Meglepő tények a kisbabákról

Léna | 2019.03.25
Elbűvölőnek születnek – nem ok nélkül!
Amikor az újszülött világra jön, a pupillája azonnal kitágul. A szülők tudattalanja azonnal fogja az üzenetet: a baba szeretetre méltónak talál minket, és ezt az érzést ösztönösen és azonnal viszonozzuk is. A természet ezen kis trükkje segít abban, hogy kialakuljon a szülők és gyermekek közötti kötődés.
 
Felismeri az édesanyja tejének ízét!
Az újszülött minden érzékszerve közül a szaglás a legfejlettebb. A kisbabák már kéthetes korukban tévedhetetlenül felismerik anyjuk anyatejét, és előnyben részesítik minden más élelmiszerrel szemben, beleértve más anyák tejét is.
 
Nem tud könnyezni
Teljesen változó, hogy egy újszülött mennyi időt tölt sírással az első hónapokban. A spektrum nagyon széles, napi 48 perctől a 243-ig minden előfordul, de a napi átlag két óra. Ám a nagy bömbölés nem jár könnytócsákkal az első két hónapban, csak utána érik meg erre a csecsemő idegrendszere.
 
Hatalmasra nő
Az újszülött az első évben megháromszorozza a testsúlyát. Ez olyan gyors növekedést jelent, hogy ha ebben az ütemben gyarapodna tovább, tízévesen akkora lenne, mint két óriáscet.
 
Nincs térdkalácsuk
Amikor egy újszülött világra jön, 300 csont van a szervezetében – ám egy felnőttnek csak 206. Hogy hová tűnnek a csontok? Általában egyszerűen összeolvadnak egymással, ennek a legjobb példája a koponyacsont, ami több darabból áll, hogy könnyebben világra tudjon jönni a gyerek, ám egy-másfél éves korra összeforr. A felnőtteknek azonban van egy plusz csontjuk, méghozzá a térdkalács, ami nincs meg az újszülöttek lábában. Nekik még csak különböző porcok vannak ezen a helyen, és csak hat hónapos korra csontosodnak meg.
 
Látja, amit kell
Az első három hónapban csak a 22 centinél közelebbi dolgokat látja tisztán, de ez pont elegendő számára, hogy meglássa az anyja arcát, ha az a karjaiban tartja. Ez azt jelenti, hogy a baba szoptatás közben jól meg tud figyelni, és szerelmes tekintettel tud rád nézni. De csak rád. Hat hónapos kora után már eléggé megszeretted ahhoz, hogy elviseld, ha másra is kacsint, így akkorra már olyan jó a látása, mint a tiéd.
 
Színes a világa
Közkeletű tévedés azt feltételezni, hogy a baba csak fekete-fehérben lát. Ez nem igaz, de tény, hogy nagyon kedveli az erősen kontrasztos tárgyakat, és a fekete-fehér egy jó színösszeállítás. Két hónapos korában azonban már elég sok színt meg tud különböztetni egymástól, először a vöröset tanulja meg, aztán a narancsot, a zöldet, a sárgát, és utolsónak a kéket.
 
Segít magán, ha fázik
A csecsemő még nem tudja hatékonyan szabályozni saját hőmérsékletét, de van azért néhány trükk a tarsolyában, ami segíti, hogy kényelmesebben érezze magát. Ha úgy érzi, hogy hideg van, akkor összegömbölyödik, mint egy kiscica, hogy minél kevesebb hőt adjon le. Ha viszont melege van, akkor kiterül, még a keze és lába ujjait is szétnyitja, mintha csak napozna.
  
Nagyon érzékeny a hanghordozásra
Csak nemrégiben fedezték fel, hogy a csecsemők folyamatosan figyelik az anyjuk hanghordozását, és nagyon jól fel tudják ismerni, hogy milyen hangulatot sugároz. Az arckifejezés ehhez képest csak másodlagos jelentőségű. Ha például az anya mosolyog a gyerekre, de közben riadt a hangja, akkor a baba nyugtalan lesz. Ám ha nyugodtan beszél, akkor bármilyen szomorú az arckifejezése,  a gyerek nem zaklatja fel magát.
 
Bizony, az újszülött is álmodik
Senki nem tudja megmondani, hogy az újszülött miről álmodik abban a napi 15 órában, amit alvással tölt, hiszen nem tudja elmesélni, de ma már senki nem vonja kétségbe, hogy bizony alvás közben nagyon is jár az agyuk. Alvás alatt kétszer annyi időt töltenek REM szakaszban, mint egy átlagos felnőtt. A REM fázis alatt acetilkolin szabadul fel a szervezetben, ami átállítja az emberek agyát álom üzemmódba. Az újszülötteknél ez a folyamat, úgy tűnik, sokkal gyorsabb, mint később.
Címkék:

Hozzászólások

Megszületett Lilu második gyereke

Megszületett Lilu második gyereke

Kisfia lett a népszerű műsorvezetőnek.

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Testünket a természet a szoptatásra alakította ki, de jó lenne, ha valaki megosztaná az összes alapvető tudnivalót, például, hogy mennyi ideig kell tartania egy etetésnek, mikor kell segítséget kérni, hogy ne legyen az egész annyira félelmetes.

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lakossági felhívást adott ki a további bajok elkerülése érdekében.

51 évesen szült három gyereket

51 évesen szült három gyereket

Sokak szerint ez felelőtlenség.

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Egy kétgyerekes anya trükkje, aki szerint minden babánál beválik a módszer, aminek hatására 7 hetes korára mindkét babája 8 órát aludt éjjelente egyhuzamban.

Mellette aludt a babája a kórházban: mire felébredt, tragédia történt

Mellette aludt a babája a kórházban: mire felébredt, tragédia történt

„Az elsőszülött, és egyetlen fiam volt. Azért osztom meg ezt a történetet, hogy többet mással ne történhessen meg, aki olvassa. Ami velünk történt, könnyedén megelőzhető lett volna!”

Mit látnak a babák a világból?

Mit látnak a babák a világból?

Tévhit, hogy az újszülött csak a 20-30 centiméterre lévő tárgyakat látja, és ugyancsak tévhit, hogy bármit is képes élesen látni

A legkisebb súllyal született baba elhagyhatta a kórházat

A legkisebb súllyal született baba elhagyhatta a kórházat

Akkora volt, mint egy grapefruit, és nem volt 30 deka!

12 napos babának kellett kihúzni a fogát

12 napos babának kellett kihúzni a fogát

A fogorvos is csak nézett!

Létezik, hogy alacsony az anyatej tápértéke?

Létezik, hogy alacsony az anyatej tápértéke?

Egy rendre visszatérő kérdés, mely a kismamák jelentős többségét foglalkoztatja.