Egészen más volt, mint amire számított

Vastag Anikó | 2019.03.16

Viki 28 éves védőnő, aki immár két kislány boldog anyukája.Első szülésének történetét meséli el, ami a várttól eltérően alakult: a kitolási szakaszban ugyanis vákuumos segítségre volt szükség.

"Első lányunk, Nóra fél év próbálkozás után fogant meg. Május végén volt egy egynapos menstruációm, ezután kezdtem gyanakodni, hogy terhes lehetek. Vettem egy tesztet, de még egy hetet vártam vele, aztán elvégeztem. Rögtön jelezte, hogy valóban várandós vagyok. Azonnal felhívtam a páromat, hogy elmondjam neki, aki el sem akarta hinni, annyira örült. Nagyon szép kilenc hónap következett, a 35. hétig minden teljesen problémamentesen zajlott. A 20. hétig dolgoztam, utána itthon voltam táppénzen, így fel tudtam készülni a pici érkezésére. Nagy izgalommal vártuk őt. Közben megtanultam egy speciális légzéstechnikát is, hogy könnyebb legyen majd a szülés. A nagy fájdalmakról tudtam, hogy majd jelentkezni fognak, de nem féltem, és ez lett talán a vesztem."

Viki a 35. héten kórházba került, mert elkezdett kinyílni a méhszája. Két hétig vissza tudták tartani a szülést, de azután egyszer csak elfolyt otthon a magzatvíz.

"Egy hetet voltam kórházban, majd a második, már otthon töltött hét végén elfolyt a magzatvíz. Nóri rendes babácskának bizonyult már ekkor is, hiszen megvárta, hogy befejezzem a takarítást. Hirtelen nem is tudtam, mi történt, aztán észbe kaptam, de nem rémültem meg. Vicces, hogy még kiöntöttem a felmosóvizet, és - a mai napig én sem tudom megmagyarázni, miért -  megpakoltam a kazánt fával. Nem voltam túl ideges, tudtam, hogy innen már nincs kiút, és nemsokára beindul a szülés. Felhívtam a páromat és a barátnőmet, mert azt beszéltük meg, hogy mivel ő is védőnő, és nagyon jó barátom, legyen ő velem a vajúdásnál. A párom a várandósság alatt sokáig azt mondta, nem tudja, hogy be akar-e jönni a szülésre, aztán körülbelül a 30. hét körül úgy döntött, inkább kint marad a folyosón. De ő is végigizgulta a szülést, és igazából csak pár ajtó választott el minket.

Délután fél négy körül értünk be a kórházba, felvettek, megvizsgáltak, de még mindig csak egyujjnyira voltam kitágulva. Fájásaim ekkor még nem voltak, délután öt óra magasságában kezdtem érezni enyhe összehúzódásokat. A barátnőm fél nyolc körül érkezett meg, innentől kezdve felgyorsultak az események. A vajúdás alatt szinte végig egy fotelben ültem, légzéstechnikát alkalmazva csökkentettem a fájdalmat. Kipróbáltam a nagy labdát is, de ez csak a fájások közt volt kényelmes, így maradtam a fotelben ülésnél. Szerettem volna sétálni is, de az sem esett jól. A fájások közti szünetekben végig beszélgettünk a barátnőmmel, ez segített elterelni a gondolataimat. Visszagondolva is nagyon hamar telt az idő, a tágulásom is gyorsan haladt. A légzéstechnika nagyon sokat enyhített a fájdalmakon, és sikerült a fájások alatt teljesen befelé fordulni."

A kiváló ütemben haladó szülés azon a ponton torpant meg, amikor Vikit ülő helyzetéből feküdni kényszerítették, és a mellette szülő nő is ijesztően kiabálni kezdett.

"A tolófájások fél 11-kor jelentkeztek, ekkor a fotelből a szülőágyra kellett feküdnöm. Csakhogy miután felfeküdtem, a fájások enyhültek, és végül teljesen megszűntek. Valószínűleg pszichésen is történt valami, mert a mellettem szülő nőnek is épp akkor voltak tolófájásai, és hangosan azt kiabálta, hogy mindjárt meghal. Nekem ekkor még nem volt ennyire vészes a dolog, de azért nem volt jó ezt hallani. Miután nem jöttek fájások, infúziót kötöttek be, de sajnos ennek hatására sem voltak elég erősek az összehúzódások, és úgy éreztem, a fekvő pozíció sem az igazi.

Szerettem volna felülni egy kicsit, de nem engedték, végül másfél óra elteltével már a fáradtságtól erőm sem volt nyomni, a baba szívhangja pedig romlott, így az orvosom a vákuum mellett döntött. Csak annyit láttam, hogy egy harang alakú szerkezetet raktak a baba fejéhez - ez sajnos nagyon meg is húzta a pici fejét, ami elég sokáig meg is látszódott. Várták, hogy legyen valamilyen fájásom, és ekkor nyomnom kellett, az ügyeletes orvos nyomta a hasamat, az orvosom pedig húzta a picit a vákuummal. 0 óra 17 perckor született meg Nóra lányunk 3000 grammal és 51 centiméterrel.
Elmondhatatlan megkönnyebbülést és boldogságot éreztem, amikor megpillantottam. Tudtam, hogy most már minden rendben lesz, főleg akkor, amikor fel is sírt.

Utólag visszagondolva a szülésre, szomorú, hogy nem engedik a szülő nőnek eldönteni, hogy neki mi lenne a kényelmes pozíció, pedig biztos vagyok benne, hogy ha a nő a saját megérzéseire hagyatkozva szülhetne, sokkal kevesebb lenne a beavatkozás. Emellett igazából rosszat nem tudnék megemlíteni, mivel az, hogy a szülés fájdalmas, csupán egy szükséges rossz."

Viki azóta világra hozta második kislányát is. Bár akkor is feküdni volt kénytelen, Hanna születésénél már a kitolásnál sem akadtak gondok, az orvosa és a szülésznők is megjegyezték, hogy régen láttak ilyen szép szülést. Forrás

Hozzászólások

Császárvonal – hiteles információk édesanyáknak

Császárvonal – hiteles információk édesanyáknak

A császármetszéssel kapcsolatban a mai napig rengeteg tévhit kering.

Meghan és Harry végre megmutatta a kisbabát

Meghan és Harry végre megmutatta a kisbabát

Elvállalták az első interjút is, ami kifejezetten közvetlenre sikerült. Gratulálunk!

Hétfő délután világra jött Meghan Markle és Harry herceg kisbabája!

Hétfő délután világra jött Meghan Markle és Harry herceg kisbabája!

Itt az első interjú! Harry herceg elolvad a boldogságtól!

Csak búcsút akartak venni a kisbabájuktól (videó)

Csak búcsút akartak venni a kisbabájuktól (videó)

Az újszülött meghalt a szülés közben, odaadták az édesanyjának, hogy elbúcsúzhasson tőle. Ami ezután történt az hihetetlen.

Meghan Markle kórházban van és talán már meg is született a baba

Meghan Markle kórházban van és talán már meg is született a baba

Hivatalos bejelentés még nincs.

A sztároknak sem mindig egyszerű - Beyoncé ikerterhessége egy sor komplikációt hozott

A sztároknak sem mindig egyszerű - Beyoncé ikerterhessége egy sor komplikációt hozott

Beyoncé és ikreinek fotója az egész világot bejárta. Az énekesnő most beszélt arról, milyen kritikus helyzetek voltak a terhessége és a szülés alatt.

Szülés után két órával már testi kapcsolatot létesített vele a férje

Szülés után két órával már testi kapcsolatot létesített vele a férje

A négygyerekes anya nyíltan beszélt arról, hogy már a kórházi szobában együtt volt a férjével a császármetszés után.

Élőben közvetítette otthonszülését a negyedik gyermekét váró nő

Élőben közvetítette otthonszülését a negyedik gyermekét váró nő

A rossz kórházi tapasztalat után döntött úgy, hogy otthon szül.

Megszülte kisfiát a fiatal anyuka, majd 26 nappal később ikreket hozott világra

Megszülte kisfiát a fiatal anyuka, majd 26 nappal később ikreket hozott világra

Bő 3 héttel a szülés után újra jelentkezett a kórházban az erős hasfájások miatt.

Amiről alig hallasz a császár utáni felépüléssel kapcsolatban

Amiről alig hallasz a császár utáni felépüléssel kapcsolatban

Ha időzített császárra készülsz, és fel vagy készülve, akkor is érhetnek meglepetések.