Legalább 3000 gyereknek nem jutott hely a bölcsődékben

Vastag Anikó | 2019.04.16

Orbán Viktor miniszterelnök a februári évértékelője részeként jelentette be a hétpontos családvédelmi akciótervet. Ebben olyan pontok szerepeltek, mint a tízmillió forintos gyerekvállalási hitel, az autóvásárlási támogatás vagy a CSOK kiterjesztése.

Orbán ekkor tett ígéretet arra is, hogy 2022-re teljes lesz a bölcsődei ellátás. Ehhez 21 ezer új férőhelyet terveznek létrehozni 3 év alatt, összesen 70 ezer bölcsődei férőhellyel számolnak.

Novák Katalin családügyi államtitkár ezen kívül azt is többször leszögezte, hogy ebből 2020-ra már 60 ezer bölcsődei férőhely meglesz. Igaz, az államtitkár 2016-ban még 2018-ra ígérte a 60 ezer férőhelyet, de ezt most elütötte azzal, hogy nem, mindig is 2020-ról volt szó.


Akormánynak akkor sem lesz könnyű dolga, a KSH múlt héten megjelent 2018-as adatai szerint az országban tavaly mindössze 47 169 bölcsődei férőhely volt. Ez pedig csak 694 hellyel több, mint 2017-ben.

A gyed extra azt teszi lehetővé a kisgyereket vállaló anyáknak, hogy akár már fél évvel a gyermek születése után visszamehessenek dolgozni úgy, hogy közben nem esnek el a gyermekgondozási támogatástól. Ezt ösztönzőnek szánták a nők számára, hogy bátrabban vállaljanak gyereket, hiszen így nem feltétlenül esnek ki olyan hosszú időre a munkaerőpiacról. Sőt, a gyedet és a gyed extrát akár az apák is igénybe vehetik.
Ehhez viszont kulcsfontosságú, hogy legyenek elérhető bölcsődei helyek, hiszen ha anya és apa is dolgozik, akkor hol a gyerek?

A KSH adatain jól látszik, hogy úgy emelkedik a bölcsődébe adott 3 éven aluli gyermekek aránya, ahogy a gyermeket nevelő 15-49 éves nők foglalkoztatási rátája. Azaz ahhoz, hogy minél több nő tudjon minél előbb visszamenni dolgozni, szükség van a bölcsődei férőhelyekre.

A kisgyerekek gondozásának nagy részét még mindig az anyák oldják meg otthon. Emiatt van az, hogy 2018-ban 281 ezer 3 éven aluli gyerekből mindössze 44 577 járt valamilyen típusú bölcsődébe (közülük ráadásul nem is mindenki 3 éven aluli, sokan már betöltötték a harmadik életévüket). Papíron tavaly majd 2600-zal több férőhely volt elérhető, mint ahányan ténylegesen bölcsődébe jártak.

Mégis, férőhely hiányában elutasítottak 3698 gyereket. Ez abból fakad, hogy nagy területi egyenlőtlenségek van a férőhelyek megoszlásában.

Jelenleg Magyarországon négyféle bölcsőde-típus működik:

  • a klasszikus intézményi bölcsőde,
  • a mini bölcsőde,
  • a családi bölcsőde
  • és a munkahelyi bölcsőde.
Utóbbit a munkáltató üzemelteti a munkavállalói számára. A mini bölcsőde ugyanúgy egy intézményi ellátás, mint a klasszikus bölcsőde, csak kisebb csoportlétszámmal működik, kevesebb szakemberrel, jellemzően kisebb településeken, akár egy óvoda mellett. A családi bölcsőde nem intézmény, hanem egy akár otthon végezhető szolgáltatás, amelynek keretében 5-7 gyereket gondozhatnak.


A tavalyi jelentésében a KSH még úgy fogalmazott, hogy 2017-ben 2610 olyan település volt Magyarországon, ahol összesen több mint 70 ezer gyermek számára nem volt helyben elérhető a napközbeni ellátás. Azóta annyi változott, hogy 46 településen lett valamiféle bölcsődei ellátás.

A 2014–2020-as fejlesztési időszakban elvileg 110 milliárd forint áll rendelkezésre bölcsőde- és óvodafejlesztésre, a minibölcsődék kialakítására pedig 656,1 millió forint. Rétvári tavaly nyáron azt közölte, hogy 2018 májusáig 4 823 új bölcsődei férőhely, 10 901 fejlesztett bölcsődei férőhely, 3 641 új óvodai férőhely, valamint 58 627 fejlesztett óvodai férőhely létrehozásáról született támogatási döntés ebből a pénzből. További támogatási kérelmek elbírálása folyamatban van, a projektek megvalósítására pedig 24 hónap áll rendelkezésre, így Rétvári szerint a bölcsődefejlesztések 2020. december 31-ig fokozatosan készülnek el. Novák Katalin februárban arról beszélt az M1-en, hogy ötvenezerre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma Magyarországon. Forrás
Címkék: helyhiány, bölcsőde

Hozzászólások

A nagy háttérzajban nem tudják megtanulni a kicsik a szavakat

A nagy háttérzajban nem tudják megtanulni a kicsik a szavakat

Nem hallja pontosan a hangokat, nem tudja hozzákötni őket a jelentéshez.

Egy hely, amit minden kisgyerek imád, és még hasznos is!

Egy hely, amit minden kisgyerek imád, és még hasznos is!

Ide mindenképp vidd el a gyereked!

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

A kis fogacskák sajnos nem bújnak elő könnyedén. A legtöbb baba komolyan megszenvedi a fogzást.

Nitrittel mérgezte meg az óvodásokat a kínai óvónő

Nitrittel mérgezte meg az óvodásokat a kínai óvónő

A mérgezéses tünetekkel kezelt gyerekek mind egy csoportba jártak.

Tudástár szülőknek: erre kell megtanítani a gyerekedet 5 éves koráig

Tudástár szülőknek: erre kell megtanítani a gyerekedet 5 éves koráig

Most ne a cipőfűzés, fogmosás, köszönés tanítására gondolj: az érzelmi nevelés legalább olyan fontos, mint a testi.

Óriási botrányt okozott ez a cuki fotó! Neked mi a véleményed?

Óriási botrányt okozott ez a cuki fotó! Neked mi a véleményed?

Alighanem ártatlan, mindenkit megmosolyogtató posztnak szánták, sokakban azonban komoly ellenérzéseket váltott ki az a kép, amit a Medical Shots Twitter-oldala osztott meg, és amin egy kislány és egy kisfiú látható.

Mennyi édességet kaphat a gyerek?

Mennyi édességet kaphat a gyerek?

Egy hazai felmérés szerint a kisgyermekek 70 százaléka naponta legalább két alkalommal kap valamilyen cukrozott élelmiszert.

Ilyen az, amikor apa vigyáz a gyerekre

Ilyen az, amikor apa vigyáz a gyerekre

Több mint vicces!

Itt az új netes kihívás: dobj sajtot a baba arcába

Itt az új netes kihívás: dobj sajtot a baba arcába

A sajt kihívás lényege, hogy a kisgyerekes szülők ahelyett, hogy azt mondanák, „csíííz” (vagyis sajt), konkrétan egy sajtszeletet vágnak gyanútlan gyermekeik arcába.

Hamarosan visszatér Süsü! Az biztos már, hogy lesz egy kis Süsükéje is!

Hamarosan visszatér Süsü! Az biztos már, hogy lesz egy kis Süsükéje is!

Új részek készülnek a legendás meséből.