Miért lehetnek túlsúlyosak az újszülöttek?

Léna | 2019.03.14
A terhesség alatti növekedésnek és súlygyarapodásnak, a határidő átlépésének és más rizikófaktoroknak - mint például az anyai cukorbetegség - köszönhetően a magzatnál makroszómia, vagyis túlnövekedés alakulhat ki.
Gondot okozhat a nagy súlyú babák hüvelyi úton történő szülése, és nagyobb a sérülések kockázata is, ezért ezeket a magzatokat sokszor császármetszéssel segítik világra. Egy egészséges újszülött súlya általában 3 és 4 kilogramm között van. Az ennél súlyosabb babák már sokkal nagyobbnak számítanak az átlagnál.
A szülészeti gyakorlatban a 4 kg feletti babákat nagy magzatnak, míg az 5 kg feletti babákat óriás magzatnak nevezik. Ezt a jelenséget makroszómiának nevezik, amely egy görög eredetű kifejezés és szó szerint fordítva nagytestűséget jelent.
Ránézésre, a kismama pocakjában még nehéz megállapítani, hogy egy baba valóban nagyobb lesz-e az átlagnál, mivel ezt kizárólag a születési súly erősítheti meg. A szülésznő vagy az orvos azonban azonnal észreveszi, ha a baba méretei a vártnál nagyobbak.
Egy ultrahang vizsgálat tisztább képet ad a baba méreteiről, de ez sem mindig pontos. Az általa kimutatott, és a valós születési súly között akár 10-15%-os eltérés is lehet, főleg ha a gyermek nem a szülésre kiírt napon jön a világra!

A makroszómia okai

A makroszómia kialakulásának legbefolyásolóbb tényezője a genetika és a terhességi cukorbetegség, ugyanakkor a cukorbetegség krónikus formájának köszönhetően, a magas vagy kezeletlen vércukorszint. Rizikófaktornak számít még az elhízás, a terhesség alatt felszedett túl sok plusz kiló, illetve a szülés várható időpontjának két héttel való túllépése.
Akár a kisbaba neme is szerepet játszhat a makroszómia kialakulásában, mivel a fiúk általában nagyobbak, mint a lányok. Ha már hoztál a világra egy átlagosnál nagyobb babát, megvan az esélye, hogy a következő baba is nagy súlyú lesz. Ha a szülők is nagy súllyal születtek, várható, hogy gyermekük is nagyobb méretű lesz.
Normál súllyal született szülőknek is lehet nagy babájuk, ha például az anya túlsúlyos, cukorbeteg, vagy terhesség alatt cukorbetegség alakult ki nála, amit nem diagnosztizáltak vagy nem kezeltek. Nem kell pánikba esned! Ha bármely rizikófaktorral szemben találod magad, még mindig megvan az esély, hogy átlagos méretű kisbabát szülj.
A makroszómia rizikófaktorainak ellenére a születési súlyok közötti eltérés továbbra is megmagyarázhatatlan maradt. A legtöbb 4 kg-nál súlyosabb újszülötteket világra hozó anyuka esetében nem állt fenn semmilyen kockázati tényező, amely indokolta volna egy túlsúlyos csecsemő világrahozatalát. A cukorbeteg anyák nagysúlyú újszülöttjei gyakrabban lesznek jelentősen túlsúlyosak gyermek- és felnőttkorban, ami hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.

Egy nagyméretű baba megszülése

Egy nagyméretű baba megszülése valószínűleg jóval nehezebb: nagy esély van akár egy súlyosabb gátepedésre vagy nagyobb mennyiségű vérveszteségre is. A szülés alatti esetleges komplikációk miatt ezeknek a kismamáknak fokozott figyelemre van szükségük a szülésznő vagy az orvos részéről.
Az esetek többségében a szülési pozíció megváltoztatása sokat segíthet abban, hogy a kisbaba gátmetszés vagy más beavatkozás nélkül jöhessen a világra. Ha az orvos vagy szülésznő császármetszést javasol, mindenképp beszéljétek meg ennek az eljárásnak az előnyeit és veszélyeit a hüvelyi szüléssel szemben!
Nagy esély van arra is, hogy gyermekedet természetes úton szüld meg, azonban ezt a döntést orvosoddal közösen kell meghoznod! Tény azonban, hogy a 4 kg-nál nagyobb babák esetében magasabb a születési sérülés esélye, ezért sokan biztonságosabbnak tartják a császármetszést ebben az esetben.
Az is előfordulhat, hogy az orvos a vajúdás korábbi beindítását javasolja. Mielőtt beleegyeznél, mindenképp tudd meg az okát! A nagyobb méretű és súlyú csecsemők esetében a korai vajúdásnak nincs semmilyen bizonyított jótékony hatása sem rád, sem pedig a babára nézve. Egyetlen kivétel, ha cukorbetegséged van, hiszen ilyenkor magasabb a kockázati arány.
Címkék:

Hozzászólások

A várandós anyukák legfontosabb bőrápolási tennivalói

A várandós anyukák legfontosabb bőrápolási tennivalói

Zsírosodás, striák, pigmentáció az arcon - ezek a leggyakoribb panaszok.

Ezt jelentik a rövidítések a magzati ultrahang leleten

Ezt jelentik a rövidítések a magzati ultrahang leleten

Segítünk értelmezni a leggyakoribb rövidítéseket!

Emberöléssel vádolnak egy nőt, mert terhesen verekedett, és haslövés miatt elveszítette a magzatot

Emberöléssel vádolnak egy nőt, mert terhesen verekedett, és haslövés miatt elveszítette a magzatot

A lövöldözés egyetlen igazi áldozata a magzat volt!

A koraszülés esélyét csökkenti a kiegyensúlyozott, egészséges étrend

A koraszülés esélyét csökkenti a kiegyensúlyozott, egészséges étrend

Az egészséges ételek rendszeres fogyasztása sokkal fontosabb, mint az egészségtelen ételek kizárása.

Vizelettartási gondok a terhesség alatt?

Vizelettartási gondok a terhesség alatt?

Nem kell megijedni!

A várandós nők az állóképesség bajnokai

A várandós nők az állóképesség bajnokai

Minderre a Tour de France kerékpárverseny elemzésével jöttek rá!

Nyáron vagy várandós? Akkor számíts ezekre a dolgokra!

Nyáron vagy várandós? Akkor számíts ezekre a dolgokra!

Nézzük, mire kell fokozottan ügyelned a kánikulában

51 évesen még egyszer anya akart lenni: 68 éves férjével várják kisbabájukat

51 évesen még egyszer anya akart lenni: 68 éves férjével várják kisbabájukat

Mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe…

Tanácsok, hogy a várandósság ne legyen terhes

Tanácsok, hogy a várandósság ne legyen terhes

Életünk legszebb időszakában annyi minden bezavarhat.

Szabad-e várandósan napozni?

Szabad-e várandósan napozni?

Már volt szó a napsütés pozitív hatásairól, illetve a kisbabák napoztatásáról, most viszont kifejezetten a pocakkal történő napozás, szoláriumozás és fürdőzés előnyeire és hátrányaira térünk ki.