Gyermeket szeretnétek? A tested így jelzi a peteérést!

Léna | 2019.02.11
 
Ahhoz, hogy a maximálisra növeljük a megtermékenyülés esélyét, az együttléteket jobb a legtermékenyebb napokra tudatosan időzíteni. Ezek a napok a menstruációs ciklus közepén, valamint az azt megelőző és követő 4-5 napon vannak. A peteérést mi magunk is kiszámolhatjuk a menstruációs ciklus megfigyelésével, amit javasolt rendszeresen nyomon követni, hogy tisztában legyünk vele, ha esetleg elmarad a havi tüszőrepedés. De a női test számtalan más módon is jelez, amikor készen áll a fogantatásra, Nézzük melyek a legegyértelműbb jelek:
 
Ovulációs fájdalom
Néhány nő hirtelen, erős fájdalmat érez a hasa alsó felében, amikor peteérése van. Fontos tudni, hogy a fájdalom nem normális dolog. Ha csak érezzük, hogy peteérésünk van, az oké, de az erős fájdalom az valami rendellenességre utal. Lehet szó petefészek cisztáról, korábbi műtétek után maradt letapadásról vagy más egészségügyi problémáról. Ha rendszeresen érzünk ilyen fájdalmat a periódusunk közepén, akkor vizsgáltassuk ki magunkat, mert ha babára vágyunk, akkor ezt minél hamarabb meg kell oldani.
  
Csökkenő ébredési hőmérséklet
Nem csak egy babára vágyó nőnek lehet hasznos, ha egy alkalmazásban vagy grafikonon vezeti az ébredési hőmérsékletét. A menstruációs periódus első felében az alacsonyabb hőmérséklet a jellemzőbb (36.4-36.7 C), ami a peteérés 1-2 napján még pár tized fokkal lejjebb megy, majd utána jelentősen megemelkedik (akár 37 C fölé is), és így marad a ciklus második felében. A legtermékenyebbek a peteérés napján és az azt megelőző pár napban vagyunk. Miután a hőmérséklet megemelkedett, már késő minden próbálkozás.
 
Méhnyaknyák
Érdemes figyelned a méhnyaknyákodat is. Ehhez nem kell semmi különöset csinálnod, mert amikor kimész pisilni a vécépapíron fel fog tűnni a változás.
A menstruációd után jön egy teljesen száraz pár nap, aztán először ragadós lesz a váladék, majd krémes, aztán vizes, és ekkor jön a zselészerű, átlátszó, tojásfehérjére emlékeztető állapot, ami a peteérés közeledtét jelzi. Ez nagyon feltűnő jelenség, úgyhogy biztos észre fogod venni pisilés után.
 
A méhnyak állapota
A testünk nagyon jól ki van találva, és így a méhnyak is alkalmazkodik a termékeny és terméketlen időszakokhoz. Két ujjadat használva tudod kitapintani a méhnyakadat, és a legjobb ha reggel, egy kiadós kézmosás után vizsgálod meg mindig. Terméketlen időszakban kemény lesz és száraz, míg termékeny időszakban puha, nyílt és nedves.
 
A peteérésnek vannak további jelei, melyek nem annyira megbízhatóak, mint az előzőek. De ha több jel együtt jelentkezik, szinte biztosra vehetjük a peteérést. Ezek a tünetek a következők:
  •     Mellfeszülés, érzékenység
  •     Nagyobb szexuális étvágy
  •     Magasabb energiaszint
  •     A látás, a szaglás és az ízlés érzékenyebbé válik, kiélesedik
  •     Vízvisszatartás
  •     Kis vérzés - csak pár cseppről van szó
Címkék:

Hozzászólások

Vérzés terhesség alatt  - legtöbbször semmi bajt nem jelent

Vérzés terhesség alatt - legtöbbször semmi bajt nem jelent

Az egyik legijesztőbb dolog a terhesség alatt a vérzés.

Jellemzően kik akarnak fiút, és kik lányt?

Jellemzően kik akarnak fiút, és kik lányt?

Na persze vannak kivételek, amik erősítik a szabályt. De azért érdekes fejtegetés.

Gyermeket szeretnél? Figyeld a holdat!

Gyermeket szeretnél? Figyeld a holdat!

A havi vérzés nem lehet biztos támpont a termékenység vizsgálatában, hiszen gondoljunk csak arra, hogy a terhesség alatt is előfordulhat menstruáció. Sőt egyes afrikai törzsek pedig kizárólag a havi vérzés alatt létesítenek nemi kapcsolatot, mégis születnek utódok. A Hold nőkre gyakorolt hatása a dö

Hat tévhit a fogamzásról

Hat tévhit a fogamzásról

Mindannyian hallottunk pár mendemondát arról, mi minden befolyásolhatja a termékenységet. Vajon ezeknek mi a valóságtartalma? A legismertebb vélekedések mögé próbáltunk most meg bekukkantani.

Ez a legideálisabb kor a szüléshez! Felejtsd el, amit eddig hallottál!

Ez a legideálisabb kor a szüléshez! Felejtsd el, amit eddig hallottál!

Eddig tartotta magát az a nézet, hogy minél fiatalabb egy nő, annál ideálisabb a gyerekvállalás és a szülés. Mostanáig.

A pszichológus segít a gyermekáldásban?

A pszichológus segít a gyermekáldásban?

Mennyire jellemző Magyarországon, hogy az emberek pszichológus segítségét kérik egy ilyen helyzetben? H.V. Magyarországon a fogamzási problémákkal küzdő párok, illetve egyedülálló nők közül sokan ...

Egyenlőtlen esélyek

Egyenlőtlen esélyek

Egy olasz pár küzdelme egészséges gyermekükért Az ESHRE (Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság) közleménye alapján az Emberi Jogok Európai Bírósága 2012. augusztus végén jóváhagyta e...

Férfi meddőség gyógyítása

Férfi meddőség gyógyítása

Ön számos tudományos társaság tagja, emellett a World Health Organization (WHO)-nak is dolgozott az elmúlt időszakban. Munkája során milyen jellegű kihívásokkal kellett szembenéznie? Prof. Giusepp...

7 év után csoda történt!

7 év után csoda történt!

Mint ahogyan tudjuk, hét év után fogant meg kisbabája. Mi történt ez idő alatt? Már 7 éve jártunk intézetről-intézetre, számos szakemberrel konzultáltunk, rengeteg vizsgálaton túlestünk, de semmil...

Fiút vagy lányt szeretnél?

Fiút vagy lányt szeretnél?

Fiút vagy lányt szeretnél?