Mekkora az egészséges súlygyarapodás a terhesség alatt?

Léna | 2019.02.25
Az olyan tévhitek hatására, miszerint gyermekvárás idején kettő helyett kell enni, számos veszélyes probléma alakulhat ki. Ha ugyanis a kismama túlsúlyos vagy elhízott, nehezebb és hosszabb szülést, valamint császármetszést kockáztat, növeli a magzati rendellenességek esélyét és annak valószínűségét is, hogy a gyermek nemcsak kicsi korában, de akár tinédzserként és felnőttként is kövér lesz.
Dr. Michelle Moniz szülész-nőgyógyász, a Michigan-i egyetem munkatársa igyekszik eloszlatni várandósság körüli tévhiteket. Elsősorban azt ajánlja, ahelyett, hogy két ember helyett eszünk, inkább kétszer olyan egészséges élelmiszereket fogyasszunk, mint korábban. Másodsorban, azok az ételek, melyekre vágyakozunk, sajnos nem mindig a legjobbak. Jusson eszünkbe, hogy a babák nem tudják kontrollálni az éhségüket, de az anyák igen.
A legokosabb, ha étrendünk nagy mennyiségben tartalmaz gyümölcsöt, zöldséget, rostot, sovány fehérjét, jóféle szénhidrátot. Kerülni kell viszont a cukrot, különösen a cukrozott üdítőket és növelni a víz bevitelét.

 
Mennyit érdemes hízni?

 Dr. Moniz szerint nem lehet mindenkire érvényes szabályt felállítani, hiszen különbözőek vagyunk. A súlyra vonatkozó javaslatokat általában aszerint teszik, milyen volt a kismama testtömeg-indexe (BMI) a terhesség előtt. Minden gyermeket váró nőnek érdemes beszélnie nőgyógyászával a dologról és felállítani egy tervet, mekkora súlyt szedhet fel, saját maga és a baba érdekeit is szem előtt tartva.

A súlygyarapodásra vonatkozó ajánlásokat 2009-ben vizsgálták felül, azóta a következőket javasolják.

    Sovány kismamáknál, akiknek testtömeg-indexe kevesebb, mint 18,5, a javasolt súlygyarapodás: 11-18 kiló.

    Normál testsúlyú kismamáknál, akiknek testtömeg-indexe 18,5-24,9, a javasolt súlygyarapodás: 11-15 kiló.

    Túlsúlyos kismamáknál, akiknek testtömeg-indexe 25-29,9, a javasolt súlygyarapodás: 6-11 kiló.

    Elhízott kismamáknál, 30 feletti testtömeg-index esetén a javasolt súlygyarapodás: 4-9 kiló.

A nagy babák nagy problémával járnak

A legtöbb szülő szereti az aranyos, duci combokat, a kerek arcot, amellyel az újszülöttek rendelkeznek. Ám azon gyermekek, akik születésük után túlságosan súlyosak, hosszútávú következményekkel számolhatnak – hívja fel a figyelmet Dr. Moniz. A túl nagy baba – orvosi néven ezt magzati macrosomiának hívják -, 4000-4500 grammot nyom születéskor. Az ekkora méretű gyermeket világra hozó nők általában komolyan megszenvednek a vajúdással, nagy valószínűséggel nem tudják tovább mozdítani a babát a szülőcsatornában. Ezért az ekkora babáknál fennáll a sérülés veszélye szülés alatt, eltörhet a kulcscsontjuk, idegi károsodást szenvedhetnek, vállaikat képtelenek keresztülnyomni a túl kicsi medencén. Sokukat csak császármetszéssel lehet világra segíteni.
Azok a nők, akiknek gyermeke túl nagyra nő, mert a terhesség alatt cukorbetegek voltak, potenciálisan még több problémával szembesülhetnek.  A diabéteszes anyától született babáknak nagyobb az esélye a rohamokra, a vércukor-problémákra, olykor kénytelenek különleges óvodába adni őket a szülők – teszi hozzá Dr. Amanda Alvelo-Malina, a Henry Ford West Bloomfield kórház szülész-nőgyógyásza.
„S ezek csak néhány probléma, ami fennállhat. A terhességi cukorbetegségnek kitett csecsemők – a macrosomiások – hosszútávon akár a gyermekkori elhízásba is beleeshetnek.”
Cseppet sem mindegy tehát, hogyan étkezik és tartja karban saját magát a leendő édesanya. Az orvosok úgy gondolják: ha nem elég elővigyázatos a kismama, a gyermek elhízása valójában már itt kezdődhet…
 
Címkék:

Hozzászólások

Ha nem iszol tejet, nem fogsz tudni szoptatni?

Ha nem iszol tejet, nem fogsz tudni szoptatni?

Az elfuserált tévhitek között az egyik legnagyobb a tejjel kapcsolatos.

Többet ártanak a fogaknak a tévhitek, mint a terhesség!

Többet ártanak a fogaknak a tévhitek, mint a terhesség!

A szükséges kezelések legtöbbje is biztonsággal elvégezhető.

Szabad-e fogyókúrázni terhesen?

Szabad-e fogyókúrázni terhesen?

Koplalni a terhesség alatt határozottan veszélyes – az anyára és a babára nézve egyaránt!

A várandósok magas vércukorszintje hosszú távon kihat a gyermek egészségére

A várandósok magas vércukorszintje hosszú távon kihat a gyermek egészségére

A várandósság alatti magas vércukorszint tovább fokozza a gyerek elhízásának és prediabéteszének kockázatát, függetlenül az anya testsúlyától és genetikai hajlamától

Alkohol terhesen? Megdöbbentő változást okoz a gyermek arcán!

Alkohol terhesen? Megdöbbentő változást okoz a gyermek arcán!

Az ausztrál kutatás szerint befolyással lehet a gyermek arcának formájára, ha terhesség alatt alkoholt fogyaszt az anyuka. Megváltozhat tőle a baba szemformája, orra és szája, amelyek máshogy fejlődnének, ha nem érné a babát az alkohol hatása.

Vashiányt okoz a babáknál a tehéntej

Vashiányt okoz a babáknál a tehéntej

Egy kisgyermek számára kiemelkedően fontos, hogy mindig és mindenhol a legjobb minőségű táplálékot kapja a megfelelő fejlődés érdekében. Egy néhány hónapos baba számára a legoptimálisabb táplálék természetesen az anyatej, de sajnálatos módon rengeteg olyan anyuka van, akinek vagy idejekorán elapad,

Szuperbabákkal népszerűsítik az egészséges terhességet

Szuperbabákkal népszerűsítik az egészséges terhességet

A fotózáson a szülők mellett egy profi szakember is részt vett, aki játékosan vette rá a csöppségeket, hogy hajlandóak legyenek pózolni. Persze egyiküknek sem kellett fekvőtámaszt nyomnia vagy karat...