Mi is az a macaron?
A macaron eredetileg olasz származású, a történetét tekintve a különböző források eltérnek, de általában megegyeznek abban, hogy Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15. században. Akkor maccarone néven még nem ezt a desszertet értették, hanem bármilyen apró édességet, ami tojásfehérjéből és darált mandulából vagy más olajos magból készült. Később kikerült Olaszországból, és nemzetközi karrierbe kezdett, amely leginkább a francia cukrászdákban teljesedett ki. Ma az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék!
A macaron titka...
Darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül a két kis, általában 3 cm átmérőjű korong, amelyet csokoládé vagy más ízesítésű krémmel tapasztanak össze. A jó macaron könnyű, légies, a külső kérge finoman roppan, de éppen csak annyira, hogy rövid hatásszünet után az ember azonnal a tömör közepénél találja magát.
Macaron recept a családnak!
Íme, egy kiváló recept a családnak! Ebből az adagból kb. 12 db macaron készíthető.
Hozzávalók:
57 g őrölt mandula
57 g tojásfehérje
114 g porcukor
3 dkg cukor
1 dl tejszín
1 tábla étcsoki
Elkészítés:
Az őrölt mandulát egy tálba szitáljuk a porcukorral. Jó alaposan daráljuk meg előtte, egyetlen porcukor-csomócska sem maradhat benne.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadagoljuk a kristálycukrot.
Óvatosan beleforgatjuk szilikonos lapáttal a porcukros mandulát a tojásfehérjébe. Először a mandula 1/3-át, alaposan, de óvatosan keverjük bele, majd a második és a harmadik harmadot is. Ne keverjük túl. Mikor már homogén a massza, töltsük habzsákba, kb. 1 centis lyukat vágjunk a végére.
Sütőpapírral bélelt tepsire kb. 50 forintos nagyságú gömböket nyomjunk a masszából.
Ezután néhányszor üssük hozzá erőteljesen a tepsit a pulthoz, hogy a levegőbuborékok távozzanak, és kb. 45 percig szobahőmérsékleten pihentessük a macaronokat. Ha egy ujjal hozzáérünk, és már nem ragad a massza az ujjunkhoz, akkor tehetjük be őket a 160 fokra előmelegített sütőbe.
Kb. 10-12 perc alatt süssük őket készre. (Az első 5-6 perc után célszerű kb. 130 fokra levenni a sütőt.)
Ha teljesen kihűltek, óvatosan vegyük le őket a sütőpapírról.
Az étcsokit vízgőz felett olvasszuk meg, adjuk hozzá a tejszínt. Ha homogén a massza, kész. Hűtsük le teljesen.
A kihűlt macaronokat a kihűlt ganache-sal ragasszuk össze.
Jó étvágyat kívánunk!
Forrás: NoSalty Webszakácskönyv
További otthon is elkészíthető különleges receptjeink:
Reform tiramisu recept
Házi készítésű I Love Milka csoki
Nutella házilag
Gumicukor házilag
Kinder Maxi King házilag
Hozzászólások