A „napfényvitamin” hiánya hozzájárul az influenza terjedéséhez, de még a téli depressziónkhoz is. A D-vitamin-hiány az egyik legkomolyabb népegészségügyi probléma ma Magyarországon, ezért orvosok indítanak kampányt a lakosság felvilágosításáért.
Egyre többet tudunk arról, milyen fontos vitaminokat, ásványi anyagokat kell pótolnunk télen, hogy februárra ne merüljön ki teljesen a szervezetünk. Felmérések igazolják, hogy ma már a gyerekek többsége elegendő fehérjéhez jut, rendszeresen szed C-vitamint, és egyre többen figyelnek a vashiány pótlására is. Ezzel szemben még a kutatások is csak most kezdik felismerni, milyen drámai a magyar lakosság D-vitamin hiánya a téli hónapokban, különösen a kisgyermekeknél, és ennek milyen súlyos, és kiterjedt következményei lehetnek.
A „napfényvitamin“ hatása az egyik legösszetettebb az emberi szervezetben. Nem csak a csontok egészséges fejlődésében játszik alapvető szerepet, de a szervezet védekezőképességében és az idegrendszer fejlődésében is. Hiánya bizonyítottan növeli a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség, de számtalan más súlyos, daganatos betegség kockázatát is. A gyermekeknél a pótlás azért is különösen fontos, mert a D-vitamin az egészséges sejtfejlődéshez is elengedhetetlen.
A kiterjedt hatás nem is olyan meglepő, ha számításba vesszük, hogy a napfény az élet alapfeltétele, a napfény hatására az emberi szervezetben termelődő „D-vitaminnak” nevezett anyag pedig valójában nem is egy egyszerű vitamin, hanem egy hormon „előanyaga”, amely más hormonokra, illetve a szervezet legalább harminc sejttípusára hat közvetlenül. Így különösen drámai, hogy a magyarok télen a szükségesnek tartott D-vitamin alig 2-4 százalékához jutnak hozzá. Így februárra a lakosság legalább kétharmada vitaminhiányos lesz, megágyazva ezzel a vírusok terjedésének, sőt, a téli depressziónak is.
Már tavaly 14 orvosi szervezet fogott össze azért, hogy az orvosi szakmán belül felhívják a figyelmet a D-vitamin-pótlás fontosságára. A Magyar Prevenciós Orvos Társaság most azért indít kampányt, hogy a lakosság figyelmét is felhívják a D-vitamin pótlására.
Dr. Takács István, a társaság elnöke elmondta: ezen az éghajlaton ősztől tavaszig a napfény eleve nem képes elegendő D-vitaminhoz juttatni a szervezetet, a D-vitaminban gazdag ételek – például bizonyos tengeri halfajták – fogyasztása pedig Magyarországon a nullához közelít. Tény ugyanakkor az is, hogy a tőlünk délebbre lévő országok lakosságának is legalább 60 százaléka érintett a problémában, a modern életmód miatt. A D-vitamin-hiány tehát globálisan egészségügyi probléma, Magyarországon pedig különösen az.
Az egészséges D-vitaminszint télen a vitamin mesterséges pótlása nélkül gyakorlatilag elérhetetlen. Sok D-vitamint tartalmaz a tojás sárgája, ám ebből is minden nap legalább 16-18 darabot kellene megenni az elégséges D-vitamin-bevitelhez. A sokak által fontos D-vitaminforrásnak tartott tehéntejben pedig elhanyagolható mennyiség van ahhoz képest, amire a szervezetünknek szüksége lenne télen...
A tavaly létrejött D-vitamin konszenzus, amelyet akkor 14 orvos társaság is aláírt, arra a végső megállapításra jutott, hogy a magyarok halandóságát 7-10 százalékkal, átlagéletkorát 2-3 évvel javíthatná a D-vitamin szint jelentős emelése.
A témával kapcsolatban ajánljuk kismamáink figyelmébe következő írásainkat:
Terhesvitaminok
Táplálékkiegészítők várandósság alatt
Kismamák kiegyensúlyozott étrendje
Forrás: Győri Krisztina
Hozzászólások