Az Environmental Working Group kutatói évente elkészítik a listát, amin azok a zöldségek és gyümölcsök találhatóak, amik a leginkább veszélyesek a növényvédő szerek és egyéb káros anyagok miatt.
Érdekesség, hogy a 2018-as "piszkos 12" listáján nem szerepelt a kelkáposzta, idén viszont a harmadak helyet szerezte meg. A legkoszosabb gyümölcs azért lett az eper, mert mosással sem mindig jönnek le róla a vegyszerek, és rajta marad meg a legtöbb gyomirtó.
A spenót pedig főképp a permethrin, egy, az agyat is károsító növényvédőszer miatt veszélyes. Az alma viszont, ami évekig listavezető volt, az 5. helyre csúszott, mert lényegesen kevesebb növényvédőt találtak rajta a kutatók, mint az előző években.
Azt fontos tudnod, hogy az egészségügyi határértéket egyik sem éri el, vagyis aggodalomra semmi okod, viszont érdemes tisztában lenni az adatokkal - mert a következő ételekben több vegyszer fordulhat elő, mint a többi zöldségben és gyümölcsben. Ezt egy kisgyerekes szülőnek különösen jó tudni!
1. Eper
2. Spenót
3. Kelkáposzta
4. Nektarin
5. Alma
6. Szőlő
7. Barack
8. Cseresznye
9. Körte
10. Paradicsom
11. Zeller
12. Krumpli
Hozzászólások