Miért jó a harminc felett szülni?

Léna | 2019.02.06
Biológiailag már nem a legideálisabb életkor a szüléshez, mégis sokan a harmincas éveiket tartják a legboldogabb időszaknak a gyermekszülés szempontjából. Ennek oka egyszerű: egy nőnek ekkorra már a munka terén is van egy bizonyos rutinja, ledolgozott jó pár évet, bizonyított magának, és valószínűleg már a párkapcsolatban is biztosabb.
 
Ha a nő és párja már néhány éve egy párt alkotnak, sok időt töltöttek kettesben, számos helyre elutazhattak, kiélvezhették a közös programokat, ezért sokkal inkább elérkezettnek látják az időt arra, hogy családot alapítsanak, mint sok esetben egy húszas éveiben járó nő és férfi.
Ezek a jó hírek – a rossz azonban kétségtelenül az, hogy egy 30-as éveiben járó nőnek csökken a termékenysége, némileg nehezebbé válik a teherbe esés, ezért is javasolják az orvosok, hogy ne várjon túl sokat a gyermekvállalással, aki teheti. Különösen, ha nem csak egy gyermeket szeretne. A terhesség persze mindegyik életkorban tartogathat komplikációkat, váratlan eseményeket.
Nemcsak arról van szó, hogy az anyaság felelősséggel jár, és egy 30-as nő már sokkal érettebben gondolkodik. Egy 30-as nőnek és párjának már biztosabb anyagi háttere van, mint a húszas éveikben járóknak, akik éppen csak kikerültek egy tanintézményből. Hiszen sokkal több idejük volt a tanulás után a munkára koncentrálni, fejleszteni magukat, karriert építeni, akár több munkahelyen is kipróbálni magukat az évek során.
  

Miért jó a harmincas éveidben szülni?

Ami a gondolkodást illeti, még rugalmasak: nem vélik úgy, hogy jobb egy ígéretes munkát választani, mint belevágni a gyermekvállalásba, és hiszik, hogy a szülés után meg tudják oldani a munkát és a babázást is. Egy 40-es nő esetében már fogas kérdés, mennyire mehet a babavállalás a karrier rovására, ha ebben az életkorban szakítja meg teherbe eséssel a karrierjét.
Javasolható a kismamáknak, hogy amíg otthon vannak a gyermekkel, próbáljanak tanulni, és továbbra is figyelemmel kísérni a szakmájukban történő dolgokat, követni az újdonságokat, tartsák a kapcsolatot a munkatársakkal, ha tehetik, vegyenek részt szakmai továbbképzésen, konferenciákon. Mert ha nem esnek ki annyira a közegből és a munkából, sokkal könnyebb a visszatérés.
Szerencsére van bennük kitartás és rugalmasság, általában megvannak a képességeik ahhoz, hogy ismét belejöjjenek a munkába. Harmincon túl már jobban tisztában vannak azzal is: mi az, amihez igazán értenek, mit szeretnek igazán csinálni.
Nemcsak a karrier terén tettek már le valamit az asztalra a harmincas hölgyek: még mindig remekül néznek ki és jól érzik magukat a bőrükben, van energiájuk lépést tartani a gyermekükkel. Jóval nyugodtabbak, mint egy húszas éveiben járó szülő, kevésbé türelmetlenek, több mókázásra kaphatók, és kevésbé fáradtak, mint egy 40-es éveiben járó anya.
  

Ami probléma lehet

Annak az esélye, hogy a 30-as éveiben járó nőnek sikerüljön a teherbe esés, nem olyan jelentősen kisebb, mint egy huszonévesnél. A Down-kóros gyermek születésének kockázata sem annyival nagyobb – 35 éves kor felett azonban a rizikó gyorsabban emelkedik. A 35. életév tehát az, melytől kezdve mind a Down-szindróma, mind pedig az egyéb genetikai rendellenességek, kromoszóma elváltozások kockázata nő.
A vetélés esélye lassan, de egyenletesen növekszik, ahogyan a terhesség alatti komplikációké is. Az orvosok mindig arra biztatják a harmincöt év körüli hölgyeket, hogy gondoljanak bele a második gyermekbe – hiszen ő valószínűleg 38-39 éves korukban fog megszületni, és ilyenkor már a korábban bevált orvosi segítség, gyógyszeres kezelés is kevésbé hatékony a teherbe eséshez.
A mesterséges megtermékenyítési technikák sem bizonyulnak már olyan eredményesnek. Annak az esélye, hogy a különféle technikák segítenek, már csak 50 százalék.
Szakértők szerint a 35 éven felüli nőknek csupán 66 százalékánál sikerül egy éven belül a teherbe esés, azoknak a negyveneseknek pedig, akik először szülnének, erre csak kicsit több, mint 40 százalék az esélye.
A 35 feletti terhességek nagy részét automatikusan a veszélyeztetett terhességek közé sorolják, a kockázatok miatt. 35 éves kor felett emelkedik a császármetszés szükségessége is. A szakértők szerint ugyanakkor a 35 év körüli édesanyák nagy részének nem származik túl sok problémája abból, hogy ennyi idősen szült. A komolyabb problémák inkább a 38. életévnél kezdődnek.
A 35 és 39 év közötti kismamáknak ugyanakkor arra is nagyobb az esélyük, hogy ikreik szülessenek, még különösebb orvosi segítség nélkül is.
Címkék:

Hozzászólások

A várandós anyukák legfontosabb bőrápolási tennivalói

A várandós anyukák legfontosabb bőrápolási tennivalói

Zsírosodás, striák, pigmentáció az arcon - ezek a leggyakoribb panaszok.

Ezt jelentik a rövidítések a magzati ultrahang leleten

Ezt jelentik a rövidítések a magzati ultrahang leleten

Segítünk értelmezni a leggyakoribb rövidítéseket!

Emberöléssel vádolnak egy nőt, mert terhesen verekedett, és haslövés miatt elveszítette a magzatot

Emberöléssel vádolnak egy nőt, mert terhesen verekedett, és haslövés miatt elveszítette a magzatot

A lövöldözés egyetlen igazi áldozata a magzat volt!

A koraszülés esélyét csökkenti a kiegyensúlyozott, egészséges étrend

A koraszülés esélyét csökkenti a kiegyensúlyozott, egészséges étrend

Az egészséges ételek rendszeres fogyasztása sokkal fontosabb, mint az egészségtelen ételek kizárása.

Vizelettartási gondok a terhesség alatt?

Vizelettartási gondok a terhesség alatt?

Nem kell megijedni!

A várandós nők az állóképesség bajnokai

A várandós nők az állóképesség bajnokai

Minderre a Tour de France kerékpárverseny elemzésével jöttek rá!

Nyáron vagy várandós? Akkor számíts ezekre a dolgokra!

Nyáron vagy várandós? Akkor számíts ezekre a dolgokra!

Nézzük, mire kell fokozottan ügyelned a kánikulában

51 évesen még egyszer anya akart lenni: 68 éves férjével várják kisbabájukat

51 évesen még egyszer anya akart lenni: 68 éves férjével várják kisbabájukat

Mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe…

Tanácsok, hogy a várandósság ne legyen terhes

Tanácsok, hogy a várandósság ne legyen terhes

Életünk legszebb időszakában annyi minden bezavarhat.

Szabad-e várandósan napozni?

Szabad-e várandósan napozni?

Már volt szó a napsütés pozitív hatásairól, illetve a kisbabák napoztatásáról, most viszont kifejezetten a pocakkal történő napozás, szoláriumozás és fürdőzés előnyeire és hátrányaira térünk ki.