Éljen soká a Macaron!

Admin | 2013.03.20


Mi is az a macaron?



A macaron eredetileg olasz származású, a történetét tekintve a különböző források eltérnek, de általában megegyeznek abban, hogy Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15. században. Akkor maccarone néven még nem ezt a desszertet értették, hanem bármilyen apró édességet, ami tojásfehérjéből és darált mandulából vagy más olajos magból készült. Később kikerült Olaszországból, és nemzetközi karrierbe kezdett, amely leginkább a francia cukrászdákban teljesedett ki. Ma az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék!





A macaron titka...



Darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül a két kis, általában 3 cm átmérőjű korong, amelyet csokoládé vagy más ízesítésű krémmel tapasztanak össze. A jó macaron könnyű, légies, a külső kérge finoman roppan, de éppen csak annyira, hogy rövid hatásszünet után az ember azonnal a tömör közepénél találja magát.



Macaron recept a családnak!



Íme, egy kiváló recept a családnak! Ebből az adagból kb. 12 db macaron készíthető.



Hozzávalók:




  • 57 g őrölt mandula


  • 57 g tojásfehérje


  • 114 g porcukor


  • 3 dkg cukor


  • 1 dl tejszín


  • 1 tábla étcsoki





Elkészítés:




Az őrölt mandulát egy tálba szitáljuk a porcukorral. Jó alaposan daráljuk meg előtte, egyetlen porcukor-csomócska sem maradhat benne.



A tojásfehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadagoljuk a kristálycukrot.



Óvatosan beleforgatjuk szilikonos lapáttal a porcukros mandulát a tojásfehérjébe. Először a mandula 1/3-át, alaposan, de óvatosan keverjük bele, majd a második és a harmadik harmadot is. Ne keverjük túl. Mikor már homogén a massza, töltsük habzsákba, kb. 1 centis lyukat vágjunk a végére.



Sütőpapírral bélelt tepsire kb. 50 forintos nagyságú gömböket nyomjunk a masszából.



Ezután néhányszor üssük hozzá erőteljesen a tepsit a pulthoz, hogy a levegőbuborékok távozzanak, és kb. 45 percig szobahőmérsékleten pihentessük a macaronokat. Ha egy ujjal hozzáérünk, és már nem ragad a massza az ujjunkhoz, akkor tehetjük be őket a 160 fokra előmelegített sütőbe.



Kb. 10-12 perc alatt süssük őket készre. (Az első 5-6 perc után célszerű kb. 130 fokra levenni a sütőt.)



Ha teljesen kihűltek, óvatosan vegyük le őket a sütőpapírról.



Az étcsokit vízgőz felett olvasszuk meg, adjuk hozzá a tejszínt. Ha homogén a massza, kész. Hűtsük le teljesen.



A kihűlt macaronokat a kihűlt ganache-sal ragasszuk össze.



 



Jó étvágyat kívánunk!



 



Forrás: NoSalty Webszakácskönyv



További otthon is elkészíthető különleges receptjeink:



Címkék:

Hozzászólások

A gyerek folyamatosan közbeszólt… amíg meg nem tanulta ezt az apró trükköt!

A gyerek folyamatosan közbeszólt… amíg meg nem tanulta ezt az apró trükköt!

Ki mondta, hogy szülőnek lenni egyszerű?

Anyósom lakását felújították, 4 hónapra hozzánk költözött, nem volt könnyű ennyi időt együtt tölteni

Anyósom lakását felújították, 4 hónapra hozzánk költözött, nem volt könnyű ennyi időt együtt tölteni

Rég nevettem ilyen jót!

Örök küzdelem: hogy tartsak rendet?

Örök küzdelem: hogy tartsak rendet?

Egy japán hölgy összegyűjtötte a hatékony rendrakás legfontosabb elveit. Érdemes tanulni belőle!

Az én feleségem tényleg szuperanya

Az én feleségem tényleg szuperanya

Egy apa szavai arról, hogy milyennek látja azt a nőt, akivel közösen nevelnek egy háromévest.

Rémálommá vált az esti családi tévézés

Rémálommá vált az esti családi tévézés

Majdnem meghalt egy kisfiú a pattogatott kukorica miatt - az anyuka mindenkit figyelmeztet, nehogy úgy járjanak mint ők.

A babasírás fajtái - nem is olyan nehéz megkülönböztetni, melyik mit jelent!

A babasírás fajtái - nem is olyan nehéz megkülönböztetni, melyik mit jelent!

A gyerek nem azért mert rossz: így akar üzenni nekünk.

Értelmezzük a babák testbeszédét!

Értelmezzük a babák testbeszédét!

Még nem tud beszélni, de a mozdulatai mennyi mindent elmondanak...

Szilvásgombóc - készítsétek együtt az ebédet!

Szilvásgombóc - készítsétek együtt az ebédet!

Minden kisgyerek szeret segédkezni a konyhába. A szilvásgombócnál több dolgot is nyugodtan rábízhatsz.

Egy 12 éves kislány zseniális találmánya megnyugtatja a beteg kicsiket

Egy 12 éves kislány zseniális találmánya megnyugtatja a beteg kicsiket

Nincs több félelem az infúziótól a kórházban, ha alkalmazzák ezt a zseniális ötletet!

Így utazz mindenre felkészülten a kicsivel!

Így utazz mindenre felkészülten a kicsivel!

Néhány tipp a csomagoláshoz, hogy ne stresszelj az első közös nyaralásotokon a kicsivel!