Ha a fokozatosság elvét vallod, akkor az első napon mindig csak az adott gyümölcs/zöldség levével kínáld, másnap a lé mellé kaphat 1-2 kiskanállal az ételből is, harmadnap egy negyedtálkányit, a negyedik napon pedig egy babatállal is elfogyaszthat.
Az 5-6 hónapos babák a következőket fogyaszthatják:
gyümölcsök: banán (a középső, magos rész nélkül), alma, őszibarack, meggy, gesztenye;
zöldségek: burgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla;
gabonafélék: gabona-pelyhek, rizs, búza, zab, kukorica (glutén mentesek).
Elkészítésnél javasoljuk, hogy a gyümölcsöket nyersen turmixold és egy kis babavízzel vagy anyatejjel hígítsd fel. Bizonyos gyümölcsöket azonban süthetsz, főzhetsz, párolhatsz is, így számodra sem lesz annyira unalmas a főzés. A zöldségeket érdemes kevés vízben megpárolni és a főzőlével együtt turmixolni, sűrítésre pedig mindig egy kis szem főtt burgonyát használj.
Sütőtökpüré – klasszikus babaétel másképp...
Hozzávalók: 1/4 közepes sonkatök, 1 tk. karobpor (szentjánoskenyér mag liszt)
(A karobpor, a kakaóhoz hasonló állagú, színű, édeskés por, de a kakaó egyes – a kisbabák számára még nem kívánatos – összetevőjét nem tartalmazza, teljesen koffein mentes.) A sonkatököt vágd fel, távolítsd el a magját, és sütőben süsd-párold puhára. A karobport szitáld át, hogy ne legyen benne csomó. A tök belét turmixold vagy villával törd jól össze, majd keverd ki a karobporra.
Almás céklapüré
Hozzávalók: 1 nagyobb cékla, 1 közepes burgonya, 1 nagyobb savanyú alma
A hozzávalókat mosd meg alaposan és darabold fel. A céklát a burgonyával együtt főzd meg. Az almát külön vízben érdemes főzni, mert a savassága miatt a burgonyával együtt nem főzhető (a krumpli nem puhulna meg). Amikor minden alkotóelem puhára főtt, turmixold össze az egészet. Ha szükséges, az alma főzőlevével vagy babavízzel hígítsd a pépet.
Sütőtökpüré sült almával
Hozzávalók: 1 kisebb sütőtök, 3 szem savanyú alma, fahéj, forralt víz
A hozzávalókat alaposan mosd és pucold meg. Sütőben kíméletesen süsd/párold meg a tököt és az almát is, végül forrázott víz hozzáadásával pürésítsd. Szórd meg egy icipici fahéjjal! A vizet addig adagold a krémhez, amíg el nem éred a kívánt állagot. (A sütőben sütött tök édesebb, a babák általában jobban szeretik, mint a főtt vagy a párolt változatukat. Kisbabáknak ne süsd túl, azaz ne várd meg, amíg teljesen karamellizálódik!)
Meggyes banánpüré
Hozzávalók: 8-10 szem kimagozott meggy, 1/2 banán, 1 ek. rizspép
A rizspépet kevés vízben 10 perc alatt főzd puhára, majd fedő alatt további 5 percig hagyd párolódni. A végén turmixold hozzá a nyers gyümölcsöket.
Tökös-meggyes püré
Hozzávalók: 1 közepes burgonya, 15-20 szem érett, hibátlan meggy, 1 maréknyi összevágott cukkini/zsenge tök (héj és mag nélkül), forralt víz
A tisztított, feldarabolt zöldségeket főzd meg, majd turmixold össze a meggyel! Mivel darabosabb állagú, nem olyan krémes a pép, hígítsd forralt vízzel vagy babavízzel! Ha nem lenne elég édes, egy pici szőlőcukrot is keverhetsz bele.
Gyümölcsös burgonya
Hozzávalók: 1 közepes burgonya, 1 őszibarack, 1alma
Főzd puhára a burgonyát, mosd és tisztítsd meg a gyümölcsöket. Reszeld le az almát, kockázd fel a barackot, majd turmixold össze és hígítsd fel forralt vízzel!
Barackos rizspép
Hozzávalók: őszibarack, 1 ek. rizspép
A rizspépet kevés vízben 10 perc alatt főzd puhára, majd fedő alatt további 5 percig hagyd párolódni. A megtisztított barackot a péppel együtt pürésítsd!
Fahéjas sült alma
Hozzávalók: 1 nagyobb alma, aszalt szilva, fahéj
Az almát mosd és pucold meg, távolítsd el a magházat! A magok helyére helyezz egy szem aszalt szilvát! Az almát szórd meg fahéjjal, csomagold fóliába és előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig! A végén pürésítsd!
Sárgarépapüré
Hozzávalók: 2 szál zsenge sárgarépa, 1 burgonya
A burgonyát és a sárgarépát kockázd fel és párold puhára. A zöldségeket a főzőlével együtt turmixold főzelékké! (Lehet csicsókával is készíteni. A csicsóka azért jobb, mert pürésebb lesz tőle az étel. Ráadásul édesebb is, így jobban kihozza a sárgarépa édeskés ízét, amit a babák általában jobban szeretnek.)
Gesztenyefőzelék
Hozzávalók: 20 g Sinlac por, 50 g tisztított, főtt gesztenye (fagyasztott is használható), 50 g savanykás alma, 100 ml víz
A gesztenyét tisztítsd, majd főzd meg. Ha kihűlt hámozd meg és pépesítsd! A reszelt almát és a gesztenyepürét keverd össze, add hozzá a Sinlac port. Forralt vízzel a hígítsd megfelelő sűrűségűre.
Őszis-almás finomság
Hozzávalók: 1 alma, 1 őszibarack
Az almát almareszelőn reszeld le, add hozzá a feldarabolt, puha (vagy pépesített) őszibarackot! Kézimixerrel pépesítheted, babavízzel hígíthatod ezt a desszertet is.
Vegyes gyümölcs ízű pép
Hozzávalók: 35 g Sinlac por, 100 g gyümölcspüré, forralt víz
A Sinlac port keverd csomómentesre a felforralt, visszahűtött víz 2/3 részével, majd keverd hozzá a gyümölcspürét. A baba igényinek megfelelően a kellő sűrűség kialakítása érdekében a maradék vízzel hígítsd.
Tökös-répás
Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 40 dkg sütőtök
Tisztítsd és hámozd meg a sütőtököt és a sárgarépát, vágd őket apró kockákra. Lábasban pici vízzel, fedő alatt párold puhára, majd turmixold össze az egészet. Ha szükségesnek látod, hígítsd fel egy kis babavízzel!
Cikksorozatunk további részei:
Hozzátáplálás I.
Hozzátáplálás II.
Hozzátáplálás III.
Mindent meg kell enni?
Mit egyen télen a baba?
Mit igyon a baba?
Hozzászólások