Mikor kezdjük el fogmosást? Hogyan? Mivel?

Léna | 2019.03.13

Egy 2-3 éves gyereknek 20 tejfoga van, de már az első kibújt fogacskákat érdemes tisztogatni. Ekkor még nem a fogkefe a legalkalmasabb eszköz erre, ezért használjunk inkább egy gézlapot, amit az ujjunkra tekerve simíthatjuk körbe a kis fogak felszínét. Ilyenkor még fogkrém és szájöblítő sem szükséges, emellett a különböző szerekkel átitatott tisztítókendőket is kerüljük.

Amikor már nagyobb a gyerek, elkezdheti használni a fogkefét. A szülő felelőssége, hogy a kicsi hozzászokjon a rendszeres fogmosáshoz. 6-8 évesen már van olyan ügyes, hogy egyedül is meg tudja tisztítani a fogait. Persze ehhez szükséges, hogy megtanítsuk neki a megfelelő technikát, hiszen - tudományos szempontból megközelítve - több mint tízféleképpen moshatjuk meg a fogunkat. Ehhez bátran kérjünk szakmai segítséget a fogorvostól vagy dentálhigiénikustól. A fogmosás végén azért leellenőrizhetjük az eredményt, és besegíthetünk, ha kimaradt egy-egy felszín.

A fluorid a fogak szempontjából nagyon fontos nyomelem, főként a szájüregben fejti ki hatását. A gyomor- és bélrendszeren keresztül a táplálékkal felvett fluorid hatása a fogakra másodlagos. Helyi hatásának köszönhetően a fogakat ellenállóbbá teszi a külső behatásokkal, szuvasodással szemben. Mindenképpen javasolt a fluoridos fogkrémek használata, már gyermekeknek is, de amíg a kisebbek lenyelik a fogkrémet, alacsonyabb fluoridtartalmú pasztát vásároljunk. Ha már megtanulták kiköpni a fogpasztát, nyugodtan váltsunk magasabb fluoridtartalmúra.

Kis korban a legfontosabb a fogkefe fejének a mérete, hiszen a kisgyerek szája kicsi, így csak kis fejű fogkefével lehet a szájüregben mindenhova elérni. A megfelelő technikát alkalmazva mindegy, hogy elektromos vagy kézi fogkefét használunk: mindkettővel maradéktalanul meg lehet tisztítani a fogakat, ha helyesen alkalmazzuk.
Címkék:

Hozzászólások

Gyakorlatok a könnyebb szülésért

Gyakorlatok a könnyebb szülésért

A fájdalommentes, könnyebb szülésérdekében ajánlott megtenni, amit tudunk. Mivel előre nem lehet megmondani, hogyan fog lezajlani, lesz-e komplikáció a baba világra hozása közben, így a szülést megkönnyítő gyakorlatok valóban hasznossá válnak a nagy pillanatban.

Mit tegyünk a tejfog baleseteknél?

Mit tegyünk a tejfog baleseteknél?

Bár ezek a sérülések ritkán súlyosak, a szülők számára mégis ijesztőek.

A növekedési fájdalom  éjszaka kínozza a gyerekeket!

A növekedési fájdalom éjszaka kínozza a gyerekeket!

A növekedési fájdalom általában mindkét lábban egyszerre jelentkezik, leggyakrabban a sípcsont melletti vagy vádliizmoknál és a térdhajlatban, de érintheti a comb izmait is.

Az a baj, hogy fogalmunk sincs, hogyan működik a gyerek

Az a baj, hogy fogalmunk sincs, hogyan működik a gyerek

A legtöbb felnőtt számára komoly gondot okoz a gyermeki látószög megértése, figyelembevétele,

Mit tegyünk, ha méh vagy darázs csípi meg a kicsit?

Mit tegyünk, ha méh vagy darázs csípi meg a kicsit?

Lassan itt a tavasz, és ezzel együtt a méhek és darazsak is. Mit tegyünk, ha a kicsit megcsípik?

A gyereknevelés tíz alapelve egy kétgyerekes apukától

A gyereknevelés tíz alapelve egy kétgyerekes apukától

Nehéz egyszerű szavakba önteni azt a rengeteg kavargó érzést és szabályt, ami a gyereknevelés során a szülőben felmerül. Ennek az úrnak sikerült!

Az anyaság tízparancsolata

Az anyaság tízparancsolata

Milyen változásokat hoz egy nő életébe az anyaság? Mindezt felsorolni egy nap is kevés, de az alábbi tíz tudásszintet biztos, hogy minden anyuka meglépi!

Így kell okosan megszüntetni a hisztit!

Így kell okosan megszüntetni a hisztit!

Sok kisgyerek úgy érzi, vége a világnak, ha nem járnak a kedvükben. És ez így is marad, ha nem teszünk ellene!

Tönkre mehet a szeme, ha nem játszik a szabadban a gyerek!

Tönkre mehet a szeme, ha nem játszik a szabadban a gyerek!

Ausztrál kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az első osztályos gyerekek látására, ha napi 40 perccel többet játszanak a szabadban.

Nem eszik a gyerek? Tálald viccesen az ételt! Garantált a siker!

Nem eszik a gyerek? Tálald viccesen az ételt! Garantált a siker!

Kell hozzá némi kézügyesség, de megéri vesződni vele. Ezeknek a fogásoknak egy gyermek sem fog tudni ellenállni! Sőt... szerintem a felnőttek sem.