Hogyan szoktassuk szobatisztaságra a babát?

Szabó Eszter | 2017.02.14

A kisgyermek szobatisztaságra nevelése többnyire a második harmadik életévben történik meg. Ez az időszak a fontos szokások, az evés, öltözködés, tisztálkodás elsajátításának időszaka, vagyis a társadalmi elvárásokhoz való alkalmazkodás fontos lépcsőfoka. A viselkedés terén is nagy változások lépnek fel, a környezettel való interakciók megtanítása, bátorítása történik ekkor. Arra tanítjuk gyermekeinket, hogy köszönj a néninek, a bácsinak, vagy „köszönd meg szépen, ha valamit kapsz”. – magyarázza Dr. Süli Ágota, a Versys Clinics Humán Reprodukciós felnőtt-, és gyermek pszichoterapeutája.


A szakember szerint a társadalmi civilizáció elvárása a saját testi funkció szabályozása. A kisgyermeknek meg kell tanulnia, hogy bizonyos határokon belül hogyan tudja visszatartani, késleltetni a vizeletét székletét. Erre a tanulási folyamatra alkalmas időszak a nyár, amikor szabadon pelenka nélkül lehet hagyni a gyermeket, és saját tapasztalatot tud szerezni az érzékszervei segítségével az ürítés folyamatáról. A szobatisztaság kialakulásához a megfelelő visszajelzés is szükséges a szülők részéről. Biztatni kell dicsérő szavakkal, de meg kell várni azt az időt, amikor a gyermek érett erre a feladatra.

Ha nagyon korán szigorú tréninggel szoktatják bilire a gyermeket, akkor a feltételes reflexek mentén megtanítható a szobatisztaság, de ez a későbbiekben pszichés zavarokat okozhat, hiszen a fejlődési érési folyamat még nem indokolja ezt a működést. A gyermekek 4-5 évesnél idősebb korában jelentkező rendszeres éjszakai ágybavizelése zömében pszichés problémákkal függ össze. Sokszor a kistestvér születésének elfogadása mentén érzett szorongás jelentkezik ebben a formában, ugyanakkor más oka is lehet, például egy olyan élethelyzet, ami nagy életmódbeli változással függ össze. Ilyen az iskola megkezdése, vagy a szülők válása is.


bilizés


Összességében tehát előfordulhat, hogy már szobatiszta gyermek újra rendszeresen bepisil, vagy bekakil. Ez egy jelzés a gyermek részéről, hogy valami nincs rendben, nem tud az elvárásoknak megfelelni, nem tudja a környezete szabályait követni. Ilyenkor feltétlenül szakemberhez kell fordulni.

Gyakoribb jelenség a széklet visszatartása, akár 5-6 napon keresztül is. A székrekedés a felnőttekkel való kapcsolat zavarára utal. Gyakran a tiltakozást fejezi ki a felnőttek viselkedésével kapcsolatosan.

Erőszakkal a szobatisztaság problémáját nem lehet megoldani. Szidással, megszégyenítéssel, büntetéssel nem lehet megszüntetni a tüneteket és az okokat sem. Nem érdemes várni arra, hogy majd kinövi, mert kicsi korban könnyebben lehet befolyásolni az erre utaló viselkedést.

Dr. Süli Ágota szerint a leghatékonyabb az anyával folytatott szülői konzultáció, hiszen ő az, aki a leghatékonyabban képes segíteni gyermekének. Szakemberhez fordulni gyakran még mindig nem könnyű, de a szakember tapasztalatai alapján az édesanyák nagy sikernek érzik, amikor egy-egy konzultációt követően átélik a közös fejlődést kisgyermekükkel azáltal, hogy megértik a probléma gyökerét.


Figyeld a Babamama.hu-t, illetve Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó csoportjához ha nem szeretnél lemaradni bejegyzéseinkről! 

Hozzászólások

Egy kisgyermek bárhol képes elaludni, amit bizonyít ez a 20 vidám kép is!

Egy kisgyermek bárhol képes elaludni, amit bizonyít ez a 20 vidám kép is!

Minden szülő tudja, hogy a gyerekek bárhol képesek elaludni. Nekik mindegy, hogy bevásárolunk, vagy éppen a repülőre várunk, és az is előfordulhat, hogy a kutya fekhelyén nyomja el az álom...

Milyen az én nagyszülőm?  Cuki és őszinte válaszok a kicsiktől…

Milyen az én nagyszülőm? Cuki és őszinte válaszok a kicsiktől…

A gyerekek másként látják a világot, nem bonyolítják túl a dolgokat, azt mondják, amit éppen éreznek. Gyerekeket kérdeztek, hogy milyennek látja a nagyszüleit. Íme a válaszok:

A vicces babavideók tárháza kifogyhatatlan!

A vicces babavideók tárháza kifogyhatatlan!

Ezek is tetszeni fognak!

A parlamentben szoptatott a képviselőnő

A parlamentben szoptatott a képviselőnő

Ilyen még nem volt!

Egy hely, ahol parancsra pisilnek a gyerekek

Egy hely, ahol parancsra pisilnek a gyerekek

Egészen kicsi korukban alakítják ki náluk ezt a reflexet.

Három jóhiszemű szülői tévedés, ami miatt allergiás lehet a gyereked!

Három jóhiszemű szülői tévedés, ami miatt allergiás lehet a gyereked!

Sok szülő a legjobb szándékkal adja gyermekének. Nem is gondol arra, mekkora kárt okozhat!

Mikortól adhatsz epret a kicsinek?

Mikortól adhatsz epret a kicsinek?

Bármennyire csábító, jobb, ha betartod a szabályt!

A gyerekrajzok színei egy csomó dolgot elárulnak a figyelmes szülőnek

A gyerekrajzok színei egy csomó dolgot elárulnak a figyelmes szülőnek

Soha nem véletlen, hogy valaki miért épp az adott színhez vonzódik, vagy miért pont azt a színt választja. Ez egy gyereknél is igaz! Figyelj rá oda!

A japán gyerekek soha nem hisztiznek. Az okát is megtudtuk!

A japán gyerekek soha nem hisztiznek. Az okát is megtudtuk!

Nem kiabálnak velük, és nem büntetik őket, mégis fegyelmezettek.

7 hasznos tipp védőoltás esetére

7 hasznos tipp védőoltás esetére

Mi a jobb: a figyelemelterelés vagy a nyugtatgatás?