Hordozás és szoptatás

Admin | 2017.03.27

Ma már egyértelmű, hogy a baba igénye szerinti szoptatás a biológiai norma. Ha ettől eltérünk, az gondot okozhat a folyamatban: a baba nyugtalan lesz, a tej mennyisége csökkenhet. Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy a szoptatásnak nem csak tápláló funkcióját feltételezzük, hanem tisztában vagyunk vele, hogy nyugtató, altató hatása is van, valamint, hogy a baba a szopási igényét nem csak akkor szeretné kielégíteni, amikor éhes. A csecsemő bármikor szophat, amikor jelzi igényét, akkor is, ha az előző szoptatás tíz perce ért véget, de akkor is, ha két órája. Nincs klasszikus napirend, a család ráhangolódik a baba igényeire, a szülők egyúttal felismerik a babájuk sajátos „működési módját”, például azt, hogy szinte minden nap késő délelőtt alszik egy nagyobbat, estefelé pedig gyakrabban szopik, mint napközben.


Bőr a bőrhöz


Szoros az összefüggés a szoptatás és az anya-baba életmód között. Műszerekkel is jól kimutatható, hogy a bőrkontaktusban lévő újszülött jobb állapotban van, mint kiságyban tartott társai. Rendeződik a vércukor-szintje, több oxigént vesz fel, állandósul a testhőmérséklete, egyenletes a légzése, és nyugodtabban alszik. Ami talán a szoptatást tekintve a legfontosabb: a bőrkontaktusban tartott „kenguru” baba jobban felveszi a fonalat, gyakrabban keresi a mellet, nem vonul vissza magányába, ahogy a kiságyban tartott babák gyakran megteszik. A gyakori szoptatás pedig szaporítja a tejet, és alapvetően elmondhatjuk róla, hogy ez a baba élettani szükséglete. 

Minden a helyére kerül


A szülők gyakran panaszkodnak arra, hogy nehezen megy a böfiztetés. Ilyenkor mindig elmondom nekik, hogy az evolució korábbi szakaszában a babák élete valójában egész napos böfiztetés volt, hiszen az anya folyamatosan a testén tartotta a picit, mégpedig függőlegesen: vagy a csípőjére ültetve, vagy hordozóeszközben a derekán, vagy a hátán tartva. A böfiztetést tehát nem kell elkülöníteni a mindennapi élet többi eseményétől: ha a testünkön tartjuk a babát közel függőlegesen, akkor böfiztetünk – legyen ez az alkalom akár egy közös pihenés a fotelben, vagy éppen hordozókendős takarítás vagy séta. A gyomor formája is indokolja ezt a testhelyzetet. Gyomrunk valójában egy kettős görbületet mutató zsákocska, melynek kanyarjaiban meg tud rekedni a levegő. Ha a babát szoptatás után letesszük, fájhat a hasa, mert a buborékok egy nagy gömbbé összeállva nyomják belülről. Ha hordozzuk, a járás bilegtető mozgása és a függőleges testhelyzet segít megszabadulni a buborékoktól, ezzel együtt a meleg, amely a pocakot körülveszi, lazító, fájdalomcsillapító hatású.

Bukás ellenA bukós, vagy igazából refluxos baba is jól jár a hordozással. Számukra a leginkább megfelelő, ha sokszor esznek keveset, illetve az, hogy hamar kiböfizzék a lenyelt levegőt. Ha a baba kendőben „lakik”, és akkor jut mellhez, amikor csak szeretne, akkor nem fogja degeszre tömni a pocakját, és visszabukni az elfogyasztott tej jó részét, hanem gyakran szopik, kis mennyiséget. Az ilyen problémával küzdő babánál jó, ha az édesanya megtanulja úgy felkötni a kendőt, hogy a baba hordozás közben is könnyedén tudjon szopizni.

Forrás: www.liliputi.huAmennyiben érdekel a téma, olvasd el további cikkeinket is!Mi az a kolosztrum?!

Az éltető anyatej

Nyilvános szoptatás

Hazánkban a kismamák 95 százaléka szeretne szoptatni

Szoptatás hordozóban, szoptatás bárhol

Ne legyenek elvárásaid: az igény szerinti szoptatás

Az igény szerinti szoptatásrólNem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről? Figyeld a Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó csoportjához! Újabban a Google+ oldalon is megtalálsz már bennünket!

Címkék:

Hozzászólások

Minden hetedik gyerek túl alacsony súllyal születik

Minden hetedik gyerek túl alacsony súllyal születik

Évente 2,5 millió újszülött hal meg, a tanulmány szerint 80 százalékuk alacsony testsúllyal jön világra.

Az a baba is anyatejhez juthat, akit nem tud szoptatni az édesanyja

Az a baba is anyatejhez juthat, akit nem tud szoptatni az édesanyja

Sajnos előfordul, hogy az anyuka saját maga, szoptatással nem tudja a szükséges anyatej mennyiséget biztosítani a kisbabája számára. De nem kell kétségbeesni!

Ilyen volt először négyen lenni otthon

Ilyen volt először négyen lenni otthon

A kórházból hazatérő Lilu meghatódott azon, ami otthon várta

Egy egyszerű altatási módszer, amihez csak egy hosszú törölközőre van szükség

Egy egyszerű altatási módszer, amihez csak egy hosszú törölközőre van szükség

Olyan kényelmes pozícióban tartja a gyereket, ami a hosszú alvást biztosíthatja.

Megszületett Lilu második gyereke

Megszületett Lilu második gyereke

Kisfia lett a népszerű műsorvezetőnek.

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Testünket a természet a szoptatásra alakította ki, de jó lenne, ha valaki megosztaná az összes alapvető tudnivalót, például, hogy mennyi ideig kell tartania egy etetésnek, mikor kell segítséget kérni, hogy ne legyen az egész annyira félelmetes.

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lakossági felhívást adott ki a további bajok elkerülése érdekében.

51 évesen szült három gyereket

51 évesen szült három gyereket

Sokak szerint ez felelőtlenség.

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Egy kétgyerekes anya trükkje, aki szerint minden babánál beválik a módszer, aminek hatására 7 hetes korára mindkét babája 8 órát aludt éjjelente egyhuzamban.

Meglepő tények a kisbabákról

Meglepő tények a kisbabákról

Tudtad, hogy az újszülöttek nem tudnak könnyezni, vagy hogy egy újszülöttnek még 300 csontja van, de egy felnőttnek már csak 206? Vajon hova tűnhet 100 csont?