Vérzés terhesség alatt - legtöbbször semmi bajt nem jelent

Léna | 2019.02.08
Az egyik legijesztőbb dolog a terhesség alatt a vérzés. Fontos tudni, hogy az esetek túlnyomó többségében semmi bajt nem jelent a vérzés, sőt az első trimeszterben gyakrabban fordul elő, mint gondolnád. A saját megnyugtatásod végett mindenképp fordulj orvoshoz, de mi is adunk némi magyarázatot a vérzésedre.
  1. Lehetséges ok: Beágyazódási vérzés
Amikor a megtermékenyített petesejt eléri a méhet, beagyazódik annak falába. Ez járhat némi vérzéssel, de csak 1-2 napig tart, és élénk színű, mint amikor megvágod az ujjad. A beágyazódás a peteérésed után 7-10 nappal történik, így sokan összetévesztik egy enyhe menstruációval.
  1. lehetséges ok: Menstruációszerű vérzés
Néhány nő tapasztal enyhe mensrtuációs vérzést terhessége első 3 hónapjában, sőt van, akinél egész terhesség alatt vérzés jelzi, hogy na, most lenne a menstruációd, ha nem lennél terhes. Az első három hónapban a hormonszintek még alacsonyabbak lehetnek, ezért történik a menstruációt jelző vérzés. Akkor sincs semmi gond, ha a terhesség végéig jelentkezik, csak orvosi követés szükséges.
  1. lehetséges ok: Vetélés
A statisztikák szerint a terhességek egyharmada vetéléssel végződik. Ez így nagyon soknak hangzik, de ebbe beletartoznak azok a vetélések is, amit észre sem veszünk, mert annyira korán történnek, hogy még azt se tudjuk, hogy terhesek vagyunk. A vetélés oka általában egy sérült magzat. A terhesség 14-16 hetétől már szinte tökéletesen biztos lehetsz abban, hogy a babád megmarad.
A vetélés jele a vérzés, hasgörcs, hasfájás, derékfájdalom, és mellette a terhesség jelei, úgy mint a rosszullétek, a puffadás, az érzékeny mellek pedig eltűnnek. Ha ezeket mind tapasztalod, akkor lehetséges, hogy elvetéltél, de ha csak vérzel, és a terhesség jeleit továbbra is tapasztalod, akkor jó az esély arra, hogy minden rendben.
  1. lehetséges ok: Szex utáni vérzés
A szeretkezés utáni vérzés a leggyakoribb ok, és teljesen ártalmatlan. Azért történik, mert a méhnyak vérellátása nagyobb, és maga a méhnyak is puhább.
  1. lehetséges ok: Méhen kívüli terhesség
Akkor történik méhen kívüli terhesség, ha a megtermékenyített petesejt nem a méh falába ágyazódik be, hanem azon kívül, jellemzően a petevezetékben. Ez elképesztő fájdalommal jár, ami csak akkor szűnik, amikor megreped a petevezeték, de utána ismét visszatér a fájdalom. Ez egy vészhelyzet, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni!
  1. lehetséges ok: Méhlepény miatti vérzés
A fájdalommentes hüvelyi vérzés a méhlepény abnormális helyzetéből is adódhat. Ez akkor történik, amikor a méhlepény a méhnyak közelében helyezkedik el. Ez a nők 2 százalékánál fordul elő. Az ilyen várandósságból sajnos általában veszélyeztetett terhesség lesz, ami ágyban fekvéssel, és sokszor császármetszéssel jár együtt.
Egy, még ennél is ritkább ok a vérzésre, amikor a méhlepény megreped. Nagy fájdalommal jár, és azonnali közbeavatkozást kíván.
Címkék:

Hozzászólások

Gyermeket szeretnétek? A tested így jelzi a peteérést!

Gyermeket szeretnétek? A tested így jelzi a peteérést!

Egyértelmű jelekből következtethetsz, mikor jött el a megfelelő idő!

Jellemzően kik akarnak fiút, és kik lányt?

Jellemzően kik akarnak fiút, és kik lányt?

Na persze vannak kivételek, amik erősítik a szabályt. De azért érdekes fejtegetés.

Gyermeket szeretnél? Figyeld a holdat!

Gyermeket szeretnél? Figyeld a holdat!

A havi vérzés nem lehet biztos támpont a termékenység vizsgálatában, hiszen gondoljunk csak arra, hogy a terhesség alatt is előfordulhat menstruáció. Sőt egyes afrikai törzsek pedig kizárólag a havi vérzés alatt létesítenek nemi kapcsolatot, mégis születnek utódok. A Hold nőkre gyakorolt hatása a dö

Hat tévhit a fogamzásról

Hat tévhit a fogamzásról

Mindannyian hallottunk pár mendemondát arról, mi minden befolyásolhatja a termékenységet. Vajon ezeknek mi a valóságtartalma? A legismertebb vélekedések mögé próbáltunk most meg bekukkantani.

Ez a legideálisabb kor a szüléshez! Felejtsd el, amit eddig hallottál!

Ez a legideálisabb kor a szüléshez! Felejtsd el, amit eddig hallottál!

Eddig tartotta magát az a nézet, hogy minél fiatalabb egy nő, annál ideálisabb a gyerekvállalás és a szülés. Mostanáig.

A pszichológus segít a gyermekáldásban?

A pszichológus segít a gyermekáldásban?

Mennyire jellemző Magyarországon, hogy az emberek pszichológus segítségét kérik egy ilyen helyzetben? H.V. Magyarországon a fogamzási problémákkal küzdő párok, illetve egyedülálló nők közül sokan ...

Egyenlőtlen esélyek

Egyenlőtlen esélyek

Egy olasz pár küzdelme egészséges gyermekükért Az ESHRE (Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság) közleménye alapján az Emberi Jogok Európai Bírósága 2012. augusztus végén jóváhagyta e...

Férfi meddőség gyógyítása

Férfi meddőség gyógyítása

Ön számos tudományos társaság tagja, emellett a World Health Organization (WHO)-nak is dolgozott az elmúlt időszakban. Munkája során milyen jellegű kihívásokkal kellett szembenéznie? Prof. Giusepp...

7 év után csoda történt!

7 év után csoda történt!

Mint ahogyan tudjuk, hét év után fogant meg kisbabája. Mi történt ez idő alatt? Már 7 éve jártunk intézetről-intézetre, számos szakemberrel konzultáltunk, rengeteg vizsgálaton túlestünk, de semmil...

Fiút vagy lányt szeretnél?

Fiút vagy lányt szeretnél?

Fiút vagy lányt szeretnél?