán Reprodukciós felnőtt-, és gyermek pszichoterapeutája.


A szakember szerint a társadalmi civilizáció elvárása a saját testi funkció szabályozása. A kisgyermeknek meg kell tanulnia, hogy bizonyos határokon belül hogyan tudja visszatartani, késleltetni a vizeletét székletét. Erre a tanulási folyamatra alkalmas időszak a nyár, amikor szabadon pelenka nélkül lehet hagyni a gyermeket, és saját tapasztalatot tud szerezni az érzékszervei segítségével az ürítés folyamatáról. A szobatisztaság kialakulásához a megfelelő visszajelzés is szükséges a szülők részéről. Biztatni kell dicsérő szavakkal, de meg kell várni azt az időt, amikor a gyermek érett erre a feladatra.

Ha nagyon korán szigorú tréninggel szoktatják bilire a gyermeket, akkor a feltételes reflexek mentén megtanítható a szobatisztaság, de ez a későbbiekben pszichés zavarokat okozhat, hiszen a fejlődési érési folyamat még nem indokolja ezt a működést. A gyermekek 4-5 évesnél idősebb korában jelentkező rendszeres éjszakai ágybavizelése zömében pszichés problémákkal függ össze. Sokszor a kistestvér születésének elfogadása mentén érzett szorongás jelentkezik ebben a formában, ugyanakkor más oka is lehet, például egy olyan élethelyzet, ami nagy életmódbeli változással függ össze. Ilyen az iskola megkezdése, vagy a szülők válása is.


bilizés


Összességében tehát előfordulhat, hogy már szobatiszta gyermek újra rendszeresen bepisil, vagy bekakil. Ez egy jelzés a gyermek részéről, hogy valami nincs rendben, nem tud az elvárásoknak megfelelni, nem tudja a környezete szabályait követni. Ilyenkor feltétlenül szakemberhez kell fordulni.

Gyakoribb jelenség a széklet visszatartása, akár 5-6 napon keresztül is. A székrekedés a felnőttekkel való kapcsolat zavarára utal. Gyakran a tiltakozást fejezi ki a felnőttek viselkedésével kapcsolatosan.

Erőszakkal a szobatisztaság problémáját nem lehet megoldani. Szidással, megszégyenítéssel, büntetéssel nem lehet megszüntetni a tüneteket és az okokat sem. Nem érdemes várni arra, hogy majd kinövi, mert kicsi korban könnyebben lehet befolyásolni az erre utaló viselkedést.

Dr. Süli Ágota szerint a leghatékonyabb az anyával folytatott szülői konzultáció, hiszen ő az, aki a leghatékonyabban képes segíteni gyermekének. Szakemberhez fordulni gyakran még mindig nem könnyű, de a szakember tapasztalatai alapján az édesanyák nagy sikernek érzik, amikor egy-egy konzultációt követően átélik a közös fejlődést kisgyermekükkel azáltal, hogy megértik a probléma gyökerét.


Figyeld a Babamama.hu-t, illetve Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó csoportjához ha nem szeretnél lemaradni bejegyzéseinkről! 

Hozzászólások

Milyen gyakran kell pelenkát cserélni a kánikulában?

Milyen gyakran kell pelenkát cserélni a kánikulában?

Kánikulában még a legszellősebb ruhában is izzadunk, és legyen bármennyire is hiper-szuper légáteresztő a pelenka, bizony nagyon is befülledhet benne a kicsi popsija.

16 milliós műalkotást tett tönkre a 3 éves kislány

16 milliós műalkotást tett tönkre a 3 éves kislány

A kislány kinyúlt a műalkotásért a babakocsiból, de lelökte a földre.

Így kezeld a melegkiütést!

Így kezeld a melegkiütést!

A melegkiütést az eltömődött pórusok okozzák

Nyári hasmenés? Nézd meg, mikor kell komolyan venni!

Nyári hasmenés? Nézd meg, mikor kell komolyan venni!

Könnyen kiszáradáshoz vezethet

Szopja az ujját, rágja a körmét a gyerek? Legalább nem lesz allergiás!

Szopja az ujját, rágja a körmét a gyerek? Legalább nem lesz allergiás!

Az ujjukat szopó vagy körmüket rágó gyerekek kevésbé hajlamosak az allergiára.

A nagy háttérzajban nem tudják megtanulni a kicsik a szavakat

A nagy háttérzajban nem tudják megtanulni a kicsik a szavakat

Nem hallja pontosan a hangokat, nem tudja hozzákötni őket a jelentéshez.

Egy hely, amit minden kisgyerek imád, és még hasznos is!

Egy hely, amit minden kisgyerek imád, és még hasznos is!

Ide mindenképp vidd el a gyereked!

Legalább 3000 gyereknek nem jutott hely a bölcsődékben

Legalább 3000 gyereknek nem jutott hely a bölcsődékben

A gyed extra azt teszi lehetővé a kisgyereket vállaló anyáknak, hogy akár már fél évvel a gyermek születése után visszamehessenek dolgozni úgy, hogy közben nem esnek el a gyermekgondozási támogatástól. Ehhez viszont kulcsfontosságú, hogy legyenek elérhető bölcsődei helyek, hiszen ha anya és apa is d

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

A kis fogacskák sajnos nem bújnak elő könnyedén. A legtöbb baba komolyan megszenvedi a fogzást.

Nitrittel mérgezte meg az óvodásokat a kínai óvónő

Nitrittel mérgezte meg az óvodásokat a kínai óvónő

A mérgezéses tünetekkel kezelt gyerekek mind egy csoportba jártak.