Ha jön a család, vagy nagyon falánk a csipet-csapat, akkor ez a tökéletes desszert számotokra! Akár nyolc főnek is jut ebből a házi készítésű finomságból, ha követed a receptet.
Hozzávalók
Alap
1 csomag ostya tortalap
3 tábla csoki
tört pörkölt mogyoró ízlés szerint
1,5 dl tej
1-2 evőkanál méz
10 dkg margarin
Krém
4-5 evőkanál cukor
4-5 csomag vaníliás cukor
3,75 dl tej
1,5 csomag zselatinpor
8 dl habtejszín
Karamellszósz
12,5 dkg cukor
2 evőkanál víz
0,75 dl habtejszín
2,5 dkg margarin
csipet só
1/4 csomag zselatinpor
Elkészítés
Gőz fölött olvaszd meg a csokit és a vajat.
Egyenként kend meg az ostyalapokat a csokimázzal, és még mielőtt megkötne a máz, szórd meg a pörkölt mogyoróval.
Ha a két ostyalap megkenése közben kötni kezdene a máz, nyugodtan melegíts rajta. Ha megkentél minden ostyalapot, tedd őket hűvös helyre, hogy a máz megkössön.
Készítsd el a karamellszószt! Kis fazékba mérd ki a cukrot és add hozzá a vizet. Melegítsd közepes hőfokon, amíg a cukor felolvad, majd kicsit nagyobb hőfokon karamellizáld aranybarnára. Húzd félre, add hozzá óvatosan a tejszínt, a vajat, a sót és a csomagolás alapján előkészített zselatinport. Tedd vissza a tűzhelyre és folyamatos kevergetés mellett melegítsd össze. Tedd félre, de ne hűtsd, nehogy a zselatin miatt idő előtt megkössön! Ha mégis el kezdene kötni kicsit melegíts rajta.
Most jöhet a krém! A kétféle cukrot a tejhez kell hozzáadnod. Utána készítsd elő a zseletinport a csomagolás alapján, majd ezt is keverd a tejhez. A zselatin olvadásáig, folyamatos kevergetés mellett melegítsd a tejet. Majd hűtsd langyosra, ezalatt verd a tejszínt kemény habbá. A langyos tejbe apránként keverd bele a tejszínhabot. Kicsit hagyd állni.
Végül az ostyalapokon a sor. Keverd a mézet a langyos tejbe. Forgasd az ostyalapokat a csokis oldalukkal lefelé, és jó alaposan locsold a mézes tejjel (azért ne áztasd teljesen el).
Majd három lapra tegyél a tejkrémből (persze nem a csokis oldalukra), kb. a krém egyhatod részét. Egyengesd el, majd ízlés szerint (egy csíkba, két csíkba, össze-vissza) mind a három lapra önts a karamellszószból. Ezután a megmaradt tejkrémet tedd a lapokra, majd elegyengesd el. Végezetül a megmaradt ostyalapokat tedd rá a csokis oldalukkal felfelé, kicsit nyomkodd meg. Majd irány a hűtő!
Két-három óra múlva már fogyasztható is!
Jó étvágyat kívánunk!
Címkék:
Hozzászólások