Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Vastag Anikó | 2019.04.12

Testünket a természet a szoptatásra alakította ki, de jó lenne, ha valaki megosztaná az összes alapvető tudnivalót, például, hogy mennyi ideig kell tartania egy etetésnek, mikor kell segítséget kérni, hogy ne legyen az egész annyira félelmetes. Összeállítottunk néhány szoptatási tanácsot, válaszolva a 10 leggyakoribb szoptatási kérdésre, hogy magabiztosabban kezdhesse meg a szoptatást.

1. Honnan tudhatom, hogy mikor kell megetetnem a kisbabámat?

A legjobb akkora ütemezni a baba etetését, amikor az éhség jeleit mutatja. Ezzel megnyugtatja a kisbabát, lehetővé teszi a hatékonyabb súlygyarapodását és biztosítja, hogy a tejellátás összhangban legyen az igényeivel. Az éhség jelei, amelyeket figyelnie kell, többek között az alábbiak: ököl szopása, a fej forgatása egyik oldalról a másikra és a nyelv kidugása. Az újszülötteknek naponta legalább 8-12 alkalommal kell enniük.

2. Mennyi ideig tart a szoptatás?

Vannak kényelmesebb kisbabák, és vannak gyorsabbak. Általában egy szoptatás bármeddig tarthat 5 perc és egy óra között, az elejétől a végéig számítva. A szoptatás hossza függ a kisbaba méretétől, korától és az etetések gyakoriságától.

3. Mennyi ideig szoptassak egy-egy mellből?

Az, hogy mennyi ideig szoptat egy mellből, az függ a tej mennyiségétől. A legjobb, ha teljesen kiüríti az egyik mellet, és csak utána kínálja fel a másikat; és ha egy etetés során csak az egyik melléből szoptat, akkor figyeljen, hogy a következő etetés elején a másik mellét kínálja fel.

4. Fájdalmat érzek. Mit tegyek?

Egy kis fájdalom vagy érzékenység érzése az etetés elején – különösen, ha még kezdő a szoptatásban – teljesen normális, azonban minden folyamatos fájdalmat azonnal kezelni kell. Ha rendszeresen folyamatos fájdalmat tapasztal, nem kell úgy éreznie, hogy ezt el kell viselnie. A szoptatás során tapasztalt fájdalmak általában megszüntethetők a mellre helyezésre és a szoptatási technikára vonatkozóan az orvostól vagy védőnőtől kapott útmutatás segítségével. Megpróbálkozhat ezen kívül mellbimbóvédő használatával, amely az etetések között védi a mellbimbót, vagy a mellbimbóvédő krém használatával.
 
5. Honnan tudom, hogy eleget szopott-e a kisbabám?

A szoptatásnak van egy misztikus oldala is. Nincs biztos módszer annak megállapítására, hogy mennyi anyatejet fogyasztott el a kisbabája, de vannak bizonyos mérföldkövek, amelyek segítségével ellenőrizheti, hogy eleget eszik-e:

  • A kisbabája testsúlya elkezd növekedni, amint beindul az Ön tejelválasztása
  • A 10-14. nap körüli időszakra a kisbabája visszanyeri a születési súlyát
  • A várakozásoknak megfelelően, folyamatosan gyarapszik a súlya.
A legpontosabb jelzés az Ön előtt lévő piros kis pofik lesznek. A jókedvű, figyelmes és gyarapodó kisbaba a legjobb jelzés arra, hogy Ön elég tejet termel.

6. Gyógyszert szedek. Szoptathatok így is?

Sok gyógyszer szedhető szoptatás közben is, de mindenképpen érdemes megkérdezni a gyógyszerészét.  
Mi a helyzet az alkohollal?
A legjobb, ha nem fogyaszt alkoholt a szoptatás során. Az orvosa, védőnője ennél pontosabb útmutatást is tud adni erre vonatkozóan.
Mi a helyzet a koffeinnel?
Egy vagy két koffeintartalmú ital elfogyasztása általában nem okoz gondot a kisbabának. Ide értendő a tea és a szénsavas italok is. A túl sok koffein azonban ingerlékennyé teheti a kisbabát, vagy azt okozhatja, hogy nem tud elaludni. És egy jó hír a csokoládé szerelmeseinek: a csokoládé mérsékelt mennyiségben általában nem okoz gondot.

7. Szüksége van a kisbabámnak más italra is?

Az élet első körülbelül 6 hónapjában a kisbabának csak anyatejre van szüksége. 

8. Kombinálhatom a szoptatást más etetési módokkal?

A kisbaba számára megfelelő tejhozam kialakításához, valamint ahhoz, hogy a kisbabából gyakorlott szopizó váljon, általában három-hat hét kizárólagos szoptatás szükséges. Ez azt jelenti, hogy a cumisüvegnek az első hetekben történő bevezetése a szoptatás korai befejezésével járhat. Ha már kellően beállt a szoptatás rendszere, a legtöbb kisbaba számára nem okoz gondot a mell és a cumisüveg közötti váltás, ha Ön ezt tartja megfelelőnek. A legjobb, ha olyan cumisüveget használ, amelyet speciálisan a kombinált tápláláshoz alakítottak ki, az orvosa, védőnője pedig külön útmutatást adhat a cumisüveg bevezetésének legjobb módjára vonatkozóan.
 
9. Hamarosan visszamegyek dolgozni. Folytathatom a szoptatást?

Igen, munka mellett is szoptathat! Ez nem kérdés. Továbbra is biztosíthatja kisbabájának az anyatej minden előnyét, az anyatejet előre lefejve, amikor nem lehet jelen. A tejhozam fenntartása érdekében legalább annyiszor fejje le az anyatejet, ahányszor normál esetben szoptatna. Ezen kívül, próbálja meg elkezdeni a fejést legalább néhány héttel azelőtt, hogy visszamenne dolgozni. Így létre tud hozni egy készletet lefejt anyatejből. A mellszívó készülék kiválasztásakor fontos lehet, hogy a dupla elektromos mellszívók biztosítják a legnagyobb hatékonyságot, míg a kézi mellszívókat könnyebb magával vinnie az útra. Ügyeljen, hogy a fejést követően azonnal hűtőbe vagy mélyhűtőbe helyezze el az anyatejet, tárolóedényeket használva.

10. Mikor kezdhetem el a szilárd ételek bevezetését?

A szilárd ételek bevezetésével legjobb megvárni a 6 hónapos kort, és a bevezetésük nem jelenti azt, hogy abba kell hagyni a szoptatást. A szoptatást addig folytathatja, amíg csak szeretné. Amikor készen áll, az orvos vagy védőnő útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy milyen ételeket lehet bevezetni és hogyan.

 Zárszó a segítségkérésről

Legyen akármilyen kis kérdése vagy aggálya, soha nem habozzon az orvosához vagy védőnőjéhez fordulni. Az alábbiak arra utaló jelek lehetnek, hogy a kisbaba esetleg orvosi segítségre szorul:A kisbabája nem kéri a rendszeres etetést – 24 órán belül legalább 8-10 alkalommal
  • A kisbabája nem „termeli” az elvárt számú pisis és kakis pelenkát
  • A mellre helyezés fájdalmas, vagy fájnak a mellbimbói
  • A szüléstől számított harmadik vagy negyedik napra nem érzi teltnek a melleit
  • A kisbabája nyugtalan, és a legtöbb etetés után elégedetlennek tűnik
  • A kisbabája súlya nem gyarapodott vagy csökkent
Címkék: szoptatás

Hozzászólások

Megszületett Lilu második gyereke

Megszületett Lilu második gyereke

Kisfia lett a népszerű műsorvezetőnek.

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lakossági felhívást adott ki a további bajok elkerülése érdekében.

51 évesen szült három gyereket

51 évesen szült három gyereket

Sokak szerint ez felelőtlenség.

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Egy kétgyerekes anya trükkje, aki szerint minden babánál beválik a módszer, aminek hatására 7 hetes korára mindkét babája 8 órát aludt éjjelente egyhuzamban.

Meglepő tények a kisbabákról

Meglepő tények a kisbabákról

Tudtad, hogy az újszülöttek nem tudnak könnyezni, vagy hogy egy újszülöttnek még 300 csontja van, de egy felnőttnek már csak 206? Vajon hova tűnhet 100 csont?

Mellette aludt a babája a kórházban: mire felébredt, tragédia történt

Mellette aludt a babája a kórházban: mire felébredt, tragédia történt

„Az elsőszülött, és egyetlen fiam volt. Azért osztom meg ezt a történetet, hogy többet mással ne történhessen meg, aki olvassa. Ami velünk történt, könnyedén megelőzhető lett volna!”

Mit látnak a babák a világból?

Mit látnak a babák a világból?

Tévhit, hogy az újszülött csak a 20-30 centiméterre lévő tárgyakat látja, és ugyancsak tévhit, hogy bármit is képes élesen látni

A legkisebb súllyal született baba elhagyhatta a kórházat

A legkisebb súllyal született baba elhagyhatta a kórházat

Akkora volt, mint egy grapefruit, és nem volt 30 deka!

12 napos babának kellett kihúzni a fogát

12 napos babának kellett kihúzni a fogát

A fogorvos is csak nézett!

Létezik, hogy alacsony az anyatej tápértéke?

Létezik, hogy alacsony az anyatej tápértéke?

Egy rendre visszatérő kérdés, mely a kismamák jelentős többségét foglalkoztatja.